Almanya'da NSU davası

Almanya'da NSU davası

Aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun öldürdüğü kadın polisin cesedinin bulunduğu yerdeki duvar yazısının örgüt üyelerine ait olmadığı ortaya çıktı

BERLİN (AA) - Almanya'da 2000-2007 yıllarında aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı terör örgütü "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) tarafından katledilen Michele Kiesewetter'in cesedinin yanındaki duvarda tespit edilen "NSU" yazısının örgüt üyelerince yazılmadığı belirlendi.

Federal Başsavcılık tarafından medyaya yapılan açıklamada, şu ana kadarki kriminal araştırma kapsamında "NSU" yazısının örgüt üyelerine ait olmadığının ortaya çıkarıldığı belirtilerek, bugüne kadar örgütün yeraltında faaliyet gösterdiği, ortaya çıkmaya çalışmadığı kaydedildi.

Alman polis memuru Kiesewetter'in yaşamına ilişkin belgesel hazırlayan yapımcıların eski görüntüleri incelerken polisin öldürülmesinden 10 yıl sonra tesadüfen gördükleri yazının kimler tarafından yazılmış olabileceği konusunda ise şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Terör örgütü NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 25 Nisan 2007 tarihinde Heilbronn kentinde polis Michele Kiesewetter'i, bir meslektaşı ile polis aracında mola verdiği sırada silahla vurmuş, meslektaşı ağır yaralanırken, Kiesewetter hayatını kaybetmişti.

- Davanın geçmişi

Almanya'da, 2000-2007'de 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı yapmak ve 15 banka soygunu gerçekleştirmekle suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 6 Mayıs 2013'ten bu yana görülen davada, NSU terör örgütü üyesi olmak suçundan yargılanan Beate Zschaepe, örgüt üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, NSU'nun hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Bunun yanında ülkenin iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi ve bazı emniyet kurumlarında, aşırı sağcı gruplar içinde kullanılan muhbirlere ilişkin birçok belgenin 4 Kasım 2011'den sonra imha edildiğinin ortaya çıkması tepkilere yol açmıştı.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde beşinci yılına giren davada, bugüne kadar 364 duruşmada 300'ü aşkın tanık, uzman ve bilirkişi dinlendi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :