Almanya'da NSA'nın yaptığı dinlemelerin araştırılması

Almanya'da NSA'nın yaptığı dinlemelerin araştırılması

İçişleri Bakanı Maiziere, Snowden'ın Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'na ifade vermek

BERLİN (AA) - Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ABD Ulusal Güvenlik  Kurumu’nun (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'na ifade vermek 
üzere Almanya'ya gelmesi durumunda ABD'ye iade edilebileceğini söyledi.

 Maiziere, Alman televizyon kanalı SWR'ye yaptığı açıklamada, ABD ile Almanya arasında suçluların karşılıklı iadesi anlaşmasının olduğunu belirterek, "Amerikalılar, Snowden'ın bir suç işlediğini söylüyorlar. Bu bir iade sebebidir" ifadesini kullandı.

Almanya'nın Snowden'a siyasi sığınma hakkı verip vermeyeceğini ilişkin, Maiziere,  ABD gibi demokratik bir ülkede Snowden hakkında adli kovuşturma başlatılmış olmasının Snowden'ın siyasi bir baskı altında olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Maiziere, NSA Araştırma Komisyonu'nun isteği üzerine hükümetin, Snowden'ın Almanya'ya gelmesi durumunda tutuklanmama güvencesi verip verilemeyeceğini incelediğini kaydetti. 

Snowden'ın ifadesinin Almanya dışında da alınabileceğini belirten Maiziere, Snowden'ın geçen hafta videokonferans sistemiyle Avrupa Konseyi tarafından dinlendiğini hatırlattı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yılın ortasında basına sızdırdığı belgeler sayesinde NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden'ın sızdırdığı  belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını, Başbakan Angela Merkel'i ve bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Almanya Federal Meclisi, NSA'nın dinleme faaliyetlerine ilişkin mart ayı sonunda araştırma komisyonu kurdu. Komisyon, ABD ve İngiltere istihbaratlarının Almanya’da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştırmakla görevlendirildi. Muhalefet partilerinin temsilcileri Snowden’ın komisyon tarafından Almanya’da dinlenmesini talep ediyor ancak hükümet yetkilileri buna karşı çıkıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı