Almanya'da Makinistlerin Grevi

Almanya'da Makinistlerin Grevi

Alman demiryolu şirketi sendikaya arabulucu teklif etti

KÖLN (AA) - Almanya'da makinistlerin başlattığı grevin üçüncü gününde Alman demiryolları şirketinden sendikaya arabulucu teklifi geldi.

Deutsche Bahn Yönetim Kurulu Başkanı Rüdiger Grube eski Brandenburg Eyalet Başbakanı olan Michael Platzek'in toplu görüşmelerde arabulucuk yapmasını istedi. 

Grube, tahkime gitmeyi reddeden Alman Makinistler Sendikası'na (GDL) Platzek'in toplu görüşmelerde arabulucuk yapmasını önerdi. 

Grube, varolan durumun daha fazla devam ettirilemeyeceğine işaret ederek  toplu görüşmelerde yaşanan gerilimin düşmesi ve sürecin rahatlamasını istediklerini ifade etti.

GDL Sendikası Başkanı Claus Weselsky de öneriyi inceleyeceklerini ancak henüz kendilerine böyle bir önerini ulaşmadığını söyleyerek, ''Herhalde öneriyi posta faytonuyla gönderdiler. Bize henüz iletilen bir şey yok. Geldiğinde sakin sakin görüşüp değerlendiririz'' dedi

Köln'de grev yapan sendika üyeleriyle biraraya gelen Weselsky, ''Hiç kimse Deutsche Bahn yöneticilerinin yaptığı halkla ilişkiler çalışması nedeniyle grevi sonlandıracağımızı beklemesin. Pazar sabahı 09.00'a kadar grevi sürdüreceğiz'' diye konuştu..

Öte yandan grevin üçüncü gününde tren istasyonlarında yoğunluk göze çarpmazken, çoğu yolcunun tren yerine otobüs veya diğer ulaşım araçlarını tercih ettiği görüldü.

Almanya'da tren yollarında grev devam ederken Deutsche Bahn çalışanlarının yüzde 20'sinin memur olması nedeniyle greve gitmesi yasak. O nedenle şu anda ulaşıma çıkan tren seferlerini söz konusu memur çalışanlar yürütüyor.

Grevden dolayı Alman ekonomisinin yaklaşık 500 milyon avro zarar göreceği tahmin ediliyor.

DB, en son iki aşamalı olarak 1 Temmuz’dan itibaren toplam yüzde 4,7 ücret artışı ve 30 Haziran'a kadar bir seferliğine bin avro ödemeyi teklif etmiş ancak GDL bunu reddetmişti.

Sendika, makinistler için yaklaşık yüzde 5 ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. GDL ayrıca fazla mesainin sınırlandırılmasını ve emeklilik düzenlemesinin iyileştirilmesini istiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı