Almanya’da koalisyon krizi

Almanya’da koalisyon krizi

SPD muhtemel bir hükümete katılma kararını parti üyelerine soracak

BERLİN (AA) - Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, partisinin herhangi bir hükümette rol alıp almayacağı konusunun parti üyelerine sorulacağını belirtti.

Schulz, parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, Almanya'da devlet krizinin yaşanmadığını, ancak ülkede karmaşık bir durumun bulunduğunu belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile dün uzun ve güvene dayalı bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Schulz, görüşmenin ardından SPD parti yönetimiyle ülkede kurulacak hükümette nasıl bir katkıda bulunacaklarına ilişkin 8 saatlik toplantı yapıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanının parti liderleriyle yapacağı görüşmeye katılma kararı aldıklarını belirten Schulz bunun ışığında SPD’nin gelecek haftalarda atılacak adımları tartışacağını kaydetti.

Schulz, bu temaslardan partisinin herhangi bir hükümette rol alması görüşünün çıkması durumunda, bu konudaki kararın parti üyelerinin onayına sunulacağını vurguladı.

Halen görevde olan hükümette SPD’li bakanların da yer aldığına işaret eden Schulz, SPD'nin ülke için sorumluluk almayı sürdüreceğini kaydetti.

Bu arada SPD'nin 432 binin üzerine üyesi bulunuyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Steinmeier’in gelecek hafta Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı (CSU) Horst Seehofer ve SPD lideri Schulz ile görüşeceği bildirildi.

Açıklamada bu görüşmenin tarihinin daha sonra açıklanacağı aktarıldı.

Almanya'da 18 Ekim'den sonra yaklaşık 4,5 hafta boyunca hükümeti kurma amacıyla müzakereler yapan CDU/CSU, FDP ve Yeşiller arasındaki ön görüşmeler FDP'nin masadan kalkmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de ülkedeki siyasi partilere çağrıda bulunarak koalisyon hükümetinin kurulması konusunda sorumluluktan kaçmamalarını istemiş ve parti lideriyle görüşmeye başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :