Almanya’da kamudaki toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Almanya’da kamudaki toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Federal ve yerel yönetimlerin kamu hizmetlerindeki 2,3 milyon çalışan için toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 30 aylık dönem için yüzde 7,5’lik ücret artışında anlaşmaya varıldı

FRANKFURT (AA) - Almanya'da federal ve yerel yönetimlerin kamu hizmetlerindeki 2 milyonu aşkın kamu çalışanı için toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde toplam yüzde 7,5’lik ücret artışı konusunda anlaşmaya varıldı.

Hükümet ile toplu sözleşme görüşmelerini sürdüren Birleşik Hizmet Sendikası'ndan (Ver.di) yapılan açıklamada, hafta sonu gerçekleştirilen federal ve yerel yönetim hizmetindeki kamu çalışanları için toplu iş sözleşmesi üçüncü tur müzakereleri sonucunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Açıklamada, “Almanya'da federal ve yerel yönetimlerin kamu hizmetlerindeki 2,3 milyon çalışan için toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Yeni toplu sözleşmenin 1 Mart 2018'de yürürlüğe girmesi planlanıyor.” denildi.

2020 yılının mart ayına kadar 3 ayrı dönemde toplam yüzde 7,5’lik ücret artışı için anlaşma sağlandığı bildirilen açıklamada, ilk ücret artışının 1 Mart 2018 itibarıyla gerçekleşeceği kaydedildi.

Açıklamada, son günlerde yaklaşık 220 bin çalışanın katıldığı uyarı grevlerinin anlaşmada etkili olduğunu vurgulandı.

Müzakerelerde Ver.di adına görüşmeleri yürüten Sendika Başkanı Frank Bsirske, anlaşmayı "uzun yıllardan beri en iyi sonuç" olarak değerlendirdi.

Sendikanın çağrısı üzerine Almanya’da kamu çalışanları geçen hafta ülke genelinde uyarı grevine gitmiş, başta havalimanları olmak üzere toplu ulaşım, ana okulları ve diğer kamu alanlarındaki grevler hayatı olumsuz etkilemişti.











AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :