Almanya'da IŞİD'e katılanlara yönelik caydırıcı önlemler

Almanya'da IŞİD'e katılanlara yönelik caydırıcı önlemler

Hristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Strobl:

BERLİN (AA) – Almanya’da, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne katılanlara yönelik caydırıcı önlemler üzerinde çalışmalar yürütülüyor.

Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, federal hükümetin ve eyaletlerin Almanya’dan IŞİD’e katılanlara karşı ''önemler paketi'' hazırlığı içinde olduğunu belirterek, bu konuda yasaların ağırlaştırılması konusunun incelendiğini ifade etti.

‘’IŞİD’e karşı tüm sertlikle hareket edilmesi ve yasal olarak mümkün olanın sınırına gidilmesi lazım’’ diyen Stobl, Alman pasaportuna sahip IŞİD üyelerinin vatandaşlığının iptal edilip edilemeyeceğinin ve bunun yasal olarak nasıl yapılacağının ele alındığını aktardı.

IŞİD’e katılanların gerçek sayısının bilinenden daha yüksek olabileceğine işaret eden Strobl,  ülkeye dönenlerin büyük tehlike oluşturabileceğini  belirtti.

Almanya'ya dönenlerin bir bölümünün polis tarafından 24 saat izlendiğine dikkati çeken Strobl, güvenlik güçlerinin de bu konuda zorlandığını söyledi.

Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da IŞİD'e katılarak savaşmaya gidenlerden Alman pasaportlarının alınması ve  otomatik olarak vatandaşlığı kaybetmelerinin caydırıcı etkisi olacağını vurguladı.

Bosbach,  söz konusu kişilerin, terör örgütüne katılmalarıyla Almanya’nın değerlerine ve anayasaya yüz çevirdiklerini gösterdiklerini ifade ederek, ‘’Bu kişiler, bunun geri dönüşü olmadığını bilmeleri lazım’’ dedi.

Vatandaşlık Yasası’nın yeni duruma nasıl uyarlanabileceğinin titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirten Bosbach, çifte vatandaş olanların pasaportlarının şimdiden alınabildiğini ve bu kişilerin ülkeye girişlerini engelleme olasılığının bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan federal ve eyaletlerin içişleri bakanlarının yer aldığı İçişleri Bakanları Konferansı’nın (IMK) aylardan beri radikal kişilerin Suriye ve Irak’a gitmelerinin nasıl önlenebileceği konusunda çalışmalar yürüttüğü bildirildi.

IMK’nın başkanlığını yürüten Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, bu konuda yasal değişikliğe gidilebileceğini ancak vatandaşlığın iptali konusunda Anayasa'da ve Avrupa hukukundaki engellerin yüksek olduğunu hatırlattı.

IMK’nın bu konuda ilk sonuçlarını aralık ayında yapacağı toplantıda açıklayacağı da belirtildi.

Ülkenin iç istihbarat servisi  Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) verilerine göre, Almanya’dan 2012’den sonra Suriye ve Irak’a savaşmak için 420 kişi gitti. Bunların 130’nun Almanya’ya döndüğü biliniyor.

BfV Başkanı Hans-Georg Maassen, IŞİD’e çocuk yaştakilerin de katıldığını belirtti. 

Maassen, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada,  şimdiye kadar  IŞİD’e çocuk yaşta 24 kişinin katıldığını ifade ederek, bunların arasında 13 yaşındaki birinin de bulunduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı