Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi beklentinin üstünde

Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi beklentinin üstünde

Almanya'da nisan ayında 106,7 olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, mayısta 107,7 puana çıktı- Ifo: "Alman sanayisi ve ticaretinde iş güveni tüm dört ana sektörde arttı"

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, mayısta beklentilerin üstüne çıkarak 107,7 puana yükseldi.

Merkezi Münih'de bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), mayıs ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin mayıs ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 106,7 puandan 107,7 puana çıktığı kaydedildi. Böylece söz konusu endeks, 106,8 olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Açıklamada, Alman sanayisi ve ticaretinde iş güveninin tüm dört ana sektörde arttığı ve özellikle inşaat sektöründe yeni bir rekor seviyeye ulaşıldığı bilgisi verildi.

Alman ekonomisinin sağlam bir hızla büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, şirketlerin mevcut iş durumlarıyla ilgili oldukça memnun ve gelecek aylar açısından da oldukça iyimser oldukları dile getirildi.

Açıklamada, imalat açısından iş ortamının üst üste üçüncü kez geliştiği belirtilerek, "Bu sektördeki şirketler, durumunu biraz daha olumlu değerlendirdi. Onların beklentileri belirgin şekilde canlandı ve üretim planları da genişlemeye devam ediyor. Bu gelişmeye önemli bir katkı, sermaye malları üreticilerinden geldi." ifadeleri kullanıldı.


- "Toptan ve perakende ticaretindeki endeks, yeniden yükseldi"


Açıklamada, toptan ve perakende satış iş iklimine ilişkin ise şunlar kaydedildi:

"Toptan ve perakende ticaretindeki endeks, bir önceki ay düşmesinin ardından bu ay yeniden yükseldi. Hem iş beklentileri hem de mevcut durum değerlendirmeleri düzeldi. Toptan ticaret sektöründe özellikle beklentiler daha iyimser gerçekleşirken, perakendeciler özellikle mevcut iş durumundan daha memnunlar."

Açıklamada, inşaat iş iklimi endeksinin 1991 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığı ve mevcut durum değerlendirmelerinin de o zamandan bu yana oldukça pozitif gerçekleştiği aktarıldı.

Öte yandan, Almanya'da nisanda 113,2 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi mayısta 114,2 puana yükselirken, Ifo Beklentiler Endeksi ise bu dönemde 100,4 puandan 101,6 puana çıktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :