Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi eylülde geriledi

Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi eylülde geriledi

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi, bu ay 115,2 puana geriledi.Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7...

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi, bu ay 115,2 puana geriledi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği eylül ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin eylül ayı İş Dünyası Endeksi'nin ağustostaki 115,9 puandan 115,2 puana indiği, yine de orta vadeli ortalama olan 102,3 puanın üzerinde kalmaya devam ettiği belirtildi.

Almanya'da ağustosta 124,7 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi'nin eylülde 123,6 puana gerilediği bildirilen açıklamada, Ifo Beklentiler Endeksi’nin de bu dönemde 107,8 puandan 107,4’e indiği aktarıldı.

Açıklamada, şirketlerin, ağustos ayına göre eylülde hem mevcut iş durumları hem de kısa vadeli görünümlerinden daha az memnun oldukları, Almanya ekonomisinin yine de yeni yasama dönemine güçlü bir rüzgarla girdiği belirtildi.

Endeksin imalat sektöründe belirgin şekilde azaldığı aktarılan açıklamada, "Üreticiler, mevcut iş durumlarından açıkça daha az memnunlar ancak mevcut iş durumu yine de elverişli olmaya devam ediyor. İş beklentileri de hafif geriledi. Benzer gelişmeler, imalatın birkaç önemli segmentinde de görüldü. Bununla birlikte üretim planları büyümeye yönelik olmaya devam ediyor." denildi.

Açıklamada, toptan satışta iş iklimi endeksinin bir miktar gerilediği ve toptancıların mevcut iş durumuyla ilgili de açıkça daha az iyimser olduğu, perakendecilikte ise iş ortamı endeksinin yükseldiği ve her iki alt bileşende gelişme sağlandığı kaydedildi.

Eylül ayında inşaat sektöründe ise iş iklimi endeksinin ağustostaki rekoru kırdığı ve müteahhitlerin mevcut iş durumundan daha memnun oldukları belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :