Almanya'da çocuk cesedinin yanında NSU üyesinin DNA izlerinin bulunması

Almanya'da çocuk cesedinin yanında NSU üyesinin DNA izlerinin bulunması

NSU üyesi Böhnhardt'ın DNA izlerine çocuk cesedinin bulunduğu yerde rastlanmasının ardından ülkede henüz aydınlatılamayan başka suç olaylarının yeniden araştırılması istendi- Almanya İçişleri Bakanı Maiziere: "NSU teröristlerinden birinin şimdi küçük Pegg

BERLİN (AA) – Almanya'da, 15 yıl önce kaybolan 9 yaşındaki Peggy Knoblauch'un, Thüringen eyaletinin güneyindeki ormanlık alanda 3 ay önce bulunan cesedinin yakınında, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyesi Uwe Böhnhardt'ın DNA izlerine rastlanmasının ardından henüz aydınlatılamayan suç olaylarının yeniden araştırılması talep edildi.

Thüringen Eyalet Meclisinde kurulan NSU Araştırma Komisyonu Üyesi Katherina König, yaptığı açıklamada göçmenlerin ve çocukların hayatlarını kaybettiği ve şimdiye kadar aydınlatılmayan olaylarda elde edilen izlelerin NSU terör örgütü üyelerinin DNA izleriyle eşleştirme yapılması gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkanı Dorothea Marx da, NSU üyeleri Uwe Böhnardt ve Uwe Mundlos’un intihar ettikleri öne sürülen karavanda bulunan çocuk eşyalarının da nereden geldiğinin henüz açıklığa kavuşturulmadığına işaret etti.

Bu eşyaların Peggy cinayetine ilişkin yapılan soruşturmada dikkate alınması gerektiğini belirten Marx, "Bu eşyalardaki DNA izleri araştırılmadı." dedi.

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Clemens Binninger de, NSU cinayetlerinde, olay yerlerinde bulunan DNA izlerinin yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi.

“Federal Savcılık ve Federal Suç Dairesi, NSU'nun suçları işlediği yerlerde bulunan ve kime ait olduğu bilinmeyen izlerle ilgili yeni bir çalışma yapması lazım" diyen Binninger, Böhnhardt'ın DNA izlerinin bulunmasına ilişkin bir açıklama yapmak için soruşturmanın sonuçlarını beklemek gerektiğini kaydetti.

Thüringen Eyaleti Başbakanı Bodo Ramelow da, 1990'lı yıllardaki bir çocuk cinayetini yeniden inceleme talimatını verdi.

Ramelow, "Jena kentinde 1990'lı yıllarda 9 yaşındaki bir çocuk öldürülmüştü ve bu bağlamda Böhnhardt'ın ismi de geçmişti." şeklinde konuştu.

Bu olayın da aydınlatılmadığına işaret eden Ramelow, konunun daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini aktardı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de, Peggy konusundaki yeni gelişmeleri önemli bulduğunu belirterek, "NSU teröristlerinden birinin şimdi küçük Peggy'nin de katili olabileceği şüphesi akıl almaz bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

- Zschaepe'ye çağrı

NSU davasında müdahil avukatlardan Mehmet Daimagüler ise, Münih'te yargılanan Beate Zschaepe’yi Peggy konusunda ortaya çıkan yeni bulgulara ilişkin açıklama yapmaya davet ederek, Zschaepe'nin bildiklerini anlatarak bu olayın aydınlatmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Daimagüler, mahkemeden NSU üyelerine ait bilgisayarda çocuk pornografisine ilişkin verilerin incelenmesini de isteyeceğini kaydetti.

Peggy isimli 9 yaşındaki kız çocuğu Lichtenberg kentinde 7 Mayıs 2001'de kaybolmuş, yıllar boyunca konuyla ilgili soruşturma yürüten Alman makamları olayı aydınlatamamıştı. Ancak temmuz ayı başında bir mantar toplayıcısının Thüringen eyaletinin güneyindeki ormanlık alanda rastladığı iskelet parçalarının Peggy’ye ait olduğu saptanmıştı.

Olayı soruşturan Bayreuth Savcılığı dün Peggy’nin cesedinin bulunduğu yerde NSU üyesi Böhnhardt'ın DNA izlerine rastlandığını açıklamıştı.

NSU terör örgütü üyeleri ise 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor.

Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. Örgütün diğer üyesi olmakla suçlanan Beate Zschaepe ise 2013’ten beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :