Almanya-Fransa ortak bakanlar kurulu toplantısı

Almanya-Fransa ortak bakanlar kurulu toplantısı

Almanya Başbakanı Merkel:- "(İran ile nükleer müzakereler) Anlaşmaya varılabilirse (bölgeye) iyi bir mesaj olur. Ancak anlaşmış olmak için anlaşma yapılmamalı. Aksine İran'ın uzun bir dönem için nükleer silahlanma imkanının olmaması garantisinin verilmesi

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili olarak, "Anlaşmış olmak için anlaşma yapılmamalı" dedi.

Merkel, Berlin'de Almanya ve Fransa arasında yapılan bakanlar kurulu görüşmeleri ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İran ile yapılan müzakerelerle ilgili konuşan Merkel, başarılı bir sonuca varılmasını istediğini belirterek, bunun henüz başarılmadığına işaret etti.

Merkel, "Anlaşmaya varılabilirse (bölgeye) iyi bir mesaj olur. Ancak anlaşmış olmak için anlaşma yapılmamalı. Aksine İran'ın uzun bir dönem için nükleer silahlanma imkanının olmaması garantisinin verilmesi. Bizim için geçerli olan bu" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan'ın maliye programı ile ilgili başlatılan görüşmelerin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, Yunanistan'ın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. 

Merkel, Yunanistan'ın ne kadar çabuk öneri yaparsa, o kadar çabuk uzlaşma sağlanabileceğini ifade ederek, "Bizim tarafımızdan eşlik edilen bir çalışma sürecindeyiz. Biz takip ediyoruz ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile temasta bulunuyoruz" dedi. 

Avrupa'nın güvenlik ve savunma politikasının daha güçlü şekilde ilerlemesini sağlamanın önemli olduğunu dile getiren Merkel, uzun süre önce Avrupa'nın gözlem amaçlı uydu projesi oluşturma kararı aldığını hatırlattı. 

- "Verdiğim talimat, İran'ın nükleer silahtan vazgeçmesini sağlamak"

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İran ile yapılan müzakerelerle ilgili, Fransa'nın iyi bir anlaşma sağlanmasını istediğini belirterek, "Biz bunu bloke etmek istemiyoruz. Şu an müzakerelerdeyiz, dışişleri bakanlarımız da şu an orada. Benim verdiğim tek talimat, İran'ın nükleer silahtan vazgeçmesini sağlamak" dedi. 

Gözlem amaçlı uydu konusunda beraber çalışma kararının önemli olduğuna işaret eden Hollande, 2018'de ilk uyduyu yörüngeye oturtmayı hedeflediklerini kaydetti.

İtalya ile yeni uydu geliştirmek istediklerini ve bu sayede daha bağımsız olacaklarını aktaran Hollande, "Görüntüler bir güçtür. Görüntülere sahip olanlar durumu bilir ve ona göre hareket edebilir" dedi. 

Hollande, başkalarından bağımsız olmak ve özgürce kendi kararlarını vermek için Avrupa'nın kendi görüntülerine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :