Almanya, Filistin'i devlet olarak tanımayı düşünmüyor

Almanya, Filistin'i devlet olarak tanımayı düşünmüyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Chebli: "Almanya'nın Filistin'i devlet

BERLİN (AA) - Almanya'nın Filistin'i devlet olarak tanımaya yönelik herhangi bir hazırlığı ya da düşüncesinin olmadığı bildirildi.

Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli'ye İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanımasının ardından Almanya'nın da böyle bir girişiminin olup olmadığı soruldu.

 Chebli, ''Almanya iki devletli çözümden yana olduğunu her zaman dile getiriyor. Bu, İsrail ve Filistin arasında yapılacak anlaşmayla mümkün olacaktır. Ancak Almanya'nın Filistin'i devlet olarak tanıma konusunda böyle bir hazırlığı ya da düşüncesi yok'' ifadeleri kullanıldı.

Kudüs'te önceki gün bir hahama yapılan saldırıyı kınadıklarını belirten Chebli, Kudüs'te gerilimin azalması için herkesin sorumlu davranmasını ve saldırının bir an önce aydınlatılması temenni ettiklerini dile getirdi.

Chebli, barış ve huzur içersinde yaşamanın önemine dikkati çekerek kutsal mekanlara getirilen giriş yasağının da kaldırılmasının gerektiğinin altını çizdi.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter da Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların 2 Kasım'da düzenleyeceği seçimlerin hatırlatılması üzerine, ''Almanya hükümeti Ukrayna'nın doğusunda hafta sonu yapılacak seçimleri tanımayacak'' dedi.

Streiter, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dün Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile dün bir telefon görüşmesi yaptığını ve seçimler nedeniyle kendilerini tebrik ettiğini ifade etti. Streiter, Başbakan Merkel'in Ukrayna'da bir an önce yeni hükümetin kurulmasını temenni ettiğini de kaydetti.

Georg Streiter, ayrıca Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francoise Hollande ile Rusya Devlet Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını belirtti. 

Üçlü arasında yapılan görüşmede gaz sevkiyatı ve Ukrayna konusunun görüşüldüğünü ifade eden Streiter, liderlerin de gaz sevkiyatı konusunda anlaşmaya varılmasını takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Streiter, telefon görüşmesinde üç liderin ateşkesin devamından yana olduklarını ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda yaşanan sıkıntıların sona ermesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi. 

- Otoyol ücreti yasa tasarısı - 

Öte yandan, Almanya Ulaştırma Bakanlığının hazırladığı otoyol ücreti yasa tasarısına göre altyapı ücreti olarak ödenen bu miktarın Almanya'da yaşayanlar için her yıl verilen araç vergisinden düşüleceği kaydedildi. 

Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Rudolph, bunun için otoyol ücretinin ödendiğini gösteren pulun aracın ön camına yapıştırılmasının öngörülmediği, ücretin ödenip ödenmediğinin kamyonlardaki uygulamada olduğu gibi elektronik olarak plaka numarasıyla kontrol edilmesinin planlandığı bildirildi.

Sözcü Rudolph, bir soru üzerine otoyol ücretini ödemeyenlere 260 avroya kadar para cezası verileceğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı