Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel:

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel:

"Eğer Trump, Asya ve Güney Amerika ile ticaret savaşı başlatırsa, bu bizim için fırsatlar oluşturacaktır"- "Trump, ABD ekonomisinin rekabetçi olmadığını ancak Alman ekonomisinin olduğunu kabul etmeli"- "Brexit de Almanya ve Avrupa için fırsatlar oluşturac

FRANKFURT (AA) - Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, ABD Başkanı Donald Trump’ın Asya ve Güney Amerika ile ticaret savaşı başlatması halinde bunun Almanya için fırsatlar oluşturacağını bildirdi.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin hükümet ortağı ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Başkanı da olan Gabriel, Alman Handelsblatt gazetesine, Almanya'nın Avrupa ve dünyadaki rolüne, Donald Trump’ın açıklamalarına ve Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Almanya'da sonbahar seçimlerinde büyük olasılıkla Almanya Başbakanı Angela Merkel'e karşı da yarışacak olan Gabriel, Avrupa'nın Asya ile kendi ticari ilişkilerini kurması ve Trump’ın korumacı tehditlerine karşı çözümler bulması gerektiğini belirterek, "Almanya kendine güvenle hareket etmeli ve endişelenmemeli. Biz çok çalışkan insanlarla ve akıllı şirketlerle son derece başarılı, teknolojik olarak ileri bir ihracat ülkesiyiz." ifadesini kullandı.


- "Şimdi Avrupa'yı güçlendirme zamanı"


Sigmar Gabriel, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılış kararının ardından Almanya’nın, Avrupa kıtasının güçlendirilmesine de odaklanması gerektiğini, "şimdi Avrupa'yı güçlendirme zamanı" olduğunu kaydetti.

Donald Trump'ın ABD dışında üretilen ancak ABD’ye satılacak otomobiller için Alman üreticilere yüzde 35 vergi dayatmasını eleştiren Gabriel, Trump'ın, ABD ekonomisinin rekabetçi olmadığını ancak Alman ekonomisinin olduğunu kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Trump’ın Asya ve Latin Amerika ile ticaret engelleri oluşturma tehdidinin, Alman ihracatçılar için ABD tarafından kaybedilen işleri almak anlamında yeni fırsatlar oluşturacağını vurgulayan Gabriel, "Eğer Trump, Asya ve Güney Amerika ile ticaret savaşı başlatırsa, bu bizim için fırsatlar oluşturacaktır." öngörüsünde bulundu.

Almanya'nın, ihracatının yüzde 10'unun ABD'ye ve yüzde 60'ının da diğer Avrupa ülkelerine yaptığını belirten Gabriel, "Ekonomik çıkarlarımızın ağırlığını buradan görebilirsiniz." ifadesini kullandı.

- "Brexit, belirleyici bir itici güç sağlayabilir"


Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışının da Almanya ve Avrupa için fırsatlar oluşturacağını vurgulayarak, "Brexit, Avrupa'nın merkezini oluşturan Avro Bölgesi üye ülkeleri arasındaki iş birliğini artırma kararlılığını güçlendiren bir katalizör görevi yapabilir. Brexit, belirleyici bir itici güç sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Gabriel, Avro Bölgesi’ne dahil olmayan ve daha derin bir entegrasyonu önemsemeyen üye ülkelerin daha yavaş bir tempoda hareket etmesine izin verilmemesi gerektiğini, bunun Avrupa'daki gerginliği azaltacağını ve Avrupa'nın çekirdeğini güçlendireceğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :