Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Gürcistan'da

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Gürcistan'da

Steinmeier Gürcü mevkidaşı Janelidze ile bir araya geldi

TİFLİS (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Tiflis'te Gürcü mevkidaşı Mikheil Janelidze ile bir araya geldi.

Steinmeier ve Janelidze, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısını düzenledi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler, Gürcistan'ın AB ve NATO ile entegrasyonu süreci, vize serbestisi, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'nın yanı sıra Dağlık Karabağ meselelerinin ele alındığı bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, ortak basın toplantısında, Gürcistan'a AB ve NATO ile entegrasyonu sürecinde kararlı biçimde destek vereceklerini ifade ederek, Gürcistan'ın AB ülkelerine vizesiz giriş olumlu karar beklentisine değindi.

Steinmeier, "Gürcistan'da vize serbestisine yönelik büyük beklentiler var, bunu iyi biliyorum. Gürcistan bu konuda çok önemli adımlar attı. Gürcistan için vize serbestisi konusu gündemimizde." diyerek konuya ilişkin prosedürlerin bu ay sona ereceğine ve eylül ayının sonuna doğru uygun bir kararın alınacağına inandığını söyledi.

Basın toplantısında bölgedeki güvenlik ve toprak bütünlüğü sorunlarına da işaret eden Steinmeier, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusunda gerilimin sürdüğünü, bazen bu gerilim çatışmalarla sonuçlandığını ifade ederek, "Geçen aylarda birçok kişi hayatını kaybetti. Geçici de olsa durumu sakinleştirdik ama uzun vadeli bir çözüm için çaba gösteriyoruz. AGİT dönem başkanı Almanya, diğer ülkelerle bu gerilimi sonlandırmayı ve sorunu tamamen çözmeye çalışıyor." dedi.

Steinmeier, Gürcü mevkidaşıyla Abhazya ve Güney Osetya meselesini de ele aldıklarını belirterek, "Bu, kolay çözülecek bir sorun değil. Gürcistan hükümeti sorunun barışçıl yollarla çözülmesi, yeni gerilimlerin yaşanmaması için çok yapıcı bir politika izliyor. Bölgede AGİT'in faaliyetleri de çok önemli. Onlara da teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Tiflis'te 1-5 Temmuz'da düzenlenecek AGİT Parlamenterler Meclisi'nin 25'inci Oturumu'nun açılışına katılarak bir konuşma yapması planlanan Steinmeier, Janelidze'nin ardından Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile görüştü ve Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından kabul edildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze de Gürcistan'ın AB ve NATO ile entegrasyon sürecine verdiği destekten ötürü Almanya hükümetine teşekkür etti.

Gürcistan'ın AB ülkeleriyle ortak gündem oluşturma konusunda aktif rol oynadığını belirten Janelidze, Avrupa'nın güvenliği için ortak çaba gösterdiklerini, Gürcistan hükümeti ve halkının AB ile entegrasyon için çok çaba sarf ettiğini ve Gürcü vatandaşların AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeyi arzuladığını vurguladı.

Janelidze, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü meselesinin de barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini dile getirerek, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya topraklarında Rus askerlerin yasa dışı faaliyetlerine değindi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı, "Rusya, uluslararası sorumluluklarını yerine getirmezken biz tüm sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bu sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca Abhazya ve Güney Osetya halkının sürece katılması ve güven tesisi için çaba gösteriyoruz. Almanya'nın bu sürece dahil olması çok önemli." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :