Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:

"Türkiye'deki darbe girişimi hepimizi dehşete düşürdü ve sarstı. Şans eseri çabuk bastırıldı. Türkiye'nin bu darbe girişimini yoğun şekilde araştırması meşrudur"

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türk hükümetinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini yoğun şekilde araştırmasının meşru olduğunu söyledi.

Steinmeier, Strazburg'daki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) sonbahar oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki darbe girişiminin herkesi dehşete düşürdüğünü ve sarstığını belirtti.

"Türkiye'deki darbe girişimi hepimizi dehşete düşürdü ve sarstı. Şans eseri çabuk bastırıldı. Türkiye'nin bu darbe girişimini yoğun şekilde araştırması meşrudur." diyen Steinmeier, yapılan soruşturmaların hukuk devleti prensipleri kapsamında gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye giden ilk üst düzey yöneticilerden biri olduğuna ve işbirliği teklifinde bulunduğuna işaret eden Steinmeier, "Türkiye'nin bu işbirliği teklifini kabul etmesini ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da dün burada genel kurulda buna vurgu yapmasını memnuniyetle karşılıyorum. Avrupa Konseyi'nin bu çalışmaları Türkiye'de ve Türkiye ile birlikte etkili şekilde sürdürmesi önemli." ifadelerini kullandı.

Steinmeier ayrıca Avrupa Konseyi'nin Ukrayna'daki barış çabalarını sürdürmesinin de gerekliliğine vurgu yaparak, "Oradaki insan hakları durumunun gözlenebilmesi için Avrupa Konseyi'nin Kırım için oluşturduğu izleme komisyonlarına düzenli giriş imkanı sağlayan siz Sayın Genel Sekreter'in çabalarını da destekliyorum. Bu sadece Kırım değil, Güney Osetya, Abhazya, Transdinyester ve Dağlık Karabağ bölgeleri için de geçerli." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :