Almanya, aile birleşiminde dil şartını askıya aldı

Almanya, aile birleşiminde dil şartını askıya aldı

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Plate: "Şu an için herhangi bir başvuru,

BERLİN (AA) – Almanya'nın, aile birleşimi vizelerinde dil şartı istenmesini Avrupa Birliği (AB) yasalarına aykırı bulan Avrupa Adalet Divanı’nın kararını incelediği, vizelerde dil yeterliliği şartını da askıya aldığı bildirildi. 

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Tobias Plate, Federal Basın Merkezi’ndeki basın toplantısında, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 10 Temmuz’da aldığı karar üzerinde incelemelerini sürdürdüklerini söyledi.

Bu tamamlanana kadar aile birleşimi vizelerinde Almanca yeterlilik belgesi şartı aranmayacağını kaydeden Plate, “Tabii ki Federal Hükümet kararı uygulayacaktır” ifadesini kullandı.

Dr. Plate, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dışişleri Bakanlığı ile kapsamlı görüşmelerimiz sürüyor. Görüşmelerimiz sonuçlanana kadar, Almanya’daki eşinin yanına taşınacak herhangi bir kişinin vize başvurusunda Almanca dil bilgisi yeterlilik belgesinin olmaması, başvurunun reddine dayanak oluşturmayacak. Bu şu anlama geliyor: Şu an için herhangi bir başvuru, sadece dil bilgisi yeterlilik belgesinin eksikliği nedeniyle reddedilmeyecek.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli de  Almanya’nın Türkiye’deki dış temsilciliklerine talimat gönderildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Türk vatandaşlarının başvurusu, sadece dil bilgisi yeterlilik belgesinin eksik olması nedeniyle geri çevrilmeyecek. Bu yönde dış temsilciliklere gerekli talimat iletildi. Öte yandan Avrupa Birliği Adalet Divanı kararın nasıl uygulanacağı konusunda incelemeler sürüyor, kararlaştırılınca bunu da açıklayacağız.”

Avrupa Adalet Divanı 10 Temmuz’da aldığı kararda, Almanya’nın, sınırları içinde yasal olarak ikamet eden Türk vatandaşlarının aile birleşimini sağlama amaçlı vize başvuruları için talep ettiği Almanca bilme şartı, Avrupa Birliği (AB) yasalarına aykırı bulmuştu.

Eşi 1998’den bu yana Almanya’da yaşayan Naime Doğan’ın, aile birleşimi için yaptığı vize başvurularına Alman makamlarından olumsuz yanıt alması üzerine açtığı davada kararını açıklayan Avrupa Adalet Divanı, 2007’de yürürlüğe sokulan uygulamanın ne Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması’yla ne de aile birleşimine ilişkin AB direktifleriyle uyumlu olduğuna hükmetmişti.

Kararda, aile birleşiminin, AB ülkelerinde çalışan Türklerin aile yaşamının sürmesini sağlama açısından kaçınılmaz olmasının yanı sıra hem ikametin kalitesini iyileştirmeye hem de bu kişilerin kaldıkları ülkelerde entegre olmalarını desteklemeye katkıda bulunduğu belirtildi.

Almanya’nın 2007’de devreye soktuğu uygulamaya göre, aile birleşimi yoluyla bu ülkeye gelmek isteyenler temel düzeyde Almanca bilmek zorundaydı. Az da olsa Almanca konuşmayanların aile birleşimlerine yönelik vize başvuruları reddediliyordu. Almanya bu uygulamayla zorla evlendirmelerin önüne geçeceğini ve entegrasyonu güçlendireceğini savunuyordu.

Kaynak:Haber Kaynağı