Alman şirketlerin yönetimine kadın kotası geliyor

Alman şirketlerin yönetimine kadın kotası geliyor

Ülkenin borsaya açık en büyük şirketlerinin yönetim kurulunun

BERLİN (AA) - Almanya'da koalisyon hükümeti ortaklarının, borsadaki DAX-100 endeksinde işlem gören ülkenin en büyük şirketlerinin yönetim 
kurulunun yüzde 30'unun kadınlardan oluşması konusunda karar aldığı bildirildi.

Başbakanlık'ta bir araya gelen Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) yetkilileri, DAX-100 endeksinde işlem gören ülkenin en büyük şirketlerinin yönetim kurulunda kadın kontenjanının artırılması konusunu görüştü.

Toplantıda, 2016 yılından itibaren DAX-100 endeksinde işlem gören en büyük şirketlerin yönetim kurulunun yüzde 30'unun kadınlara ayrılması yönünde karar alındı. 

Buna ilişkin hazırlanacak yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda 11 Aralık'ta görüşülmesi bekleniyor.

 Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig, yönetim kurulunda kadınlara ayrılan kontenjana atama yapan şirketlerde, bu koltukların boş kalacağını ifade etti.

Koltukların boş kalmasının sert bir yaptırım olduğunu belirten Schwesig, bu görevi yerine getirebilecek yeterince nitelikli kadının olduğunu ve hiçbir koltuğun boş kalmayacağını düşündüğünü kaydetti. 

Adalet Bakanı Heiko Maas, yönetim kurulundaki kadınlara ayrılan tüm mevkileri onlara vermekte bir  sıkıntı oluşacağını düşünmediğini belirterek kadınların en az erkekler kadar başarılı olacağını söyledi.

Koalisyon ortaklarının anlaşması durumunda kamu şirketlerinin yönetiminde de kadın kontenjanı ayrılacağı öğrenildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı