Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Rus tarihçi Dr. Kuznetsov:- "Bundestag siyasi bir karar aldı. Bu kararın hukuki hiçbir karşılığı yok. Bu, havanda su dövmekten başka bir şey değil. Şu an Türkiye'ye AB tarafından siyasi baskı uygulanmak isteniyor ve 1915 olayları kullanışlı bir koz"- "Bu

MOSKOVA (AA) - HAKAN CEYHAN AYDOĞAN - Rus tarihçi Dr. Oleg Kuznetsov, Almanya Federal Meclisinin (Bundestag) 2 Haziran'da aldığı Ermeni iddialarına ilişkin kararın siyasi olduğunu belirterek "Kararın hukuki hiçbir karşılığı yok. Bu, havanda su dövmekten başka bir şey değil" dedi.

"20. Yüzyılda Uluslararası Ermeni Terörizmi Tarihi" kitabının yazarı Rus tarihçi Dr. Kuznetsov, Moskova'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve Bundestag'ın aldığı kararı değerlendirdi.

Kuznetsov, tarihi olayların üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra siyasi malzemeye dönüşebildiğine işaret ederek "Ben profesyonel bir hukukçu ve tarihçiyim. Bu nedenle benim için böyle bir sorun (Ermeni iddiaları) bulunmuyor. Bundestag siyasi bir karar aldı. Bu kararın hukuki hiçbir karşılığı yok. Bu, havanda su dövmekten başka bir şey değil. Şu an Türkiye'ye AB tarafından siyasi baskı uygulanmak isteniyor ve 1915 olayları kullanışlı bir koz." ifadelerini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle İsviçre'de ceza alması konusunda verilen ihlal kararıyla ilgili bu ülkenin yaptığı itiraz başvurusunu reddettiğini anımsatan Kuznetsov, şöyle devam etti:

"Bu kararda, 1915 olaylarının tarihçilerin araştırması gereken bir konu olduğu açıkça belirtildi. Bu konuyla farklı ülkelerin devlet adamları değil tarihçiler ilgilenmeli. Ayrıca kararda, 1915 olaylarına ilişkin mahkemelerce bağlayıcı karar alınamayacağı belirtildi. AİHM kararları bağlayıcıdır. Herhangi bir kurum bu kararı bozamaz."

Kuznetsov, söz konusu kararın ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi iptal edilirse ya da Avrupa yıkılırsa ortadan kalkacağını belirterek "Bunlardan hiçbiri gerçekleşmediğine göre, 1915 olaylarına ilişkin alınan kararlar siyasidir ve bazı parlamenterlerin düşüncesidir. Hukuki hiçbir karşılığı yoktur." diye konuştu.

Rus yazar Kuznetsov'un "20. Yüzyılda Uluslararası Ermeni Terörizmi Tarihi" isimli kitabı 24 Haziran'da Moskova'da tanıtılmıştı. 1900'lü yıllardan bugüne Ermeni terör örgütlerinin teşkilatlanması ve eylemlerinin detaylı bir şekilde anlatıldığı kitapta, Ermeni terör örgütlerinin dünyanın 22 ülkesinde gerçekleştirdiği eylemler kronolojik sırasıyla yer alıyor. Kitapta, Rus, Amerikan ve diğer ülke arşivlerinden elde edilen belgelerin kopyasına yer veriliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :