Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiası

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiası

Türkiye'nin, Alman hükümetince BND'ye verilen talimattaki istihbarat

BERLİN (AA) - Türkiye'nin, Federal İstihbarat Teşkilatı’na (BND) Alman hükümetince verilen talimatta yer alan istihbarat faaliyeti yürütülecek ülkeler listesinde 1990'lı yıllardan bu yana yer aldığı iddia edildi.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberde, BND'nin Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunmaya yıllar önce başladığı öne sürüldü.

Söz konusu habere göre, Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulan 1998-2005 yıllarındaki koalisyon hükümetinin BND'ye verdiği talimatla Türkiye izlenecek ülkeler arasına alındı.

İstihbarat faaliyeti yürütülecek ülkelerin 3 grupta toplandığı, Türkiye'nin de birinci derece istihbarat faaliyeti yürütülecek ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'in, o dönemde istihbarat teşkilatlarından sorumlu devlet bakanı olarak görev yaptığı belirtildi.

SPD'li eski Başbakan Gerhard Schröder, Yeşiller Partisi ile 1998'de koalisyon hükümeti kurmuş ve 7 yıl Başbakanlık yapmıştı. 2005'teki seçimlerin ardından görevli Angela Merkel'e devreden Schröder, aktif siyasetten çekilmişti.

- Pohl, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı

Der Spiegel dergisi, hafta sonu Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürüttüğünü yazmıştı.

Dinleme ve istihbarat faaliyetleri hakkındaki iddialar üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Almanya Başbakanı Merkel, iddialara ilişkin,  "Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum" açıklamasını yapmıştı. 

- Liste 4 yılda bir belirleniyor

Almanya'da hükümet, 4 yılda bir istihbarat teşkilatlarının öncelikli yapacağı işleri ve istihbarat faaliyeti yürütülecek ülkeleri belirliyor.

Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve BND yetkilileri, buna birlikte karar veriyor.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı