Alman-Fransız İnsan hakları Ödülleri

Alman-Fransız İnsan hakları Ödülleri

Almanya’da Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende, "özel ödül" Suriye'de sıcak çatışma bölgelerinde mağdurların yardımına koşan "Beyaz Kasklılar" grubuna verildi

BERLİN (AA) - Bu yıl ilk kez verilen Alman-Fransız İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Ödülleri, Almanya'nın başkenti Berlin'de verildi.

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende, değişik ülkelerden 15 kişi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında gösterileri çabalardan dolayı ödüle layık görüldü.

Törende "özel ödül", Suriye’de sıcak çatışma bölgelerinde mağdurların yardımına koşan "Beyaz Kasklılar"a verildi.

Ödülü "Beyaz Kasklılar" adına Rahed Al Saleh, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault’tan aldı.

Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, haksızlığa karşı ayağa kalkmanın cesaret gerektirdiğini belirterek, çabalarından dolayı ödül alanlara teşekkür etti.

Özel ödüle layık görülen "Beyaz Kasklılar" grubuna işaret eden Steinmeier, bu grubun iç savaşta hava saldırılarından sonra insanlara yardım ettiğini ve alt yapının yeniden inşası için çalıştığını belirtti.

Fransız Bakan Ayrault da, Halep'te sivilleri ve hastaneleri hedef alan bombardımanlara tepki göstererek, "Burada sistematik ve keyfi bir şekilde suç işleniyor." dedi.

Halep'teki insani durumu "Bir felaket" olarak nitelendiren Ayrault, "Ne yazık ki uluslararası toplum çoğu kez bunları görmezden geliyor ancak bu katliamları gördükten sonra suskun kalmaya hakkımız yok." diye konuştu.

Suriye'de Beyaz Kasklıların, savaş ortamında insan onuru için mücadeleye devam ettiğini anımsatan Fransız Bakan, "Sizler bizlere, insan haklarının sadece bir gruba ait olmadığını, evrensel ve bölünmez olduğunu hatırlatıyorsunuz." şeklinde konuştu.

Suriye'de sivilleri hedef alan saldırıların son bulması, sivillerin korunması için BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptıkları girişimlerin Rusya tarafından engellenmesine tepki gösteren Ayrault, kitlesel katliamların söz konusu olduğu durumlarda, BMGK’nin daimi üyelerinin veto hakkının sınırlandırılması gerektiğini savundu.

Fransız Bakan, bu yönde bir değişiklik için çabalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :