Akşener, İYİ Parti seçim beyannamesini açıkladı

Akşener, İYİ Parti seçim beyannamesini açıkladı

Seçim beyannamesini açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Akşener, ''Parlamenter sisteme dönüş hedefimizi gerçekleştireceğiz. Cumhuriyet ve demokrasinin tüm uygulamaları herkese eşit biçimde sağlanacaktır'' dedi.

 BEYANNAMEDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

138 sayfa ve 404 maddeden oluşan beyannameden dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

Ekonomi programı, ‘Makroekonomik istikrar’, ‘Ekonomik coğrafya’ ve ‘Hızlandırıcı sektörler’ olmak üzere üç temel eksen üzerinde konumlandırılacak. Üretim endeksli sanayi ve tarım politikalarında reform vaatleri sıralanacak.

Türkiye Dayanışma Fonu kurulacak. Emeklilere bayramlarda ‘İyi bayramlar’ ikramiyesi olarak 1500 lira verilecek, gençlere iş bulana kadar da vatandaşlık maaşı verilecek.

OHAL kaldırılacak, parlamenter sisteme dönüş süreci başlatılacak. Yeni anayasa için toplumsal mutabakat aranması çalışmalarına başlanacak. Muhtarlar hizmet bölgelerinde belediyelerin karar mekanizmalarına dahil edilecek. Mahalle bazında belediye bütçelerinden ‘ödenek’ tahsis edilecek.

Türkiye uluslararası eğitim sıralamalarında hak ettiği yere getirilecek. YÖK kaldırılacak. PISA sıralamasında 72 ülke içinde 50’nci sırada olan Türkiye’nin ilk 20’ye girmesi hedeflenecek.

Dünyada ilk 100 üniversite arasına 5 Türk üniversitesinin girmesi sağlanacak. ‘Analitik beceriler, üretici ve yenilikçi yetkinlikler kazandırmayı amaçlayan’ yeni eğitim müfredatı hazırlanacak. Öğretmen akademileri kurulacak.

Eğitime erişim imkânları kısıtlı olan kesimlerden başlayarak tüm çocukların gelişimi desteklenecek. Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Programı (EÇBEP) hayata geçirilecek. Ailelere insani koşullarda sağlık ve beslenme desteği sağlanacak, çocuğun fiziksel, duygusal, kültürel ve bilişsel gelişimi desteklenecek. EÇBEP 24-60 aylık tüm çocukları kapsayacak. Okul öncesi eğitim kadrosu ve fiziki imkânları devlet tarafından karşılanacak. Özel okullar ve veli inisiyatif kooperatifleri teşvik edilecek.

Aynı eğitim düzeyinde olup aynı işi yapan kamu görevlileri arasındaki ek gösterge adaletsizliğini çözülecek. Ek gösterge uygulaması 9. dereceden başlatılacak ve belirlenmiş olan ek gösterge rakamları arttırılacak.”

TRT özelleştirilecek, yıllık bütçeye 4 milyar liralık yük oluşturduğu gerekçesiyle TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) kapatılacak, kamu harcamaları yeniden gözden geçirilerek lüks araç ve bina kiralamalarına son verilecek. Devlet Malzeme Ofisi, ‘Kamu Merkezi Satın Alma Kurumu’na dönüştürülecek. Passolig uygulaması kaldırılacak.

Askeri okullar yeniden yapılandırılacak. GATA ve Kuleli Askeri Lisesi başta olmak üzere tüm askeri okullar tekrar açılacak. Kapatılan astsubay sınıf okulları, askeri liseler, Harp Okulları ve Harp Akademileri yeniden açılacak.

Etiketler :