Akreple mücadelede "özel ekip"

Akreple mücadelede "özel ekip"

Hava sıcaklığının zaman zaman 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da, vatandaşların adeta korkulu rüyası haline gelen akreplerle mücadele için belediye tarafından 252 personelden oluşan 94 özel ekip kuruldu- 7 gün 24 saat hizmet veren ekipler, 5 ayda il ve ilçe

DİYARBAKIR (AA) - MEHMET SIDDIK KAYA - Sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da belediye tarafından akreplerle mücadele için özel ekipler oluşturuldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcak hava ile artış görülen akrep sokmalarıyla mücadele için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince kurulan, 252 kişilik 94 özel ekip, 7 gün 24 saat görev yapıyor.

Akreplerin görülme ihtimalinin yüksek olduğu toprak ve rutubetli evlerde çalışmalarını sürdüren ekipler, 5 ayda gelen ihbarlar da dahil il genelinde 180 mahallede ilaçlama çalışması gerçekleştirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Faysal Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları özel ekiplerin gece gündüz vardiyalı olarak mart ayından bu yana ilde hizmet verdiğini söyledi.

Hatipoğlu, artan hava sıcaklığa bağlı olarak akrep sokma vakalarında yaz aylarında artış yaşandığına işaret ederek, ekiplerin merkez ve kırsal alanda akreplere karşı ilaçlama yaptığını dile getirdi.

Rutubetli ve toprak evlerde yaşayan vatandaşlara akreplere karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunan Hatipoğlu, belediye ekiplerinin akrep sokması ihbarlarında da vatandaşları hastaneye ulaştırdıklarını aktardı.

Hatipoğlu, "252 personel 7 gün 24 saat hizmet veriyor. İlaçlama çalışmaları neticesinde geçmişte olduğu gibi akrep sokması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı çok azaldı." dedi.

Akrep ve böceklerin derilerinin güneşten olumsuz etkilenmesi nedeniyle geceleri ortaya çıktıklarına dikkati çeken Hatipoğlu, özelikle akreplerin görüldüğü yerlerde vatandaşların bazı koruyucu tedbirler alması gerektiğine işaret etti.

Hatipoğlu, "Vatandaşlara elbiselerini, ayakkabılarının içini, terliklerini kontrol etmelerini öneriyoruz. Akrep sokması durumunda da mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

- "Bin 37 mahallede akrep ile mücadele"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı İlaçlama Birimi Şefi, Ziraat Mühendisi Hilmi Bozkurt ise akreple mücadele çalışmalarını en riskli bölgelerde yoğunlaştırdıklarını söyledi.

"94 ekiple bin 37 mahallede akrep, sivrisinek, hamam böceğine karşı kimyasal ilaçlama ile mücadele veriyoruz. İlaçlamayı özelikle yaz aylarında sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde daha yoğun yapıyoruz." diyen Bozkurt, 23 Mart'ta başlattıkları çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

- Günde yaklaşık 80 ihbar

Bozkurt, en çok tuğla ve toprak evler ile nemli alanlarda yaşayan vatandaşlardan şikayet aldıklarını anlatarak, akreplerin sıcak ve nemli bölgelerde daha çok toprak altında, kayalıklarda ve ağaç kovuklarında yaşadığını belirtti.

Kentsel dönüşümün sürdüğü Sur ilçesinde onarımı yapılan evlerde akrep vakalarının çok görüldüğünü ifade eden Bozkurt, gelen şikayetleri hızla değerlendirip, söz konusu bölgeye özel ekipleri yönlendirdiklerini aktardı.

Akrep gören vatandaşlardan anında kendilerine bilgi vermelerini isteyen Bozkurt, günde yaklaşık 80 ihbar geldiğini kaydetti.

Bozkurt, akreplerin oluşturdukları tehlikeyi minimuma indirmek için ilaçlama çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi.

- "En yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir"

Dicle Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Orak, akrep sokmalarının daha çok sıcak havalarda meydana geldiğini belirterek, bu vakalarda erken ve doğru müdahalenin önemine değindi.

Diyarbakır'da geçen yıl 61 akrep sokma vakasının yaşandığını anlatan Orak, bu yıl ise bu sayının şu ana kadar 40 olduğunu söyledi.

Orak, akrep sokmasına müdahalede bazı yöntemlerin son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, "Akrebin soktuğu bölgenin kesilmesi ve emilmesi gibi yöntemler hem hastanın hayatını tehlikeye sokabilmekte hem de emme işlemini yapan kişide toksik madde birikimine neden olmakta, bu da akrep sokmasına bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonların her iki kişide de görülmesine neden olabilmektedir. Akrep soktuğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir." diye konuştu.

- "Evimiz tertemiz, hiç akrep kalmadı"

Akreple mücadele ekibince yapılan ilaçlama çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren vatandaşlardan Zekiye Tanrıkulu (70), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Bu çalışmanın devam etmesini istediklerini ifade eden Tanrıkulu, "Şimdi evimiz tertemiz, hiç akrep kalmadı. Huzurluyuz. Belediye akreplere karşı önlem aldı. Bu uygulamadan çok memnunuz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :