AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Küçükcan:

AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Küçükcan:

"Anayasa değişikliklerini rasyonel bir zeminde tartışmalıyız. Yenilik ve değişiklikler korku ve endişe değil ümit kaynağıdır. Türkiye'nin yapısal sorunlarını çözmek için yeni bir fırsat doğdu ve bu tarihsel anı iyi değerlendirmek zorundayız"

TBMM (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, "Anayasa değişikliklerini rasyonel bir zeminde tartışmalıyız. Yenilik ve değişiklikler korku ve endişe değil ümit kaynağıdır. Türkiye'nin yapısal sorunlarını çözmek için yeni bir fırsat doğdu ve bu tarihsel anı iyi değerlendirmek zorundayız." ifadesini kullandı.

Küçükcan, yaptığı yazılı açıklamada, anayasa değişikliği referandumuna "evet" demek için pek çok neden bulunduğunu belirterek, ciddi iç ve dış kaynaklı bölgesel ve küresel tehdit ve saldırılarla karşı karşıya olan Türkiye'nin, PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütlerinin hedefinde olduğunu vurguladı.

Yakın coğrafyadaki çatışmaların Türkiye'yi de etkilediğini, devletin ve milletin varlığına yönelik saldırıların arttığını, karşı karşıya kalınan tehditleri bertaraf etmek ve devletin kurumlarını güçlendirerek daha etkin hale getirmek için bir hükümet sistemi değişikliğinin zorunlu ihtiyaç olduğunu anlatan Küçükcan, anayasa değişikliği referandumuna bu açıdan bakılmasının daha yararlı olacağını kaydetti.

Küçükcan, kişilerin ve yapay endişelerin değil sistemin tartışılması gerektiğini, anayasa değişikliğinin hükümet sistemiyle alakalı olduğunu, referandumun asla bir rejim değişikliğinin amaçlamadığını, önerilen yeniliğin daha etkin, saydam ve hesap verebilir bir yönetim tarzı ve hükümet etme biçiminin temellerini atacağını belirtti.

"Hayır" cephesinde yer alanların korkutma siyaseti güttüğünü, bu amaçla anayasa değişikliğinin amacının yaşam biçimine müdahale, laikliği zayıflatma, otoriter ve baskıcı bir yönetim kurma, cumhurbaşkanının sınırsız yetkilerle donatılması gibi sanal korku ve endişeler yaydıklarını ifade eden Küçükcan "Anayasa değişikliklerini rasyonel bir zeminde tartışmalıyız. Yenilik ve değişiklikler korku ve endişe değil ümit kaynağıdır. Türkiye'nin yapısal sorunlarını çözmek için yeni bir fırsat doğdu ve bu tarihsel anı iyi değerlendirmek zorundayız, yoksa mevcut sistemin kısır döngülerine hapsetmiş oluruz kendimizi. İşte bu nedenle ideolojik ve partizan bağlarımızı bir kenara bırakarak ortak iyiyi inşa etmenin yollarını aramalıyız." dedi.

Küçükcan, doğrudan milletin tercihine dayanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde artık 367 krizlerinin geride kaldığını ve toplumsal mutabakat arayışının yeni süreçle birlikte hızlanacağına değinerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin toplumsal yapısı, kendi içinde çoğulcu ve zengin farklılıklar içermesine karşın muhafazakar, demokrat, yerel ve milli değerlere sahip, vatanperver, milliyetçi ve dini inançları önemseyen sosyolojik kesim siyaseten de belirleyici bir güce sahip. Tek parti dönemi anlayışına ve vesayet yapılarına karşı çıkan Menderes, Özal ve Erdoğan işte ağırlıklı olarak bu siyasi ve toplumsal değerleri temsil ettikleri için büyük destek aldılar. Bundan sonra seçilecek cumhurbaşkanları da benzer özellikleri taşıyacaktır. Bu özelliklere sahip olmayan adayların cumhurbaşkanı seçilmesi zorlaşacak, halkın desteğini almak isteyen adaylar geniş tabanlı mutabakat arayışına girecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :