AKPM, Rusya'nın Abhazya teklifinden endişeli

AKPM, Rusya'nın Abhazya teklifinden endişeli

Avrupa Konseyi, Abhazya yönetimi ile Rusya arasındaki anlaşma taslağından endişesini dile getirdi

STRASBOURG (AA) - Avrupa Konseyi, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya yönetimi ile Rusya arasındaki İttifak ve Entegrasyon Anlaşması Taslağı'ndan "derin endişe duyduğunu" bildirdi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) raportörleri Danimarkalı Michael Aastrup Jensen ve Letonya'lı Boriss Cilevics'ten yapılan açıklamada, Rusya'nın teklfi ettiği anlaşma taslağının uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada taslağın Abhazya bölgesinin giderek Rusya'ya katılmasının bir başka örneğini oluşturduğu vurgulandı. Raportörler, Rusya'nın halklar arasında bariyerler oluşturmaktan ziyade Abhazya ve Gürcistan nüfusu arasında teması kolaylaştırması ve teşvik etmesi gerektiğine işaret etti.

AKPM raportörleri 3-5 Aralık tarihleri arasında anlaşma sürecini incelemek üzere Gürcistan'a gidecek.  

Gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya'nın saldırısıyla 2008'de Gürcistan ile 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı