AKPM Heyeti TBMM'de

AKPM Heyeti TBMM'de

Eski Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya:

Eski Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'a yönelik saldırı hakkında, "Şiddet, ne zaman itibariyle ne muhatap itibariyle ne ortam itibariyle savunulabilen bir durum değildir. Bugün basına yansıyan beyanları tek yanlı, manipülatif beyanlar olarak görüyorum" dedi.

Andreas Gross başkanlığındaki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Seçim Öncesi Gözlem Heyeti, Ahmet İyimaya ile görüştü. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli'nin de hazır bulunduğu görüşmenin başında konuşan İyimaya, heyetle, Türkiye'nin içinde bulunduğu süreç, standartlar ve küresel etkileşim konusunda karşılıklı görüş teatisinde bulunacaklarını ifade etti. 

- İyimaya, heyete organik, kokulu üzüm ikram etti

"Türkiye şu anda sanıyorum; klimatik olarak en uygun iklimi yaşıyor, yazın harareti, etkisini giderdi, kışın ise zemheri şiddeti uzakta" diyen İyimaya, heyet üyelerine Ankara İncek'teki bahçesinde yetiştirdiği üzümlerden ikram etti.

İyimaya, "Şu anda önünüzde Kafkas orijinli, adı odesa olarak anılan organik, kokulu bir üzüm var. Dünyada iki tane anti-aging var. Birisi köpekbalığının akciğeri, öbürü ise bu odesa üzümünün çekirdiğinin suyu. Arkadaşlarımıza 'hoşgeldin' sembolü olarak ikram ediyoruz" dedi.

Gross, İyimaya'nın bu sözlerine, "Bizim için halen fazla sıcak, fazla gerilim var" karşılığını verdi. Ahmet İyimaya, bunun üzerine, "Toplum mühendislerinin veya psikologlarının aslınca sıcaktan beslenmeleri lazım ama ben oldukça serinlik hissediyorum. Algının sıcağıyla olgunun sıcağı farklıdır; ikisi arasında hararet farkı, serin olarak ifade edilebilir" diye konuştu.

Andreas Gross, İyimaya'nın üzümle ilgili sözlerine karşılık olarak da "Dikkatli olmanız gerekiyor, çünkü aramızda iki meslekdaşınız var, Ukrayna'dan geliyorlar, Odesa Ukrayna olduğu için dikkatli olmak gerekiyor" dedi. Bunun üzerine İyimaya, "Bilge insanların dikkate değil derinliğe ihtiyacı var, o noktada bir fakirliğimiz yok" ifadesini kullandı. 

Ahmet İyimaya, dünyanın insan hakları ve demokrasi krizi yaşadığını söyledi. Dünyanın insanlık vatanına dönüştürülmemiş olmasının insanlığın ve uygarlığın ortak kusuru olduğunu belirten İyimaya, şöyle devam etti:

"İleri ülkeler insan hakları konusunda yüklendikleri yük ve gösterdikleri fedakarlık bakımından; kimi dönüşümlere rağmen henüz retoriğin sınırlarını aşabilmiş değiller. İnsanlığın bugünlerde Akdeniz'de boğuluyor olmasına; medeniyet tarihini, felsefeyi ve batı uygarlığının şifrelerini bilen bir insan olarak üzülüyorum. Türkiye'nin bu konudaki fedakarlığını, 2 yılda 5 milyon göçmene gösterdiği insan hakları sıcaklığını da vurguyla belirtmek istiyorum."

- "Demeç vermek çok kolay ama susmak daha akıllı"

İyimaya, görüşmenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bugünkü görüşmenin çok seviyeli, içerikli ve sadece etkilenen değil, etkileyen sohbet, etkileşim olduğunu belirten İyimaya, "sadece Avrupa standartlarının değil, Türkiye'nin düşünsel olarak ürettiği kimi standartların var olduğunu, Avrupa'nın bundan faydalanması gerektiğini" ifade ettiklerini ve bundan da memnun olduklarını bildirdi. 

Ahmet İyimaya, "Mesela 2001 yılındaki Anayasa reformunda, seçime çok yakın süre kala oyun kurallarını değiştiren yasaları yasaklayan Anayasa'mızın 67. maddesinin son fıkrası, dünya demokrasisi bakımından rasyonel ölçüt, standarttır. Bunu memnuniyetle kabul ettiler" dedi.

İyimaya, demokratik ve hukuk kriterleri bakımından Türkiye'nin içinde bulunduğu süreci değerlendiklerini ifade etti.

"Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesi" ile ilgili soruya İyimaya, "İki büyük devletin güvenlik araçlarının karşı karşıya gelmesi, öyle kolaylıkla değerlendirilebilecek bir sorun değil. Bu konuda açık diplomasinin değil, gizli diplomasinin işlevini gördüğünü, afetle, belayla karşı karşıya kalmayacağımızı düşünüyorum. Bu konuda demeç vermek çok kolay ama susmak daha akıllı" yanıtını verdi. 

İyimaya, "Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'a yönelik saldırıyla" ilgili soruyu yanıtlarken, yargıya intikal eden bir konuda siyaset kurumunun veya siyasetçinin, Anayasa'nın 138. maddesi kapsamında beyanda bulunmasının siyasi etiğe aykırı olduğunu bildirdi. İyimaya, "Şiddet, ne zaman itibariyle ne muhatap itibariyle ne ortam itibariyle savunulabilen bir durum değildir. Bugün basına yansıyan beyanları tek yanlı, manipülatif beyanlar olarak görüyorum. Zaten içeriği ne ise süreçte ortaya çıkacaktır" dedi. 

"Yeni dönemde aday olmayan milletvekillerine 3 aylık maaşlarının peşin ödenmesiyle ilgili soruya, yanıt verirken, Ahmet İyimaya, "Bu konuda yasal düzenleme olmadan bir kararla çözüme ulaşmak mümkün değil. Parlamento, açıldıktan sonra, ödenen ve yeniden milletvekili olarak dönemeyen arkadaşların hukuki durumu konusunda en adil ve en vicdana uygun şekilde ortak bir çözüm oluşturur" diye konuştu.

Ahmet İyimaya, "bir teröristin cenazesinin bir arabanın arkasında sürüklenmesi görüntüleri" hakkında, "Bu gibi gayri insani görüntülerin tasvibi mümkün değildir, şiddetle reddedilmelidir. Zaten meseleye el konulmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı