Akören’de mehter coşkusu

Akören’de mehter coşkusu

Akören’de gerçekleştirilen “Çanakkale Geçilmez” programında sahne alan Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, çaldığı Çanakkale Türküsü ve Çanakkale Zafer Marşı’yla büyük coşku oluşturdu

 

Çanakkale Savaşları’nın 104.Yıldönümü münasebetiyle Akören İlçe Belediyesi ve Akören Eğitim Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen “Çanakkale Geçilmez” programında, Çanakkale şehitleri yâd edildi. Programa damgasını Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı vurdu.

İstiklâl Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda okul öğrencileri, Çanakkale’yi anlatan skeçler sahneye koyarak günün önemine binaen şiirler okudular.

Akören Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda sahne alan Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ise, seslendirdiği “Çanakkale Türküsü, Çanakkale Zafer Marşı, Ceddin Deden Neslin Baban” marşlarıyla salonda büyük coşku oluşturdu.

MİLLETİMİZ, ÇANAKKALE’DE YENİDEN DOĞDU

Tarihçi-yazar Sezai Kılıçarslan, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na girmesi, Balkan Bozgunu ve Çanakkale Cephesindeki gelişmeleri tarih perspektifinden değerlendirerek “Tarih milletlerin dikiz aynasıdır. Osmanlı Devleti, I.Cihan Harbi’nde düşmanla yedi cephede savaştı. Düşmanın 50 uçağına karşılık bizim 5 uçağımız ve 156 topumuz mevcuttu. Balkan bozgunundan sonra ihtilaf devletleri, Çanakkale’de deniz ve karadan saldırıya geçti. Çanakkale’de 1 metrekareye 8 bin asker ve 6 bin mermi düşmüştü. Milletimiz Çanakkale’de küllerinden yeniden doğmuştu” dedi.

ÇANAKKALE’DE ANZAK’LARIN NE İŞİ VARDI

Siyaset Bilimci-yazar Yılmaz Altunsoy da, 1. Dünya Savaşı’nın çıkış sebepleri üzerinde durarak Osmanlı Devleti’nin 7 cephede verdiği mücadelede 550 bin şehit verildiğini ve bu şehidlerin büyük bölümünün 8,5 ay devam eden Çanakkale’de verildiğini söyledi. Büyük bir bela olan 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalandığını ve 30’a yakın devletin doğduğunu belirten yazar Altunsoy, Çanakkale’de büyük bir yenilgiye uğrayan İngilizlerin, bunun hesabını Lozan’da tek tek sorduğunu belirterek “Biz Çanakkale’de adına ANZAK (Avustralya ve Yeni Zelanda Askerleri Birliği) denilen tanımadığımız, görmediğimiz fötr şapkalı insanlarla da harp ettik. Yâni biz Yeni Zelanda’da iki camide Müslümanları katleden Avustralyalının insanlarıyla biz 1915’de harp ettik. 1915’te biz, bizim değerlerimize, namusumuza, iffetimize, dinimize ve mukaddesatımıza saldıranlarla harp ettik. Ayrıva İngiliz ordusunun içinde yer alan Müslümanlarla da harp ettik” dedi.

akoren’de-mehter-coskusu-(2).jpg

Programdan sonra öğrencilere Akören Belediyesi’nin hediyelerini şehit aileleri takdim etti. Konuşmacılara ise Akören Eğitim Platformu’nun teşekkür plaketleri ile Akören Belediyesi’nin hediyeleri verildi. Programa Akören Kaymakamı İhsan Maskar, Akören Belediye Başkanı Ekrem Tulukcu, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı İsmail Arslan, Ak Parti Akören İlçe Başkanı Müzeyyen Çetinkaya, MHP Akören İlçe Başkanı Sebahaddin İpil, Akören Eğitim Platformu Temsilcisi Muzaffer Tulukcu, öğretmenler, siyasetçiler ve vatandaşlar katıldı.