Akıncı Üssü davası

Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmaya 15 Temmuz 2016'da Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezinde (BHHM) görev yapan, Muharip Hava Kuvveti Harekat Merkezi Komutanı sanık eski tuğgeneral Recep Ünal'ın savunmasıyla devam edildi.

Ünal, darbe girişiminin olduğu gece, kontrolsüz uçuşlar başlamadan önce 20.00-21.00 saatlerinde BHHM'ye gelerek haberler açık olduğu sırada "Hazırlık maçını izleyelim." diyerek beyanda bulunduğu iddiasıyla ilgili, televizyonun kapalı olmasından dolayı sosyalleşme adına böyle bir ifade kullandığını söyledi. Binbaşı Ahmet Kaya, "Ben maçla ilgilenmiyorum." deyince ısrarcı olmadığını öne süren Ünal, ancak "Ortalık sakinleşti." diye bir ifade kullanmadığını öne sürdü.

Hava Kuvvetlerinin bütün birimlerine, BHHM'nin emri olmadan hiçbir uçağın kalkmamasına yönelik emri doküman yönetim sistemi üzerinden elektronik imzalı olarak gönderdiğini belirterek, bunu yayınladıktan sonra yazılı getirilen aynı emri isteksizce imzaladığına yönelik iddiaya da yanıt veren Ünal, imzalaması istenen kağıtta hayati bir hata da yapılmış olabileceğini, bu yüzden ne yazdığını incelemek istediği için "Bırakın kontrol edeyim." dediğini iddia etti.

Ünal, ısrar edilmesi üzerine, eline alıp biraz bakıp kontrol ettikten sonra, paraf edilmemiş olmasına rağmen imzaladığını öne sürdü.

Diyarbakır’dan darbeye katılmak için kontrolsüz kalkan F-16'lara karşı önleme amacıyla "scramble emergency", yani acil durum için Erzurum'dan kalkacak uçakları BHHM'de "uzak olduğu gerekçesiyle" iptal ettiğine ilişkin iddia üzerine de Ünal, Erzurum'a kalkış için zaten kendisinin emir verdiğini, ancak daha sonra Korgeneral Mehmet Şanver'in ilettiği hiçbir uçağın kaldırılmayacağı emrine istinaden, acil durum kalkışını iptal ettiğini savundu.

Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otelle ilgili 12 Temmuz'da keşif yaptırdığına yönelik iddiaya karşı ise Meis adasına Yunan Hava Kuvvetlerinin 15-20 kez helikopterle intikal yaptıkları bilgisinin geldiğini ifade etti.

Adaya helikopterle inşaat malzemesi gibi şeyler taşındığının gözle teşhisi üzerine de bilgilendirilen Korgeneral Mehmet Şanver'in, jetlerin buradan hiç inmeden oraya gidip gidemeyeceklerini sorduğunu iddia eden Ünal, "Gidemez" yanıtını alınca da "O zaman Dalaman'a iniş yapsınlar" diye emir verdiğini aktardı. Ünal, Cumhurbaşkanının kaldığı otelle alakalı bir keşif yapılmadığını, zaten bu hususla ilgili uçaklarda yapılan incelemede bir bulguya da rastlanılmadığını savundu.

Hakkında, Çardak ve Etimesgut meydanlarında darbecilerle çatışmaya girilmeyeceğine yönelik talimat verdiğiyle alakalı iddia bulunduğunu da ifade eden Ünal, Çardak'ta kamyonlarla gelen komandolara karşı bir astsubayın bulunduğunu, ona da böyle bir talimat vermediğini, pist ışıklarını kapatıp uzaklaşmasını söylediğini öne sürdü. Çardak Hava Meydanı Komutanının da çatışma emri verebileceğini ancak onların da böyle bir emri vermediğini iddia eden Ünal, Etimesgut'ta personelin darbecilerle mücadele ettiğine dair hiçbir bilgisi bulunmadığını, böyle bir şey olmadığını söyledi.

FETÖ ile bir bağı bulunmadığını, darbe faaliyetinin de içinde değil karşısında olduğunu savunan Ünal, darbeyi önlemeye yönelik faaliyetine devam ederken savcının elindeki bir listeyle gelerek gözaltı işlemi yaptığını belirtti.

Ünal, darbeyi önleyenlerin başında aktif görev yapanlardan biri olduğunu öne sürerek, üzerine atılı bütün suçlamaları reddettiğini bildirdi.

Mahkeme başkanının, savunmalar sırasında pek çok sanığın terörle mücadele harekatı (TMH) gerekçesiyle kalkış yaptığını söylediğini belirterek, Eskişehir BHHM'nin dışında terörle mücadele harekatı yapılıp yapılmayacağını sorduğu Ünal, "Yapılamaz." yanıtını verdi.

Ünal, ancak kalkış yapan pilotların BHHM'den böyle bir emrin gelip gelmediğini bilemeyeceğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :