Akıncı Üssü davası

Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında görevli sanık eski pilot binbaşı Devrim Ağırağaç savunmaı yaptı.

Ağırağaç, 15 Temmuz'da evinde ailesi ile birlikteyken saat 21.00 sıralarında filo komutanının arayıp gelmesini istediğini, terörle mücadele harekatı kapsamında bir görev olduğunu düşünerek hemen filoya gittiğini söyledi.

Uçuş hazırlıklarını yaptıktan sonra uçuş hattına gittiğini ifade eden Ağırağaç, burada üs komutanı tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın ihtiyaç olması durumunda uçacaklarını, bu yüzden filoya gidip uyumalarını emrettiğini iddia etti.

Ağırağaç, filodaki odasına geçip uyuduğunu, bir ara Toygar başçavuşun gelip Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi'nden (BİKİM) aradıklarını bildirmesi üzerine, yüzbaşı Osman Selek'in, kalkan uçakların görevini sorduğunu, kendisinin de bilmediğini, üs komutanıyla görüşmelerini söylediğini öne sürdü.

Gece bir ara havadaki tanker uçaklara üsse dönüş emri verildiğini ve üs komutanının buna istinaden bir emri olup olmadığını sorduklarını telsizden duyduğunu savunan Ağırağaç, üs komutanıyla görüştükten sonra uçakların Ankara'ya doğru devam etmesi ve temas kuran uçaklara ikmal yapmalarına yönelik emri ilettiğini, ardından odasına döndüğünü bildirdi.

Daha sonra üs komutanının kendisini aradığını, uçuş ekibini uyandırmasını ve uçuş olacağını söylediğini ifade eden Ağırağaç, üs komutanının "yanki 14" bölgesinde uçaklara radar kontrolünde ikmal yapmalarını söylediğini iddia etti.

Ağırağaç, ilk bindikleri uçakta arıza olması üzerine hazır olan diğer uçakla "Asena-03" çağrı adıyla kalkış yaptılarını dile getirerek, gelecek uçakları Yıldız radarın kontrolünde beklediklerini, bir hava savunma uçağına ikmal yapıldığını söyledi.

Aşırı türbülans nedeniyle "yanki 15" sahasına geçtiklerini ve uçakta yardımcı pilotluk yaptığını ifade eden Ağırağaç, çok bekleyince filo komutanıyla yapılan uydu telefonu görüşmesinin ardından, emir üzerine üsse saat 11.00 civarında döndüklerini kaydetti.

FETÖ üyesi olmadığını söyleyen ve suçlamaları kabul etmeyen Ağırağaç, tahliyesini istedi.

- Terörle mücadele harekatı olacak diye tankerleri hazırlatmış

10. Tanker Üs Komutanlığının eski malzeme komutanı sanık yarbay Hamza Aras, 15 Temmuz'da üs komutanı tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın hafta sonu terörle mücadele harekatı olabileceğini belirterek 3 tanker hazırlamasını istediğini söyledi.

Bunun üzerine hazırlattığı tanker uçakları onun istediği alanda bıraktığını ifade eden Aras, akşama doğru mesaiden sonra evine gittiğini söyledi.

Aras, bir arkadaşıyla saat21.00'de randevusu olduğunu ancak vardiya astsubayının arayıp üç uçağın kalkacağını bildirdiğini aktardı.

Bunun üzerine randevusunu iptal etmek zorunda kaldığını ve üsse gittiğini belirten Aras, iki uçak kalktıktan sonra bakım harekat merkezi binasının gazinosuna geçerek televizyonu açtırdığını söyledi.

Aras, ilk önce terör saldırısı olarak düşündüğü olayın Başbakanın açıklamaları sonrası kalkışma girişimi olduğunu öğrendiğini belirterek, saat 00.45 gibi bulundukları yere gelen üs komutanı Van'a, "Komutanım, bizim bu olaylarla ilgimiz var mı, dahil miyiz?" diye sorduğunu söyledi. Hamza Aras, Van'ın da "Hayır. Bizim uçaklar Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi'nin emri ile terörle mücadele harekatı için kalkış yaptı. Bir alakamız olamaz." diye yanıt verdiğini ileri sürdü.

Uçuş ekibinin habersiz şekilde uçağa bindiğini ve üçüncü uçağın da kalkmak üzere olduğunu öğrenince yanlarına gittiğini anlatan Aras, Devrim Ağırağaç'a neden uçtuklarını sorduğunu, onun da üs komutanının uçmaları yönünde emir verdiğini söylediğini aktardı. Aras, uçakta arıza meydana gelince ekibin başka bir uçağa geçtiğini bildirdi.

Aras, bu sırada kendisinin arızaya baktığını ifade ederek, makinistlerin pilotlara "Niçin uçuyorsunuz?" diye sorduğunda, "Havada bombalama yapan uçakları engellemek için, uçan uçaklara yakıt ikmali yapmak için uçuyoruz." cevabı verildiğini kaydetti.

Sonrasında başka uçak kaldırtmamak için çalıştığını savunan Aras, FETÖ ile bir bağı olmadığını önü sürdü.

Aras, 20 Temmuz’a kadar mesaiye devam ettiğini, 20 Temmuz'da gözaltına alındığını ancak serbest bırakıldığını, 25 Temmuz'da ikinci kez gözaltına alınıp 28 Temmuz'da tutuklandığını söyledi.

Aras, tahliye talebinde bulundu.

Duruşma yarına ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :