Akıncı: "Hedefimiz 2016 bitmeden politik sonuca ulaşmak"

Akıncı: "Hedefimiz 2016 bitmeden politik sonuca ulaşmak"

BM Genel Sekreteri Ban'la görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Ban'ın ifade ettiği eşsiz ilerlemeyi şimdi bir başarıya dönüştürme çalışması içerisindeyiz. Önümüzdeki süreci nasıl göreceğimizi konuştuk. Bu sürece bağlılığımızı teyid ettik" - "Garantörler d

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa ilişkin "Hedefimiz 2016 bitmeden politik bir sonuca ulaşmaktır." dedi.

BM 71. Genel Kurul çalışmalarının yapıldığı hafta içinde New York'ta resmi temaslarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Genel Sekreter Ban ile New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile Müzakere Heyeti üyesi 3. Sekreter Sertaç Güven de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban ile yararlı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Ban'ın son açıklamalarından birinde, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerde eşi olmayan bir ilerleme sağlandığını söylediğini hatırlatan Akıncı "Ban'ın ifade ettiği eşsiz ilerlemeyi şimdi bir başarıya dönüştürme çalışması içerisindeyiz. Önümüzdeki süreci nasıl göreceğimizi konuştuk. Bu sürece bağlılığımızı teyid ettik. 2016'da çözüme ulaşabilmek için çok neden var. Hedefimiz 2016 bitmeden politik bir sonuca ulaşmaktır." diye konuştu.

Genel Sekreter Ban'ın da sürece destek vereceğini aktaran Akıncı, harcanan bu kadar emekten sonra 2016'da Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varma arzusunda olduklarını vurguladı. Akıncı, "Bazı teknik ayrıntılar 2017'ye de sarkabilir ama bütün 6 başlıktaki politik kararları vermiş olarak 2017'ye geçmemiz lazım." dedi.

BM Genel Sekreterlik seçimi, sürece katkı yapan ve bu konuda desteğini belirten ABD'de yapılacak Başkanlık seçimi ve hidrokarbon aramalarının yeniden gündeme gelme ihtimalinin 2017'nin potansiyel riskleri olduğunu dile getiren Akıncı, şöyle devam etti:

"Garantör ülkelerin kendi aralarında konuşmaya başladıkları bir zaman diliminde, biz 4 başlıkta, yani yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği ve mülkiyet başlıklarında bu kadar ileri bir noktaya gelmişken, bu kadar ileri adımlar atılmışken, diğer 2 başlıkta da beyin fırtınası yapmaya başlamışken, garantörler de kendi aralarında konuşmaya başlamışken, bu kadar büyük bir emeği artık bu yıl sonundan önce sonuçlandırmak gerektiğini düşünüyoruz."

Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile yapacakları 3'lü zirveden sürecin bundan sonra nasıl yürüyeceğine ilişkin bir yol haritası çıkmasını beklediklerini bildirdi.

- Türkiye'nin garantörlüğü

Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin garantörlüğünün devamlılığını istediğine işaret eden Akıncı şunları söyledi:

"1960 ile 2016 yılları arasında geçen zaman dilimi yeni koşulları da beraberinde getirdi. Çözümle birlikte artık iki kesimli Kıbrıs'tan söz ediyoruz. Dolayısıyla burada önemli olan 1960'taki yapıyı ilanihaye olduğu gibi götürmek değil. Bunun böyle olmayacağını artık garantörler de söylüyor zaten. Bunu yeni duruma nasıl uyarlayabiliriz, o konuşuluyor. Nasıl onu uyarlayabilir ki bir taraf kendini güvende hissederken diğer taraf bunu tehdit olarak algılamasın."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bazı Kıbrıslı Türk gazetecilere yaptığı açıklamada "Biz her iki tarafın da hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. İki tarafın da güvende olmasını istiyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede bu konuyu konuşmaya, sonuçlandırmaya gayret edeceğiz." ifadelerini hatırlatan Akıncı, " Biz de aynen bu tavrı başından beri sürdürmekteyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bir araya gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :