Akıncı: 'Çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerekir'

Akıncı: 'Çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerekir'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Çözümün sağlanmasından sonra bu çözümün uluslararası bir çabayla destekl

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, temaslarda bulunmak üzere geldiği New York’ta ikili görüşmelerde bulundu. Dün BM binasında Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akıncı, öğle saatlerinde Steinmeier ile yararlı bir görüşme yaptıklarını ve kendisini son durum hakkında bilgilendirdiğini ifade ederek, “Biliyorsunuz Almanya da sürece ilgi duyan AB’nin önemli ülkelerinden bir tanesi” dedi. Steinmeier ile daha önce Berlin’de bir araya geldiklerini ve Steinmeier’ın KKTC ziyaretinde kendisi ile görüştüğünü hatırlatan Akıncı, “Daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile uzun süren bir görüşmemiz oldu. Yarım saat olarak planlanan görüşme bir saati aştı. Oldukça kapsamlı, yararlı görüşme yaptık diyebiliriz. ABD en üst düzeyde ilgisini sürdürüyor. Sürece Kıbrıs Türk tarafının yaptığı katkının da bilince dolayısıyla birbirimizi anlayarak çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiğimizi ifade edebilirim. ABD ilgisi devam edecek çünkü 2016 yılı sonuna kadar sürenin öneminin farkındalar. ABD’de yeni bir seçim olacak, yeni bir yönetim başa gelecek. BM Genel Sekreteri değişiyor, 2017’nin barındırdığı risklerin herkes farkında. O nedenle 2016 sonu hedefinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını karşılıklı olarak çizdik” açıklamasını yaptı.

“Gelişmeler de bu doğrultuda devam edecek”

Temaslardan, görüşmelerden son derece memnun olduklarını anlatan Akıncı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri ile yapacağımız görüşmelerle New York toplantılarının önümüzdeki sürece ciddi katkılar yapmasını umut ediyorum. Bizleri hedefe taşıyacak merhale olmasını arzu ediyorum. Gelişmeler de bu doğrultuda devam edecek”

Güney Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmasına da değinene Mustafa Akıncı, “Genel Kurul’da Sayın Anastasiadis’in yaptığı konuşmayı gördüm. Önemli bir bölümünü genel konular içerdi. Kıbrıs ile ilgili olarak söylediklerinde olumluluklar da var, bazı yanlış değerlendirmeler de var” ifadelerini kullandı.

Yanlış değerlendirmeler ile ilgili açıklama yapmayan Akıncı, ifadelerini şu şekilde sürdürdü: “Ama tam anlamıyla vardığımız bazı mutabakatları doğru telaffuz etmediğini gördüğümüz bazı kısımlar var. Bunları daha sonra konuşur değerlendiririz”.

Çözümün maliyeti konusunun görüşmelerde ele alınıp alınmadığı sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Steinmeier ve Biden’la yaptığı temaslarda gündeme gelenbu konunun BM Genel Sekreteri Ban ile yapacağı görüşmelerde de ele alınacağını ifade etti.

Finansal boyutun her zaman gündemde olan bir konu olduğunu belirten Akıncı, “Çözümün sağlanmasından sonra bu çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerekir. O nedenle finansman anlamında da konuştuğumuz yetkililerin ilgilerini çekmeye çalışıyoruz zaten onlar da ilgi gösteriyorlar” dedi.