Akın: Konya teknoloji merkezi olacak

Akın: Konya teknoloji merkezi olacak

AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, Konya'daki teknolojik yatırımlar ve AKINSOFT'taki gelişmeleri Memleket'e değerlendirdi.

“Teknoloji ülkesi Türkiye ve teknoloji başkenti Konya olacak, bu yüzden tüm yatırımlarımızı Konya üzerinde yapıyoruz" Özgür Akın, herşeyin merkezi Konya olmalıdır' ifadesini kullandı. Hedefini "Konya'ya AKINSOFT Yüksek Üniversitesi kurmak" olarak belirleyen Akın, Herkesi üniversite mezunu yapmak istiyorlar, biz de istiyoruz ama eğitimli, öğrenimli yapmak mı, yoksa sadece diploma vermek mi istiyoruz? Önce bunun farkına varmak gerekiyor" uyarısında bulundu.

-Sizi ve AKINSOFT'u tanıyabilir miyiz?

Konya Seydişehir doğumluyum, ilk ve orta öğrenimimi Konya'da tamamladım. İlk bilgisayarla tanışmam Fatih Teknik Lisesi’nde oldu. Sonra bilgisayar programcılığı okudum. Üniversitede İşletme ve Bilgisayar Mühendisliği okudum.

1995 yılında AKINSOFT’u kurduk. Yapıcı İş Merkezi’nde küçük bir ofis olarak kuruldu. Burayı kurarken hiçbir sermaye desteği almadık. Ancak bugüne baktığımızda 24 ülkeye ihraç yapan, 4 yerleşkesi bulunan bir firmayız. Konya merkez plazamız, İstanbul Bölge Müdürlüğü, dIş ticaretin yürüdüğü plazamız, aynı zamanda robot uygulama merkezimiz Cadde Meram derken, büyümemiz halen devam ediyor. 120’yi aşkın çalışanımız, 2000 üzerinde bayimiz var. Teknoloji nankördür, bitmiyor, ilerlemeye devam ediyor, eğer biraz ara verecek olursanız geri kalırsınız hemen düşme olayı gerçekleştirir. Zirvede durmak çok zordur, dolaysıyla bizde yüksek teknolojilerde devam ediyoruz. Robotik teknolojiler konusunda atılımlarımız var, AR-GE faaliyetleri üretiyoruz.

-Teknoloji neden önemlidir?

Teknoloji medeniyettir, refah seviyesini yükseltir, yaşam kalitesini yükseltir. 10 litre mazotla 50 tane işçinin işini yapabiliyorsunuz, ekonomik ve verimli görünüyor ama bir yandan da 50 tane işçiyi acaba işsiz mi bırakıyoruz? sorusu aklımıza geliyor. Biz bunu, döneminde tartıştık. Ancak Avrupa’da çoktan biçerdöver kullanılmaya başlanmıştı. Hollanda, Konya Ovası’ndan küçük olmasına rağmen tarım endüstrisini elinde bulunduruyor. Dünyadaki kaynaklar insanlara fazlasıyla yetecek düzeyde. Doğru şekilde kullanılırsa hiçbir zaman teknoloji işsizlik getirmeyecektir. İnsan daha nitelikli işler yapabilen bir canlıdır, robotun yapabileceği bir iş varsa ve bunu insan yapıyorsa, bırakın robot yapsın. İnsan düşünebilir, insanları niteliksiz işlerde çalıştırmak hiç kimseye fayda sağlamaz. Teknoloji üretebilmek belli bir vizyon, kültür hatta bilgi birikimi gerektir. Bir şeyleri bilmeniz, araştırmanız, analiz etmeniz gerekiyor.

Sadece kullanmak değil üretmek amacımız olmalıdır. Sosyal medyada bir takım videolar vardı; Biri gelişmiş bir ülkenin başkanı, diğeri ise Türkiye’nin bakanıydı. Yan yana video koymuşlar. Gelişmiş ülkenin başkanı diyor ki; sadece programları, oyunları kullanmakla kalmayın, uğraşın sizde oyun yapın, program yapın. Bizim bakanımız da; bulut diye bir şey var, ona pek girmeyin kullanın geçin, kafanızı yormayın diyor. Bu insanlar ülkemizin yöneticileri, liderlerimiz, önce onlar bizim yolumuzu açmalılar. Onların bir cümlesi burada bizim sabaha kadar kuracağımız cümlelerden daha önemli.

13087289_1015768311837301_6027227754994096847_n.jpg

-Teknoloji olarak Konya’da ne durumdayız?

AKINSOFT bugün 21 yıllık şirket oldu. Biz şunu söylemiştik; “Biz nerdeysek dünyanın merkezi de orasıdır.”  Biz bütün yatırımları Konya’ya yapıyoruz ve dünyada ilkler arasına giren robot ürettik. Bu robot biliyorsunuz Meram’da hizmet veriyor. Bunu 20 yıl önce kendimize hedef koyduk ve bunu Konya’mıza kazandırdık. 20 yıllık bir vizyon sonucunda bunu başardık. Dünyada ilkler arasında fabrikalar, şirketler var ama hiçbiri çıkıp da AKINSOFT gibi ben de robot fabrikası yapıyorum dememiştir. Bizim şimdiki hedefimiz 3 bin kişi istihdamına çıkmak ama bu ütopik bir hedeftir. Belki yarın olabilir belki daha sonra olabilir. Bizim sloganımız ‘Teknoloji ülkesi Türkiye ve teknoloji başkenti Konya olacak’,  bu yüzden tüm yatırımlarımızı Konya üzerinde yapıyoruz.

 

-Şuan robotlar neler yapabiliyorlar, neler hedefliyorsunuz?

 Geçtiğimiz haftalarda Konya'da Makine Fuarı yapıldı ve orada robotlarımız sergilendi. Robotlar, broşür dağıtıyorlar. Biliyorsunuz broşür dağıtmak reklam aracıdır. AVM stantlarında peynir dağıtımını düşünün, şu anda robotlarımız bunu yapabiliyorlar, peynir tattırma,  sucuk tattırma, ya da yeni bir ürün çıkartmışsınızdır standa yaklaşan kişiye ürün tanıtma, bilgi aktarmayı yapabiliyorlar.  AKINSOFT yüksek teknolojileri üretiyor, bu teknoloji insana temas etmese, insana hizmet etmese bir anlamı yoktur.

AKINSOFT 2009 da ilk robotunu üretti, 7 yıldır bunu geliştiriyoruz. AKINSOFT laboratuarda geliştirilmiş bir çalışmadır. Sürekli prototiplerimizi tanıttık, kamudan geri dönüşler oldu, siz bu robotları üretiyorsunuz ancak ne işe yarayacak bu robotlar diye. Bizde bazı basit işleri seçerek, bunları yaptırmaya çalışalım dedik. Cadde Meram Cafe’de robot merkezi oluşturduk. Orada robotlarımız var, mutfaktan servis alıyorlar,  müşteriye teslim ediyorlar. Henüz mutfak robotik değil ama zaman içerisinde onu da alacağız, yiyecek içeceği robotlar hazırlayacaklar. 

- Teknolojinin varacağı son noktayı tahmin edebiliyor musunuz?

Teknolojinin sonu yoktur. Yapay zekâların evrimi ve yapay zekâlar nereye kadar gidecek? konuları ile ilgili yakın zamanda bir makale yayınlayacağım. Belki 50 sene sonraki konudan size birkaç şey söylemek istiyorum; Yapay zekâlar bugün kısmen var, robotlar bize birtakım bilgiler verebiliyor ama bu her geçen gün gelişecek, yarın şehirleri yönetme noktasına kadar geleceğini düşünüyorum. Belki şehir yönetimi ileride sadece robotlardan ya da yapay zekâlardan seçilecek ve artık insanları yöneten sistemler olacak. Bu ürünün şu kısmındaki kaliteyi artırın. Ya da iş süreçlerini belirleyecek, direkt sistemler yönetir gibi cümleler kurmaya başlayacak.

-Konya da teknik üniversite alt yapısı hazırlanabilir mi, bu konuda sizin projeniz var mı?

Bir üniversite açıp onun içini doldurmazsanız sadece dört duvar olur. Bizim ülkemizde, teknik akademisyen kadrosunda eksiklik var. Bunlar kademeli olarak yapılmalıydı. Herkesi üniversite mezunu yapmak istiyorlar, biz de istiyoruz ama eğitimli, öğrenimli yapmak mı, yoksa sadece diploma vermek mi istiyoruz? Önce bunun farkına varmak gerekiyor.

Benim hedefim AKINSOFT Yüksek Üniversitesi kurmak. Bu üniversite sadece Türkiye’de değil dünyada tanınan bir üniversite olacak.  2023’de bu üniversiteyi kurma hedefimiz var, ben 1995’de söyledim, bu proje 28 yıllık bir vizyondur.

-Konya fuarları nasıl buluyorsunuz?

Konyamız fuarcılık için çok müsait, çünkü her şeyin merkezindeyiz. Sadece Makine fuarlarımızla, Tarım Fuarlarımızla bunu kısıtlamamalıyız. Artık şehirsel lokasyonda değil, dünyada belli noktalarda ulusal fuarlarımız var. Dünya iki şeyi küçültür;  bir iletişim, iki ulaşım... Bunlarda da ilerleyebilirsek Konya'yı birçok şeyin merkez halinde getiririz.

-Konya’da ulusal yatırımcılar için bütün alt yapıların hazır olduğuna inanıyor musunuz?

Çok büyük bir yapı olarak görülebilir ama kendini bir amorte eden bir sektör var. Bu sektör aynı zamanda diğer sektörleri de besler. Bizim havalimanımızın eksikleri var, biz sadece İstanbul’a uçabiliyoruz, bu çok ciddi bir problem. Burada ulusal havalimanımızı oluşturabilsek, bir anda dünyanın göz bebeği oluruz. Türkiye; coğrafya, kültür, konum olarak dünyanın merkezinde aslında. İnternetin omurgaları olmalıyız. Biz interneti geliştirmeliyiz ki, biz Avrupa’dan değil, Avrupa bizden verileri almaya başlasın.

-Teknoloji satışı yapan firmalarımız var mı bu anlamda?

Türkiye genelinde bizim gibi 10 civarında firma var ama bunların bazıları daralma, küçülme yoluna gitti. Bazıları yurt dışı sermayesine satıldı. Ama bizim de diğer firmaların da ihracatı var ama ithalattan daha az ihracat yapıyoruz.

Bugün, Konya’da birçok organize sanayimiz var. Ama daha çok yedek parça üzerinde çalışıyoruz, markalaşmıyoruz. Kayseri’yle bir dönem yarışıyorduk, ancak şu anda Kayseri’de yüzlerce Türkiye markası var, bizim ise parmakla sayılacak kadar az... Bizim problemimiz; marka haline getiremediğimiz için ürünümüzden biz değil, başkaları kazanıyor.

Ciddi bir sanayimiz var. Kurumsallaşmayı bir yere getirmeyi bilmiyoruz, hepsinin elinde teknoloji var, küçük bir şeyi olduğunda bilemiyoruz, tezgah durduğunda İstanbul’dan teknik servisin gelmesini bekliyoruz, dünya kadar parayı çok küçük değişimlere ödüyoruz. Benim amacım zaten ülkede bir teknoloji var. Devrim olan üretebilmek, bunu daha öncesinde yaptım ve yapmaya sonsuza kadar devam edeceğim bu ülkede teknoloji devrimi oluşacak, buna inanıyorum.

Röportaj-M. Ali Elmacı-Ahmet Gökbaş