Akın İpek kimdir? Mahkeme ne karar verdi? Tutuklandı mı? Akın İpek iade edildi mi?

Akın İpek kimdir? Mahkeme ne karar verdi? Tutuklandı mı? Akın İpek iade edildi mi?

Akın İpek kimdir? Firari FETÖ sanığı Akın İpek, İngiltere'de mahkeme karşısına çıktı. Mahkemenin konusu firari sanığın Türkiye'ye iadesiydi. Mahkeme konuyla ilgili kararını verdi ve bu gelişmenin ardından vatandaşlar internette araştırmaya başladı.

Akın İpek kimdir? Vatandaşlar tarafından, İngiltere'de gerçekleştirilen mahkemenin ardından FETÖ firarisi Akın İpek hakkında çıkan karar merak ediliyor. Türkiye'ye iadesi gündemde olan İpek hakkında mahkeme ne karar verdi, tutuklandı mı, Türkiye'ye iade edildi mi, nerede gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de konuyu sizler için inceledik. Peki Akın İpek kimdir? Nerede? Tutuklandı mı? Mahkeme ne karar verdi? Akın İpek iade edildi mi? Kaç yaşında? Akın İpek ne iş yapıyor? İşte tüm detaylar...

AKIN İPEK HAKKINDA MAHKEME NE KARAR VERDİ? TÜRKİYE'YE İADE EDİLDİ Mİ?

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında tanıklar dinlendi, deliller sunuldu ve sanıklar savunmalarını yaptı.

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle İngiltere'den firari FETÖ'cü Akın İpek'in iadesini talep etmişti.

Bu gelişme üzerine Akın İpek İngiltere'de gözaltına alınmış ve mahkemeye çıkarılmıştı. 50 bin sterlin kefaletle serbest bırakılan Akın İpek'in pasaportuna el konuldu ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

TALEP REDDEDİLDİ

Firari FETÖ sanığı Hamdi Akın İpek'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili davada karar çıktı. Mahkeme, İpek'in iadesini reddetti.

AKIN İPEK KİMDİR?

Hamdi Akın İpek (3 Mart 1963, Adana), Türk iş adamı.

Annesi Melek İpek babasının adı Ali İpek'tir Ankara TED (Türk Eğitim Derneği)'den sonra İngiltere'de 4 yıllık ekonomi okudu, Hacettepe Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Aslen Kahramanmaraş'lıdır. Babası Ali İpek tarafından kurulan İpek Matbaacılık’ın ve Koza İpek Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. İpek Üniversitesi’ni kurmuştur.

Kariyeri
1948 yılında babası Ali İpek tarafından kurulan İpek Matbaacılık ve Koza İpek Holding'in yönetim kurulu başkanıdır. Ankara'da bulunan İpek Üniversitesi'ni kurmuştur. Aynı zamanda bu üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yapmıştır. İpek Üniversitesi: Koza İpek Eğitim Hizmet Yardım vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşıyan üniversite 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini aldı.

1996 yılında vefat eden babasından miras kalan davetiyecilikle başladığı işini medyayla devam ettirdi. daha sonra 20 milyon dolarını peşin ödeyerek 45 milyon dolara Bergama'daki 'Ovacık Madeni'ni aldı.

2003 yılına kadar Koza davetiye olarak bilinen şirket şimdi bambaşka bir yerde. Yabancı bir şirketin (Eurogold- Newmont) elinde olan Bergama'daki altın madeni Ovacık Madene'ni satın aldı. Koza Altın olarak devam etti.

2005 yılında Ciner Grubu'ndan Bugün Gazetesi'ni aldı. Akın İpek, 2008 yılında Gazeteci Tuncay Özkan'ın kurduğu Kanaltürk Televizyonu radyosu ve internet sitesini satın aldı. Sonrasında Bugün TV ve Kanaltürk Radyo'yu kurmuştur. 2014 Yılında ise Millet Gazetesini kurdu.

Özel Hayatı
Akın İpek, Evli ve 3 çocuk babasıdır. Annesi Melek İpek'tir.

AKIN İPEK KİMDİR?

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince iddianamesi kabul edilen Fethullahçı Terör Örgütü'ne mali yardım sağlamak suçlamasıyla 1 Eylül 2015 sabahında Koza İpek grubuna yönelik operasyon kapsamında hakkında gözaltına alınmış, ancak yurt dışında olduğu için bir işlem yapılamamıştır. 2 Eylül tarihinde hakkında tutuklama kararı çıkarılan İpek yaptığı açıklamada İngiltere'de olduğunu ifade etmiş ve hakkındaki iddialarla ilgili bir takım açıklamalarda bulunmuştur. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan İpek, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan arananlar listesinde Gri listede yer almaktadır. 5 Ekim 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile ilgili açılan "çatı" davasını gören olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın yurt dışında bulanan firari sanıklarından Hamdi Akın İpek'in de arasında bulunduğu sanıkların iadesine ilişkin talep yazısını Adalet Bakanlığına gönderdi. 22 Kasım 2016 itibarıyla Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 kişi hakkında "Anayasayı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlamasıyla açılan dava kapsamında gıyabında yargılanmaya başlandı. 24 Ocak 2017 tarihinde yapılan açıklamaya göre Hamdi Akın İpek'in tüm mal varlığına el konuldu.

AKIN İPEK TÜRKİYE'YE İADE EDİLDİ Mİ?

Firari İpek'in Londra'daki Westminster İlk Derece Mahkemesinde görülen Türkiye'ye iadesiyle ilgili davada karar duruşması yapıldı. Hakim, iade talebini reddederken, kararın 14 gün içinde temyiz edilebileceğini belirtti.

Ayrıca İpek'in pasaportuna el konulması, Londra dışına çıkmaması ve telefonunun 7 gün 24 saat açık kalması gibi denetimli serbestlik şartlarının da 14 gün boyunca geçerli olacağı ifade edildi.

Firari İpek, 23 Mayıs'ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılmıştı. 50 bin sterlinlik kefaletle serbest bırakılan İpek'in pasaportuna el konulmuş ve denetimli serbestlik uygulanması kararı alınmıştı. İpek’in dava süresince Londra dışına çıkması yasaklanmıştı.

İpek’in herhangi başka bir seyahat belgesine başvurmasını da yasaklayan mahkeme, firari FETÖ sanığının telefonunun da 7 gün 24 saat açık kalması koşulunu getirmişti. Davada son duruşma 28 Eylül'de yapılmış ve kararın 28 Kasım'da açıklanacağı belirtilmişti.