Akdeniz'den ayda 100 ton çöp temizlediler

Akdeniz'den ayda 100 ton çöp temizlediler

Hatay Büyükşehir Belediyesince 2 deniz temizleme teknesiyle 186 kilometrelik sahil şeridinde 5 ayda 500 ton civarında çöp toplandı

HATAY (AA) - Hatay Büyükşehir Belediyesince 2 deniz temizleme teknesiyle Akdeniz'den ayda 100 ton çöp toplanıyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, güneşi, beyaz kumsalları, su altı canlıları ve ılık suyuyla milyonlarca turist için bir çekim merkezi olan Akdeniz'de son yıllarda artan kirliliğin, Türkiye'de turizm açısından büyük değere sahip illeri tehdit etmeye başladığı belirtildi.

Akdeniz'in uluslararası deniz taşımacılığının en önemli geçiş bölgelerinden biri olması ve kıyısı olan ülkelerdeki sanayi kuruluşlarının atıkları nedeniyle her yıl artan kirliliğin sahil şeridine ulaştığı aktarılan açıklamada, Hatay Büyükşehir Belediyesinin 2 deniz temizleme teknesiyle bu duruma karşı harekete geçtiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, Akdeniz’deki kirlilikten en çok etkilenen illerden birisinin de Hatay olduğunu belirtti.

Savaş, 85 personel ile deniz temizleme çalışmalarını sürdürdüklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Denizden 5 ayda yaklaşık 500 ton çöp toplandı. Akdeniz, dünyanın en popüler turistik merkezlerinden biri. Deniz kirliliğini minimum seviyeye indirip, bölgenin popüler özelliğini koruyabilmemiz gerekiyor. Çevre örgütlerinin de katkısı ile konuyu uluslararası alana taşımak istiyoruz. Çünkü kirlenme önlenmedikçe temizleme çalışmalarının yeterince fayda sağlaması çok zor. Turizm kadar su altı canlılarının da yaşam alanları korunmaya muhtaç. Caretta caretta ve chelonia mydas gibi deniz kaplumbağaları, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Ekonomik menfaatler yüzünden biyolojik zenginlik hiçe sayılmamalıdır. Biz bu anlayışla kıyılarımızda masmavi bir Akdeniz için harekete geçtik. Hedefimiz Hatay'ın tüm sahil şeridini çöplerden arındırmak ve tertemiz bir hale getirmek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :