Akdeniz'deki Göçmen Faciası

Akdeniz'deki Göçmen Faciası

AB Komisyonu:

İtalya'ya ulaşmak isteyen yaklaşık yaklaşık 700 göçmenin bulunduğu bir teknenin önceki gün gece Libya açıklarında batması üzerine Avrupa Birliği'nden (AB) eyleme geçilmesi çağrısı geldi.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Akdeniz'deki son günlerdeki trajik gelişmelerden derin keder duyuyoruz. Gerçekler çok katı ve bu nedenle eylemlerimiz de cesur olmalı. İnsan hayatı söz konusu ve AB bir bütün olarak eyleme geçmek için ahlaki ve insani sorumluluk altında" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, AB Komisyonu'nun, mayıs ortasında açıklayacağı yeni Avrupa Göçmen Stratejisi için üye ülkelerle ve uluslararası örgütlerle danışma içinde bulunduğu belirtilerek, "Yeni can kayıplarını önleyecek acil eylemlerin yanında tüm yönleriyle göçü daha iyi yönetecek kapsamlı yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, "Çok kez 'bir daha asla' dedik. Şimdi AB'nin bu trajedilere çözüm bulmasının zamanı geldi ve geçiyor. İtalya açıklarında yaşanan ve Avrupa'nın güney sınırlarında her gün yaşananlar dayanışma, insan haklarına ve herkesin onuruna saygı değerleri üzerine inşa edilen bir birlik için kabul edilemez. Hep birlikte sınırlarımızı korumamız ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmemiz gerektiği gibi insan hayatını da hep birlikte korumalıyız" yorumunu yaptı.

Mogherini, bugün Lüksemburg'da toplanacak AB dışişleri bakanlarının gündemine göç konusunu da dahil ettiğini ve insan kaçakçılığının ana rotalarından biri olan Libya'yla ilgili bazı öneriler sunacağını kaydetti.

Bu arada, içişleri ve göçten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Dimitris Avramopoulos, İspanya ziyaretini iptal ederek, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısına katılma kararı aldı.

İtalya ile Libya arasında kalan ve "Sicilya Kanalı" olarak adlandırılan bölgede önceki gün gece yarısı yaşanan göçmen faciasında 700 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de faciadan şu ana kadar 28 kişinin kurtulduğunu, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığını belirtmiş, kurtarılan Bangladeşli kaçak ise teknede 950 civarında kişinin bulunduğunu öne sürmüştü.

Kaynak:Haber Kaynağı