Akdeniz Diyalogları Forumu

Akdeniz Diyalogları Forumu

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans: - "Avrupa’da İslam’la ilgili yanlış anlamalar, elimizi kolumuzu bağlıyor" - İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: - "Biz, AB’yi bırakabiliriz ama güvenlikte ortak olmaya devam edeceğiz"

ROMA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Avrupa’da İslam’la ilgili yanlış anlamalar, elimizi kolumuzu bağlıyor" dedi.

İtalya’nın en eski düşünce kuruluşu ISPI’nin, bu yıl Roma’da ikincisini düzenlediği "MED 2016 - Akdeniz Diyalogları Forumu”na katılan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans, "Akdeniz’de ortak güvenlik" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, eğitimin önemine işaret ederek "Demografik güçlükler karşısında eğitime yapılacak yatırımın güvenli bir gelecek için en iyi yatırım olduğunu düşünüyorum. Özellikle genç kuşakların ve kadınların eğitimi" diye konuştu.

Timmermans, eğitim kadar önemli bir diğer unsurun ise diyalog olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyalog kelimesini de sık sık dinler, kültürler ve medeniyetler arasında diplomatik bir araç gibi kullanıyoruz. Avrupa’da İslam’la ilgili yanlış anlamalar, elimizi kolumuzu bağlıyor. Avrupa toplumu, İslam’ı aşırı formlarda, selefilik ya da yok etme gibi düşünüyor. Böyle düşünüldüğünde gerçek bir diyaloğa ulaşma imkanı kalmıyor. Karşıdaki düşman gibi algılanıyor. Ancak başarılı bir güvenlik politikası isteniyorsa insani boyut ihmal edilmemeli” ifadelerini kullandı.

Timmermans, İran ile yapılan nükleer anlaşmaya da değinerek her ne pahasına olursa olsun bu anlaşmanın korunması gerektiğini vurgulayarak “Anlaşma yapılmasaydı daha kötü olabilirdi” diye konuştu.

Oturuma katılan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile İngiltere'nin AB'den ayrılma kararıyla ilgili (Brexit) tartışan Timmermans, "AB’nin içinde ya da dışında, siz Avrupa’nın bir parçasısınız. Birleşik Krallık bir Avrupa ülkesi, Avrupa kaderine bağlı bir ülke" diyerek tartışmayı bitirdi.

Johnson da İngiltere’nin Akdeniz’de Kraliyet Donanması unsurlarıyla güvenliğe ve kurtarma operasyonlarına katkıda bulunduğuna işaret ederek “Biz, AB’yi bırakabiliriz ama güvenlikte ortak olmaya devam edeceğiz. Bizim güvenliğimizin sınırının Akdeniz’de olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla burası sizin ‘Mare Nostrum’ deyiminizdeki gibi sadece sizin değil, aynı zamanda bizim de denizimiz” dedi.

- Johnson’ın ikili temasları

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, akşam saatlerinde İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile bir araya geldi.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yıl ikincisi düzenlenen "MED 2016-Akdeniz Diyalogları Forumu” için Roma’ya gelen Johnson’ın, toplantı çerçevesinde Gentiloni ile görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, iki bakanın, Brexit sürecinin yanı sıra Libya ve Suriye'deki durum hakkında fikir teatisinde bulunduğu bildirildi.

Gentiloni-Johnson görüşmesinde Rusya ile ilişkiler, Moskova’nın Suriye krizindeki rolü ve Batı Balkanlardaki sürecin de değerlendirildiği aktarıldı.

Boris Johnson, bugün Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin ile de Vatikan’da görüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :