Akdağ, canlı yayında soruları yanıtladı

Akdağ, canlı yayında soruları yanıtladı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: (3) - "(24 Haziran seçimleri) Birinci turda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilir. Herhalde yüzde 55'e yakın bir oranla seçilir diye düşünüyorum. Parlamentoda da AK Parti çoğunluk elde eder, MHP cid

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, 24 Haziran seçimlerine ilişkin, "Birinci turda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilir. Herhalde yüzde 55'e yakın bir oranla seçilir diye düşünüyorum. Parlamentoda da AK Parti çoğunluk elde eder, MHP ciddi sayıya ulaşır. Daha modern bir anayasa yapabilme hususunda belli bir sayıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum." dedi.

Akdağ, CNN Türk'te yayınlanan "Hafta Sonu" programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, bir soru üzerine, Filistin'e yardımlar konusunda Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun bulunduğunu, bunun amacının Filistin, Gazze ve Batı Şeria’ya yardım etmek olduğunu söyledi.

Çeşitli ülkelerin buraya finansman açısından taahhütlerinin bulunduğuna dikkati çeken Akdağ, "Geçtiğimiz aylarda maalesef ABD 360-370 milyon dolardan 60 milyon dolara indirdi. Bu finansmanı sağlamak lazım, her ülke elinden geldiği kadar destek vermeli. Biz bir 10 milyon dolar ilave verebileceğimizi ortak bir toplantıda bildirdik. Daha fazlasını Türkiye’den oluşturmak üzere vatandaşın da desteğine müracaat edeceğiz. Medya kampanyası yapacağız. Sayın Cumhurbaşkınımızın talimatıyla bu medya kampanyasının koordinasyonunu da ben yapacağım. AFAD’la beraber bu koordinasyonu yapacağız." diye konuştu.

ABD’nin buradaki tutumunun çok acımasızca, merhametten yoksun ve tamamen politik, kendi çıkarlarını düşünen bir yaklaşım olduğunu belirten Akdağ, bunu kabul etmediklerini söyledi.

Recep Akdağ, şu anda da Gazze’ye 26 bin ton un temini için de hazırlık içinde olduklarını ifade etti.

Hakan Çelik’in, yabancı yatırımcıların zaman zaman Türkiye’de çok fazla bürokrasi olduğu yönünde eleştiriler yaptıklarını belirterek, bu konudaki görüşü sorduğu Akdağ, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu diye bir merkezin bulunduğunu ve bu kurulun başkanlığını da kendisinin yaptığını söyledi.

Uluslararası örgütlerin, Dünya Bankası'nın Türkiye'de iş yapma kolaylığı açısından nerede olduğunu gösteren endekslerinin bulunduğunu aktaran Akdağ, "Bana göre objektif endeksler, buna göre 2017 Ekim sonunda açıklanan raporda ki bu 2018’in yatırım ortamını tarif eder. Burada Türkiye 60. sırada yer aldı." dedi.

Akdağ, geçen sene yaz mevsiminden başlayarak yoğun bir çalışma içine gerdiklerini belirterek, bu konunun birçok bakanlığı ve kurumu ilgilendirdiğini vurguladı.

Kendisinin de bu işe 200-300 saat harcadığını, birlikte çalıştıkları bakanların buna çok ilgi gösterdiğini, uluslararası uzmanlarla toplantılar yaptıklarını dile getiren Akdağ, şöyle konuştu:

"Kendimize bir yol haritası yaptık. Bu yol haritasını takip ediyoruz. Beklentimiz, yaptığımız hesaplamalar, bu senenin ekim ayında yayımlanacak raporda Türkiye’nin 30’lu bir sıraya yükseleceği şeklindedir. 2019 için de 20’li bir rakamı hedefliyoruz. Buna inşallah ulaşacağız."

Başbakan Yardımcısı Akdağ, daha önce İstanbul’da bir şirket kurulmak istendiğinde bunun yaklaşık bir hafta sürdüğünü, yaptıkları çalışmalarla şu anda bunun yaklaşık 20 dakika, yarım saatte tamamlandığını kaydetti.

Türkiye’nin genç nüfusa sahip olduğuna vurgu yapan Akdağ, "Neredeyse bütün Avrupa’nın bir yılda oluşturması gereken yeni iş imkanı kadar Türkiye’de yeni iş imkanı oluşturmak gerekiyor. Böyle bir genç nüfusla gerçekten bu iş çok kolay değil." ifadesini kullandı. Akdağ, Türkiye’de her yıl çok sayıda yeni istihdam oluşturduklarını, bu hususta gayret etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Türkiye’nin şu anda doğurganlık hızının yüzde 2,1 civarında olduğunu belirten Akdağ, "Her yıl yine bir milyona yakın bir nüfus artışımız var. Bu bir müddet daha devam edecek. Türkiye’nin nüfusu 90 milyonlara kadar çıkacak." şeklinde konuştu.

Akdağ, Türkiye’nin depreme ne kadar hazırlıklı olduğuna yönelik bir soru üzerine, bunun birkaç başlık altında ele alınabileceğini söyledi.

Vatandaşların deprem konusundaki farkındalığının yetersiz olduğunu, bu konuda ciddi eğitimler verdiklerini aktaran Akdağ, gelecek yıllarda bu eğitimleri çocuklara gençlere ve ailelere yaygın bir biçimde vermeye devam edeceklerini söyledi.


- "Binalarımızın yüzde 25’i depreme dayanıklı değil"

Başbakan Yardımcısı Akdağ, eğitim merkezlerinin sayısını da artıracaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Belli araştırmalar sonucu yapılan bir tahmin, Türkiye’de binalarımızın yüzde 25’i depreme dayanıklı değil. Çok büyük bir oran, Japonya ile asıl farkımız burada. Japonya’da bu oran yüzde 8. Türkiye’de bu oran bazı illerde yüzde 25’in de üstünde.”


- "Cumhur iktidarı da diyebiliriz"

Çelik'in "Seçim süreci nasıl görünüyor? Birinci tur, ikinci tur oy oranları tahminine ilişkin elinizde son bir bilgi var mı?" şeklindeki soru üzerine Akdağ, AK Parti'nin seçime çok hazır bir parti olduğunu vurguladı.

MHP ile kurdukları Cumhur İttifakı için, "Cumhur İktidarı" ifadesini kullanan Akdağ, Hakan Çelik'in "Cumhur iktidarı mı diyorsunuz?" şeklinde araya girmesi üzerine, gülümseyerek, "Cumhur iktidarı da diyebiliriz. Bunda da bir mahsur yok" ifadesini kullandı.

Cumhur İttifakı ile iyice güçlendiklerini kaydeden Akdağ, "Burada hedefleri belli olan iki parti bir araya geldi. Nedir hedefler? Bizim hep 'Rabia' olarak ifade ettiğimiz, bayrak, millet, devlet, vatan, güçlü bir Türkiye, refahı hızla artan, huzur içinde bir Türkiye... Öteki tarafta adına ittifak dedikleri şey gerçekten bir garabet." diye konuştu.

Öbür tarafta dünya görüşleri, tarzları birbiriyle alakasız partilerin bir araya geldiğini anlatan Akdağ, "HDP'nin genel başkanı hakkında birtakım olumlu ifadeler kullanan ya da işte buna benzer bir tavır sergileyen bir Saadet Partisi Genel Başkanı ya da Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni, PKK ile kol kola siyasi hayatına devam eden bir HDP ya da işte farklı bir tona bürünmüş bir İP..." dedi.

Kendilerinin ısrarla AK Parti dediklerinde bazılarının "AKP" ifadesini kullanıldığını hatırlatan Akdağ, "Neticede Allah korusun bu bahsedilen ittifak bir bilinmezler ittifakı. Türkiye'yi hızla baş aşağı götürecek, başarılı olsalar ki Allah'ın izniyle olamayacaklar, bir ittifaktan bahsediyoruz. Neye 'Tamam' diyorlar? Türkiye huzura doğru gidiyor, terörü yendik, alt ettik tamamen buna mı 'tamam' diyorlar, artık bu devam etmesin mi? Refahımız hızla artıyor buna mı 'devam etmesin' diyorlar." şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, şunları kaydetti:

"Birinci turda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilir. Herhalde yüzde 55'e yakın bir oranla seçilir diye düşünüyorum. Parlamentoda da AK Parti çoğunluk elde eder, MHP ciddi sayıya ulaşır. Daha modern bir anayasa yapabilme hususunda belli bir sayıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum."

"HDP'nin barajı geçebileceğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Akdağ, "Barajın bir altı, bir yukarısı gibi şu andaki anketlerde gittiğini biliyoruz." dedi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :