Akciğer kanseri ve sigara kullanımı

Akciğer kanseri ve sigara kullanımı

Öksürük, sadece akciğerde değil kalp hastalıklarında da görülebilen önemli bir belirtidir diyen Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldırım, öksürük sebeplerini ve sigara kullanıcılarında dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Uzun süren öksürüklerin tedavi edilmemesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Öksürüğün genellikle akciğer hastalıklarında görüldüğü bilinse de, uzmanlar bu rahatsızlığın kalp hastalıklarında da ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülfem Yıldırım, öksürüğün sadece akciğerlerden değil, kulak zarı, burun, sinüsler, akciğer zarı, mide ve diyaframdan da kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Öksürüğün sağlıklı bireylerde nadir görüldüğünü ifade eden Dr. Yıldırım, öksürük şikayetiyle başvuran hastaların önce öksürüğün süresi ve balgam eşlik edip etmediği konusunda detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguluyor.

Özellikle kronik kuru öksürüklerin sebebini bulmanın zor olduğunu dile getiren Dr. Yıldırım, bu tür durumların genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, farenjit, bronşit, allerjik rinit, ve astım atakları gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini ifade ediyor.

Sigara içenlerde görülen tipik öksürüğe dikkat çeken Dr. Yıldırım, kuru öksürüğün zamanla sigaranın bronşlarda meydana getirdiği hasar nedeniyle balgamlı öksürüğe dönüşebileceğine dikkat çekiyor.

Sigara içenlerde gelişen öksürüğün, akciğer kanserinin geç evrelerinde fark edilebileceğini ve bu durumun tedavi şansını azaltabileceğini belirtiyor.

"Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır" diyen Dr. Yıldırım, tütün ürünlerinin kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını ve pasif sigara dumanına maruz kalanlarda da bu riskin yükseldiğini söylüyor.

Ayrıca, radon gazı, asbest maruziyeti, genetik yatkınlık ve bazı yapısal akciğer hastalıklarının da akciğer kanseri riskini artırabileceğini belirtiyor.

Geçmeyen öksürük, nefes darlığı, halsizlik, kilo kaybı ve ağızdan kan tükürme gibi şikayetlerin akciğer kanseri belirtileri olabileceğini ifade eden Dr. Yıldırım, bu tür belirtileri olan hastalara düzenli tarama yapılması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca, ileri evre akciğer kanseri durumunda yapılan muayenelerde boyun şişliği, kolda uyuşma, ve göz kapağında düşme gibi belirtilere de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.