Akaydın hakkındaki "kamuyu zarara uğratma" iddiası

Akaydın hakkındaki "kamuyu zarara uğratma" iddiası

Antalya'da eski Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın döneminde yapılan elektronik bilet sistemi ihalesinde kamunun zarara uğratılması iddiasıyla açılan davada Sayıştay, oluşan 2 milyon 181 bin 156 liralık kamu zararının Akaydın tarafından ödenmesine karar

Antalya'da eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın döneminde yapılan elektronik bilet sistemi ihalesinde kamunun zarara uğratılması iddiasıyla açılan davada Sayıştay, oluşan 2 milyon 181 bin 156 liralık kamu zararının Mustafa Akaydın tarafından ödenmesine karar verdi.

Sayıştay Başkanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesinin "Toplu Taşıma Ücretlendirme Otomasyonu ve Araç Takip Sistemlerinin Yazılım ve Montajını Yaparak İşlettirilmesi" ihalesinin iptal edilmesine ilişkin verdiği karar taraflara iletildi.

Söz konusu kararda, Antalya 1. İdare Mahkemesinin A-Kent ihalesini iptal kararından sonra yüklenici A-Kent Ödeme Teknolojileri İşletmecileri ile gelirin yüzde 5 ve KDV'sini almak üzere sözleşme imzalandığı belirtildi.

Yüklenici firmanın, 2012 yılında 4 milyon 621 bin 94 lira gelir elde ettiği vurgulanan kararda, bu miktarın 2 milyon 181 bin liralık bedelin belediyenin yüzde 2 payı olduğu ifade edildi.

Söz konusu tutarın belediyenin değil, yüklenicinin uhdesinde kaldığına yer verilen Sayıştay kararında, şöyle devam edildi:

"Bu itibarla Antalya Büyükşehir Belediyesi Mücavir alanında akıllı bilet teknolojine dayalı otomatik biletleme sistemi kurulması ve işletilmesine ilişkin A-Kent ödeme teknolojileri AŞ yüklenimindeki Toplu Taşıma Ücretlendirme Otomasyon ve Araç Takip Sistemi işine ilişkin ihalenin iptalinden sonra idare lehine hiçbir işlem tahsis edilmediği ancak yüklenicinin ihale kapsamındaki işlerin idare payını da alarak yürütmeye devam etmesi suretiyle Antalya Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma sistemi dışında bırakılarak neden olunan kamu zararı tutarı olan 2 milyon 181 bin 156 liranın hüküm tarihinden işlenerek faiziyle Mustafa Akaydın'a münferiden ödettirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir."

Bunun üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi Mali İşler Daire Başkanlığı'ndan Akaydın'a 14 Temmuz 2015'te gönderilen yazıda, karar gereği ödemenin ivedi bir şekilde yerine getirilmesi istenerek, söz konusu ödemenin yapılmaması halinde tahsilin kanun hükümlerine göre gerçekleştirileceği ifade edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, eski belediye başkanına hukuki bir sürecin yaşandığını, Sayıştay tarafından verilen kararın temyiz edilmemesi nedeniyle kesinleştiğini, bunun tebliğ ve tahsil edilmesinin hukuki bir zaruret olduğunu kaydetti.

 

- "Sayıştay kararını yeni duydum"

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sayıştay nezdinde itirazlarını yaptıklarını söyledi.

Halen Sayıştay nezdinde savunmalarının devam ettiğini belirten Akaydın, "Temyizde kendimizi savunduk. Biraz önce böyle bir haber geldi ama net olarak bilmiyorum, avukatımla konuşmam lazım cevap verebilmem için. Sayıştay kararını yeni duydum. Biz kendimizi savunduk ve haklıydı savunmamız, Sayıştay kararlarında da siyaset rol oynayabiliyor tabi. Şimdilik bu kadarını söyleyebilirim. Bana ulaşan şu an yok" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı