Akay, şeker fabrikası çalışanlarıyla bayramlaştı

Akay, şeker fabrikası çalışanlarıyla bayramlaştı

KAYSERİ (AA) - Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Ramazan Bayramı tatili sonrası Boğazlıyan Şeker Fabrikası çalışanlarıyla...

KAYSERİ (AA) - Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Ramazan Bayramı tatili sonrası Boğazlıyan Şeker Fabrikası çalışanlarıyla bayramlaştı.

Kooperatiften yapılan yazılı açıklamaya göre, bayramlaşmada konuşan Akay, şeker sektörünün içerisinde bulunduğu durumun iç açıcı olmadığını belirtti.

Sorunun düzeltilmesi noktasında gereken adımların atılmadığını öne süren Akay, şunları kaydetti:

"Şeker piyasasını düzenleyip denetleyen Şeker Kurulu da 10 aydan beri çalışmıyor. Şeker Kurulu çalışmadığı için piyasada denetimi de yok. Bilindiği üzere, tatlandırıcı ve mısırdan şeker üretenler, yılın her dönemi şeker üretme imkanları nedeniyle piyasadaki denetimsizliği ve boşluğu maalesef kötü şekilde kullanıyor. Ancak pancardan şeker üretenler yılın belli aylarında üretim yapmaktadır. Bu sebeplerden dolayı ürettiğimiz şeker satılmıyor. 380 bin ton şeker üretimi gerçekleştirmişiz şu anda depolarımızda 118 bin ton A, B ve C şekeri ile toplam 140 bin ton şekerimiz duruyor. Biz, stoklarımızdaki şekeri satmak istiyoruz ancak piyasada denetim olmadığı ve mısır şurubu ucuz olduğu için müşteri onu tercih ediyor. Bu işin nereye gideceği de belli değil."

Şeker sektörünün kota sistemi ile düzenlendiğini ancak ekim ayında Avrupa'da şeker kotasının kaldırılacağını aktaran Akay, "Pancar üretimi ile şeker ticareti serbest hale gelecektir. Şeker kotalarının hazırlıksız kalkması, Türkiye'de şeker sektörünün çökmesine sebebiyet verir. Aynı zamanda şeker fabrikaları kapanır. Kotayı tamamen kaldırdığımız zaman sisteme fayda sağlamaz, sistemi iflas ettirir. O nedenle bu konuları iyi değerlendirmemiz, çalışan, çiftçi ve yönetim hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :