Akar'ı Gülen'le görüştürmek isteyen Evrim hakim karşısında

Akar'ı Gülen'le görüştürmek isteyen Evrim hakim karşısında

Sanık eski Tuğgeneral Evrim:- "Bu tür planlamanın bir parçası olsaydım birkaç toplantının benim üssümde yapılması gerekirdi, villa kiralamak zorunda kalmazlardı. Darbecilere üssü tahsis eden neden planlamalarda da tahsis etmesin"

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada savunmasını yapan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a, "Sizi kanaat önderimiz Gülen ile görüştürürüz" dediği belirtilen eski 4. Ana Jet Üs Komutanı Hava Tuğgeneral Hakan Evrim, "Bu tür planlamanın bir parçası olsaydım birkaç toplantının benim üssümde yapılması gerekirdi, villa kiralamak zorunda kalmazlardı. Darbecilere üssü tahsis eden neden planlamalarda da tahsis etmesin." dedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmada savunmasına devam eden Evrim, isminin bulunduğu sözde atama listesi ve "Yurtta Sulh Konseyi" listesini daha önce görmediğini ileri sürdü.

Evrim, darbe girişimine ilişkin hiçbir planlama toplantısına katılmadığını, buna ilişkin hiçbir delil bulunmadığını iddia etti.

Darbenin kilit isimlerinden Adil Öksüz'ün, Ankara'da darbeye hazırlık toplantıları yaptığını belirten Evrim, "Adil Öksüz'ün kim olduğunu bilmediğim gibi yaptığı toplantılara da katılmadım. Ben bu işin parçası değilim. İzmir, İstanbul gibi illerden düşük rütbeli subaylar bile bu toplantılarda bulunmuşlar, darbeye ev sahipliği yapan üssün temsilcisi benim de bu toplantılarda yer almam gerekmez mi?" iddiasında bulundu.

Darbe girişiminden önceki son hafta boyunca darbenin koordinasyon toplantılarının Ankara'da yapıldığını ifade eden Evrim, bu tarihlerin bayrama denk geldiğini, üste personeliyle bayramlaştıktan sonra memleketi Ödemiş'e gittiğini savunarak, bu toplantılara da katılmadığını, kamera kayıtlarından bunun belli olacağını ileri sürdü.

Evrim, "Bu tür planlamanın bir parçası olsaydım birkaç toplantının benim üssümde yapılması gerekirdi, villa kiralamak zorunda kalmazlardı. Darbecilere üssü tahsis eden neden planlamalarda da tahsis etmesin?" dedi.

Sanık Hakan Evrim, 15 Temmuz 2016 günü Teröristle Mücadele Harekatı (TMH) görevi kapsamında, 12 F-16 uçağının hazırlanması emrini verdiğini belirterek, "Üssümdeki 71 F-16 uçağından sadece 12'sinin hazırlanmasını istemem, geriye kalanlarla ilgili hiç emir vermeyişim bile darbeden haberim olmadığını göstermektedir. 'Hava Kuvvetleri ülkeyi yerle bir edecekti' iddiası gerçek olsa ben üssümdeki tüm uçakları hazırlatırdım. Darbenin merkezindeki kişi olarak, diğer üslerdeki 250 uçağın da hazır edilmesini sağlardım." görüşünü savundu.

- "Kimse tarafından bilgilendirilmedim, mesaj almadım"

Darbe girişimi gecesi asla bir yerin bombalanması, ateş edilmesi emrini vermediğini öne süren Evrim, "Darbe ihbarı öğrenildiği anda bana ikaz edilse kesinlikle üssümdeki darbe faaliyetini engelleyebilir, bu kadar acının yaşatılmasını önleyebilirdim. Kimse tarafından bilgilendirilmedim, mesaj almadım." iddiasında bulundu.

Akıncı Üssü'nde o gece tanımadığı 200-250 kadar askerin bulunduğunu, bu kişilerin içeri nasıl girdiğini bilmediğini iddia eden Evrim, "Sivil vatandaşlardan şehit olanları sonradan basından öğrendim, çok üzüldüm. Bu konuda da bilgim ve emrim olmamıştır. Tehdit edilmem nedeniyle sadece lojistik alandaki istenenleri yerine getirmek zorunda kaldım. Beni buna zorlayarak kalkışmanın emir komuta içinde yapıldığı algısını yaratmaya çalıştıklarını şimdi anlıyorum. Böyle bir hıyanetin içinde olmadım, ben terörist değilim." savunmasını yaptı.

- "Suçlu olsam teslim olurken kule kayıtlarını sildirirdim"

İddianamede kuleyle yapıldığı belirtilen konuşmaları kendisinin yapmadığını savunan Evrim, "O konuşmaları ben yapsam, suçlu olsam teslim olurken kule kayıtlarını sildirirdim." ifadesini kullandı.

Davanın sivil sanıklarından FETÖ imamı Kemal Batmaz'a asker selamı verdiği görüntüleri de reddeden Evrim, Batmaz'ın kim olduğunu bilmediğini, hiç tanımadığını iddia etti.

İddianamedeki HTS kaydına karşın Batmaz ile telefon görüşmesinin de bulunmadığını ileri süren Evrim, "Bu şahısla ne telefon konuşmam olmuştur ne de selamlaşmam." dedi.

Duruşmaya yarın sanık Hakan Evrim'in savunmasıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :