Ak Parti'nin Mardin Mitingi

Ak Parti'nin Mardin Mitingi

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (1)"Bugün 27 Mayıs, Türkiye'de, 55 yıl önce darbeciler, cuntacılar, millete tek bir gömlek giydirmek isteyen tek parti zihniyeti darbe yaptı, şehit Başbakan Adnan Menderes’i iktidardan indirdi. O günden bugüne, bu topra

MARDİN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, "Bugün 27 Mayıs, 55 yıl önce darbecilere millete tek bir gömlek giydirmek istediler. Tek parti zihniyeti darbe yaptı, şehit Başbakan Adnan Menderes’i iktidardan indirdi. O günden bugüne bu topraklarda, 10 yılda bir darbe geleneği gelişti. 1971’de 12 Mart muhtırası, 1980’de 12 Eylül, 1990’larda 28 Şubat. Sonra bugüne geldik, elhamdülillah,15 yıldır bu memlekette kimse darbeden bahsedemiyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Mardin'de, Karayolları Parkı alanında, AK Parti mitinginde halka hitap etti.

Davutoğlu konuşmasına, "Selam olsun, insanlık medeniyetimizin kadim şehri Mardin’e, selam olsun, gönülden sevdiğim, aşık olduğum biblo şehrimize, kadim medeniyetimizin biblo şehrine selam olsun. 7 bin yıldır, 7 ayrı dili, 7 ayrı kültürü, 7 ayrı dini bünyesinde barındırmış, Nuh’un mukaddes gemisinden bugüne kadar, her zaman insanlığın beşiği olmuş, medeniyetimizin beşiği olmuş Mardin’e selam olsun” sözleriyle başladı.

Mardin’in uleması, ilim adamları ve ilçelerinin isimlerini de sayarak selamlarını ileten Davutoğlu, "Mardin’i ne kadar sevdiğimi bilir misiniz? Davos’ta uluslararası toplantıda bana soruldu, ‘Türkiye’de gitmek istersek, hangi şehre gidelim’ diye. Hemen dedim ki, ‘mutlaka Mardin’i görmelisiniz.’ Mardin’i görmeyen, bizim mimarimizi anlayamaz. Mardin’i görmeyen bizim tarihimizi bilemez, bu topraklara atılan kardeşlik tohumunun ruhunu bilemez" diye konuştu.

Mardin’e, 15-17 sene önce ilk geldiğinde adeta büyülendiğini dile getiren Davutoğlu, "Yıllar önce, Kızıltepe’den Mardin’e baktığımda, dedim ki ‘Ya Rabbi bu ne güzel şehir. Mezapotamya’ya bakan iki uhrevi göz gibi. Aklıma Kudüs geldi, Zeytun Dağı’ndan Kudüs’e bakar gibi, Mardin’e baktım ve aşık oldum" dedi.

Miting programlarının sonunda genellikle akşam ya Ankara ve İstanbul’a döndüğünü, ancak Mardin’deki miting programından sonra geceyi bu ilde geçireceğini bildiren Davutoğlu, "Dedim ki, ‘bir şehir müstesna. Gidince mutlaka Mardin’de kalacağım, Mardin’de uyuyacağım, Mardin’de uyanacağım. Mardin’in her sokağına aşığım" ifadesini kullandı.

İlmin olduğu yerde kadın erkek farkının olmadığına işaret ettiğini dile getiren Davutoğlu, "İlim irfan geldiğinde kadın, erkek, Kürt, Türk, Arap, Acem farkı yoktur. İlmin olduğu yerde tek bir anlayış, hikmet anlayışı vardır" diye konuştu.

- "Birçok parti var gibi görünüyor ama aslında iki zihniyet çarpışıyor"

Vatandaşların sevgi gösterisi üzerine, Kürçe ve Arapça "başım, gözüm üzerine" anlamına gelen ifadelerini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Mardin’in her köşesinde, biz kendimizi buluruz, medeniyetimizi buluruz, her köşesinde bu topraklara nakşedilmiş güzel mimariyi buluruz. Bakın ne güzel yazmışlar, ‘barış ve kardeşliğin hocası, barış şehrine hoşgeldiniz.’ Evet, biz barış ve kardeşliğin hocasıyız, hizmetkarıyız, yolcusuyuz. 7 bin yıldır, birçok kültüre, dile, örfe merkezlik etmiş Mardinliler, barış ve kardeşliğe var mısınız? ‘Bütün farklılıklarımızla birlikte biz Hazreti Adem’in çocukları, Hazreti Nuh’un çocukları, milleti İbrahim, Hazreti Muhammed’in ümmeti olarak herkesi kucaklayacağız’ demeye, var mısınız? Aramıza nifak sokmak isteyenlere, farklılık icat etmek isteyenlere, ‘sen Arapsın, Kürtsün, Türksün’ diye ayırmak isteyenlere, ‘biz bir milletin ayrılmaz uzuvlarıyız’ demeye, var mısınız?

İşte 7 Haziran seçimlerine giderken, Mardin’in ruhuyla sesleniyorum, Türkiye’de birçok parti var gibi görünüyor ama aslında iki zihniyet çarpışıyor, bir zihniyet diyor ki, ‘Mardin’in ruhu gibi, kardeşliği gibi, Mardin’in mimarisi, tarihi gibi, biz her ırk, her mezhep, din yan yana olalım, omuz omuza olalım. Müslüman’ı, Süryani’si, Sünni’si, Alevi’si, Kürt’ü, Arap’ı, Türk’ü, omuz omza olalım. 7 bin yıllık büyük geleneği koruyalım’ diyor. Bu zihniyetin bugünkü takipçisi, AK Parti’dir, kardeşliğin teminatı, AK Parti’dir."

- "15 yıldır bu memlekette kimse darbeden bahsedemiyor"

Vatandaşlara, "Türkiye’nin her yerinde, doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birleştiren parti, hangi parti? Müslüman, Hristiyan, Süryani, Türk, Kürt, Arap demeden, bütün halkı kucaklayan parti hangi parti? Kadim medeniyeti temsil eden parti hangi parti" şeklinde sorular yönelten Davutoğlu, "AK Parti" yanıtını alması üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir de karşı tarafa bakalım. Bakın, bugün 27 Mayıs, Türkiye'de, 55 yıl önce darbeciler, cuntacılar, millete tek bir gömlek giydirmek isteyen tek parti zihniyeti darbe yaptı, şehit Başbakan Adnan Menderes’i iktidardan indirdi. O günden bugüne bu topraklarda her 10 yılda bir darbe geleneği gelişti. 1971’de 12 Mart muhtırası, 1980’de 12 Eylül, 1990’larda 28 Şubat. Sonra bugüne geldik, elhamdülillah,15 yıldır bu memlekette artık kimse darbeden bahsedemiyor. Türkiye’de darbeci zihniyetin kökünü kazıyan kim? Özgürlükleri getiren kim? İşte bizim davamız özgürlük davası. 27 Mayıs’ta darbeciler, ‘Demokrat Partililer tasfiye edilecek’ dediler. 12 Mart’ta benzer şeyler söylendi. 12 Eylül’de geldiler, dediler ki, ‘muhafazakarlar, Kürtler, kimliklerini unutacaklar', tek bir gömlek giydirmek istediler. Diyarbakır’da, Mamak’ta Metris’te 16, 17 yaşındaki gençleri, ‘sağcı solcu’ diye idam sehpasına gönderdiler. 28 Şubat geldi, dediler ki ‘kadınlar tek tip olacak, herkes başını açacak’. Bu zulme kim dur dedi?

İşte Mardin’de kültürel çoğulculuğun olduğu bu güzel  şehirde, her biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak hasebiyle başımızın tacı olarak, 'serçava serseran' dediğimiz bütün kardeşlerime sesleniyorum, AK Parti geldi, önce 28 Şubat zulmünü bitirdi. 28 Şubat’ın kalıntılarını yerle bir ettik. Başörtüsü yasağını kim kaldırdı? İkna odalarına kim son verdi? Bakın Meclis’e bir başörtülü kardeşimiz, 1999’da girdi diye, ‘dışarı dışarı’ diye tempo tutulmuştu. Bu hanım kardeşimizi temsil eden Gönül Hanım, başörtülü şekilde, onurla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Başörtülü, başı açık el ele. Hep beraber geleceğe yürüyeceğiz.”

(Sürecek) 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı