AK Parti'den göçebelerle ilgili kanun teklifi

AK Parti'den göçebelerle ilgili kanun teklifi

Teklifle, göçebe oldukları gerekçesiyle 10 Temmuz 2007'den önce, Hatay ve Kahramanmaraş'ta iskan edilmek maksadıyla hak sahibi kabul edilerek kendilerine taşınmaz verilen ancak sonradan yapılan incelemeler sonucunda şartları taşımadıkları gerekçesiyle hak

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve milletvekili arkadaşları, İskan Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

İskan Kanunu'na geçici madde eklenen teklifle, göçebe oldukları gerekçesiyle 10 Temmuz 2007'den önce, Hatay ve Kahramanmaraş'ta iskan edilmek maksadıyla hak sahibi kabul edilerek kendilerine taşınmaz verilen ancak sonradan yapılan incelemeler sonucunda şartları taşımadıkları gerekçesiyle hak sahiplikleri iptal edilen kişilerin mağduriyetleri gideriliyor. 

Buna göre, hak sahipliğinin iptali işlemine karşı açtıkları davalarından kayıtsız ve şartsız feragat ve düşmeye ilişkin mahkemeden alacakları belgeyi Bakanlığa ibraz etmeleri ve kendilerine verilen taşınmazları tapuda rızaen Hazine adına devretmeleri; dava açmayanların ise hak sahipliğinden doğan tüm hakları feragat ettiklerine dair taahhütnameyi Bakanlığa vermeleri ve kendilerine verilen taşınmazları tapuda rızaen Hazine adına devretmeleri şartlarıyla kendilerine verilen taşınmazlar, kanunda belirtilen rayiç bedeli üzerinden bu kişilere doğrudan yapılacak.

Bu kişilere verilen taşınmazlar için daha önce ödedikleri bedellere kanuni faiz uygulanarak bulunan tutar, satış bedelinden mahsup edilecek. Ancak, bu kişilerin daha önce ödedikleri bedelin eskale edilmesi sonucunda bulunan tutarın rayiç bedelden yüksek olması halinde iade yapılmayacak. Taşınmazların bedelinin tamamını ödeyenlerden fark bedeli istenmeyecek. Bu taşınmazdan ecrimisil alınmayacak, tahakkuk ettirilen ecrimisiller terkin edilecek. Tahsil edilenler ise iade edilmeyecek.

Devredilen taşınmazlar hakkında Hazinece açılan tapu iptali ve tescil davalarından vazgeçilecek. Bu taşınmazlar hakkında Hazine  aleyhine ya da Hazinece bu kişiler aleyhine açılan davalarda mahkemelerce verilecek kararlarda yargılama giderlerinin tarafların üzerlerine bırakılmasına karar verilecek. Hazine lehine vekalet ücretine hükmedilemeyecek. Verilmiş olan kararlardan henüz infaz edilmeyenlerle, Hazine lehine hüküm altına alınan bu alacaklar tahsil edilemeyecek.

Teklifle, bu kişilerin büyük kısmının çok uzun zamandır aynı yerde ikamet ettikleri, kendilerine verilen taşınmazların borçlandırma bedellerinin ödemelerini düzenli olarak yaptıkları ve hatta bazı kişilerin borçlarının tamamını ödeyerek bitirdikleri dikkate alınarak, bu vatandaşlarla devletin karşı karşıya getirilmesinin engellenmesi ve bu konuda ortaya çıkan ve çıkacak hukuki ve idari ihtilafların önlenmesi ve çözümlenmesi amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı