AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (1)-"(ABD Temsilciler Meclisinin Suudi Arabistan aleyhine aldığı karar) Suudi Arabistan hakkında alınan bu karar esas itibariyle tamamen bir hukuk faciasıdır. Böyle bir şey ne evrensel hukuka ne de insanlığa sığan bir iş

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, ABD Temsilciler Meclisinin, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan kararını eleştirerek, "Suudi Arabistan hakkında alınan bu karar esas itibariyle tamamen bir hukuk faciasıdır. Böyle bir şey ne evrensel hukuka ne de insanlığa sığan bir iştir." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin güvenliği ve huzuru için yurt içi ve yurt dışında barış ve kardeşlik mücadelesi veren güvenlik güçlerini selamlayarak, "Unutmayın millet sizinle beraberdir. Allah yar ve yardımcınız olsun." diye konuştu.

Bugün Azerbaycan'ın bağımsızlık günü olduğunu anımsatan Yıldırım, "Merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı cenap Haydar Aliyev'in dediği gibi tek millet, iki devletiz. Can Azerbaycanlı kardeşlerimize buradan 79 milyon Türk milletinin selamlarını, sevgilerini iletiyor, Azerbaycan'ın azadlık gününü kutluyoruz." ifadelerini kullandı.

Bugünün Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in de ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatan Yıldırım, İzzetbegoviç'e tekrar Allah'tan rahmet diledi.

Yıldırım, geçen bir hafta içerisinde yurtdışında gelen ziyaretçilerle temaslarda bulunduklarını, AK Parti milletvekilleriyle istişare toplantılarını gerçekleştirdiklerini anlatarak, "78 ilimizden bütün milletvekillerimizle bir araya geldik. 15 Temmuz sonrası yaşanan olaylar ve terörle mücadele konularını, ekonomiyle ilgili konuları, memleket meselelerini ele aldık. İllerimizde devam eden yatırım ve hizmetleri görüştük. Vatandaşlarımızdan gelen talep, öneri ve şikayetleri değerlendirme fırsatı bulduk." dedi.

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın 112'ncisini de geçen hafta gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, bu hafta sonu da Afyonkarahisar'da geleneksel istişare toplantısının yapılacağını kaydetti. Yıldırım, "AK Parti olarak kurulduğumuz ilk günden bugüne değişmez prensibimiz, istişareyi kurumsallaştırmaktır. Partimizin en güçlü yanı beraber düşünmek, beraber karar almak, siyasetimizi bu istişareler sonuncunda ortaya çıkan ortak akılla belirlemektir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Konya ve Trabzon'da, kendisinin de İzmir'de vatandaşlarla bir araya geldiğini, toplu açılış törenlerine katıldıklarını anımsatan Yıldırım, bu üç şehirde açılışı yapılan eserlerin Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını diledi.

Yıldırım, geçen hafta kadın çiftçilerle bir araya geldiklerini, Dünya Kadın Çiftçiler Günü etkinliklerini gerçekleştirdiklerini, milli tarım projesini İzmir'den vatandaşlara duyurduklarını dile getirerek, İstanbul'da 55 İslam ülkesinden gelen sendika, federasyon ve konfederasyon heyetlerini kabul ettiklerini söyledi. Yıldırım, bu toplantıda muhataplarına 15 Temmuz darbe girişiminin ve FETÖ'nün ülkelerinde nasıl algılandığını, bu örgütün faaliyetlerinin Türkiye'ye ve diğer ülkelere zarar verdiğini bütün yönleriye konuşma fırsatı bulduklarını anlattı.

İstanbul Ümraniye'de İstanbul Finans Merkezinin temelini de geçen hafta attıklarını belirten Yıldırım, İstanbul Finans Merkezi fikrinin 2009 yılında o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirildiğini hatırlattı.

Proje'nin gelir paylaşımı esasına göre, kamu kaynağı kullanılmadan yapılacağını ve yaklaşık 20 milyar liralık bir yatırım gerçekleşeceğini kaydeden Yıldırım, merkez tamamlandığında adeta orta ölçekli bir şehir haline geleceğini, 50 bin çalışan, 30 bin ziyaretçi toplam 80 bin kişinin her gün orada iş, aş sahibi olacağını anlattı.

Başbakan Yıldırım, dünyada finans konusunda terör örgütleri, terör kaynaklı paralar bahane edilerek bazı ülkelere yönelik ciddi kısıtlamalara gidildiğine dikkati çekerek, son olarak ABD Kongresi'nin Suudi Arabistan hakkında aldığı kararı hatırlattı. Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suudi Arabistan hakkında alınan bu karar esas itibariyle tamamen bir hukuk faciasıdır. Neden? 11 Eylül olaylarını gerçekleştiren teröristlerin hesabını Suudi Arabistan'dan sormak ve orada hayatını kaybedenlerin tazminatlarını Suudi Arabistan'dan tazmin etmek gibi bir hukuki süreç başlattı. Bu ne anlama geliyor? Amerika diyor ki 'senin paralarına el koyacağım, buna bir kılıf hazırlıyorum'. Doğrudan da el koyabilir ama bu çok kaba bir şey olur. 'Ben bir hukuki altyapı hazırlayayım ona göre el koyayım'. Böyle bir şey ne evrensel hukuka ne de insanlığa sığan bir iştir. Eğer böyle bir süreç başlarsa her ülke bir başka ülke hakkında hesap sormaya kalkar ve dünyanın zaten düzeni gittikçe bozuluyor, daha büyük tehditler, tehlikeler kaçınılmaz hale gelir. Bu haksız, yersiz bir karardır ve bu kararın ne kadar yanlış olduğunu en önce Sayın Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda bütün dünyaya açıkça beyan etmiştir."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :