AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (4)

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, maaşı 1000 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapılacağını, ayrıca emeklilerden kesilen yüzde 15 oranında kesilen Sosyal Güvenlik Destek Pirimi'nin yüzde 10'a indirileceğini söyledi.  

Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, demokratikleşme yönündeki adımların bundan sonra da kararlı şekilde devam edeceğini belirterek, yeni Türkiye'yi inşa ederken geçmişte bıraktıkları güzel mirası ileriye doğru taçlandırarak sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Ekonomi alanında 12 yıl içinde Türkiye'nin, aynen demokratikleşme gibi olağanüstü bir hamle dönemi yaşadığına işaret eden Davutoğlu, geçmişte geçici koalisyonlar ve kısa dönemli ittifaklar sebebiyle büyük krizler yaşadığını kaydetti. 28 Şubat'ın vesayetçi siyaseti ile 2001 yılındaki ekonomik krizin aynı zihniyetin ürünü olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Eğer milleti vesayet altında tutarsanız ekonomimiz de vesayet altına girer" dedi. 

Davutoğlu, 12 yılda dünya ekonomisi küçülürken Türk ekonomisini büyüttüklerini, gayri safi milli hasılayı 230 milyar dolarlardan 800 milyar dolarlara, kişi başına milli geliri 2 bin 300-400 dolarlardan 10 bin 404 çıkardıklarını kaydetti. Dünyada çok ciddi ekonomik daralmanın olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bugün büyüme rakamları açıklandı. Türkiye, 2014 yılında hedeflerimizin biraz gerisinde yüzde 2,9 büyüdü. Ama şu unutulmasın; Avro bölgesinde bugünkü büyüme rakamı yüzde 0,8'dir. Biz takriben Avro bölgesine göre 3,5-4 misli daha fazla büyüdük. Latin Amerika'daki, bütün o gelişmiş ülkelerdeki büyüme rakamı yüzde 1,3'tür. Dünya ortalaması yüzde 2'nin çok altındadır. Çarpıcı bir karşılaştırma da yapmak isterim; bunun tarım dışı olan büyüme yüzde 3,52'dir. Sanayi büyümesi büyüme yüzde 3,52'dir, tarım dışı bütün büyüme yüzde 3,36'dir, Geçen seneki kuraklığın da tesiriyle tarımdaki büyüme istediğimizin gerisinde kaldı. Ama dünya ekonomisi küçülürken Türk ekonomisi büyümeye devam edecek" diye konuştu. 

Son 12 yılda 757 hastane, bin 737 birinci dereceli sağlık tesisini ülkeye kazandırdıklarını, dört kat arttırdıkları bölünmüş yolları standardını yükselttiklerini, otoban ve hızlı teren hatlarıyla yeni Türkiye'nin ulaşım resmini bütünüyle değiştirdiklerini kaydeden  Davutoğlu, 650 bin yeni konut yaptıklarını, inşaat sektörüyle birlikte bütün sektörlerde ilerleme sağladıklarını, 458 bin yeni öğretmen ataması yapıldığını, Marmaray, üçüncü köprü, üç katlı tünel gibi bir çok projeyi hayata geçirdiklerini ya da hayata geçirmek üzere harekete geçtiklerini söyledi. 

Tarıma desteği yıllık 1,8 milyar dolardan 9,8 milyar dolara çıkardıklarını kaydeden Davutoğlu, "Her sektör, her alanda Türkiye gerçek bir devrim yaşadı. Bunun arkasında yine istikrarımızın, güvenimizin ve halka verdiğimiz taahhütleri yerine getirme irademizin yansıması olan AK Parti Grubu var. Bütün ekonomik başarımızın arkasında AK Parti Grubu'nun çelikleşmiş iradesi var. Bütün AK Parti gruplarına teşekkürü borç biliyorum, minnetle teşekkür ediyorum" dedi. 

Davutoğlu, 189 adalet sarayı yaptıklarını, savunma sanayinde ülkeyi olağanüstü düzeye getirdiklerini belirterek, "Savunma sanayinde öylesine bir noktaya geldik ki... Türkiye, savunma sanayi alanında sadece kendine yeten ülke değil, çok güçlü yapısıyla savunma sanayinin  önemli ihracatçı ülkeleri arasına girdi. Geçmiş hükümetler, 2005 yılında ROKETSAN'ı kapatma kararı almıştı. Şimdi ROKETSAN dünyanın en önemli savunma sanayi kuruluşlarından biri haline geldi. Artık Türkiye, tanklarını modernizasyon için başka ülkeye göndermek ya da onlardan yardım istemek zorunda kalan ülke değil. Kendi tankını, kendi uçağını, kendi gemisini, kendi insansız hava aracını yapabilen güçlü ve kudretli ülke olduysa, bütün bu reformların arkasındaki AK Parti Grubu sayesinde oldu. Geçtiğimiz hafta Genelkurmay Başkanımız ve Milli Savunma Bakanımızla birlikte 8 Mart Çanakkale törenlerini izlerken, önümüzden şerefli Türk donanması geçiyordu. Bir çoğu yüzde 100 Türk yapımı  gemilerde oluşan bir  donanma...İşte aramızdaki fark bu. Biz donanmasını, füzesini, uçağını, tankını kendi yapabilen bir ülke inşa ettik. Bir daha hiçbir şekilde bu ülkeyi namerde muhtaç hale getirmeyeceğiz" diye konuştu.

 62. Hükümet olarak ekonomide önemli hamlelerin belli sektörlerde boyutlarını kamuoyuyla paylaştıklarını, 25 öncelikli dönüşüm programını ilan ettiklerini hatırlatan Davutoğlu, gelecek aylarda programların ilk etki analizlerini de kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. Aynı şekilde kamuoyunun yakından takip ettiği esnaf, KOBİ ve bir çok sektörde çalışanlara müjdeler verdiklerini anlatan Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde de inşallah Türkiye'de ekonomik verimlilik devam edecek. Türkiye'nin kalkınması her ne suretle olursa olsun hızlanarak sürdürülecek" dedi.

 

-Emeklilere yönelik müjde...

 

Her grup toplantısında müjde verdiğini belirten Davutolu, son grup toplantısında da bir müjdeyi paylaşmak istediğini kaydetti. Müjdenin emeklilerle ilgili olduğunu bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olmayan bir parayı dağıtan Kılçdaroğlu değil, olan ve bereketlenen bir hazineden, bütçe dengeleri bozulmadan emeklilerimize el uzatan Hükümetimizin adımıdır. Temmuz ayında emeklilere rutin olarak TÜFE oranında zam yapılacak. Bu artıştan sonra maaşı bin liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyannen 100 lira zam yapacağız. Yine maaşı bin lira ila bin 100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da bin 100 liraya tamamlayacağız. Yani bir emeklilinin 800 lira maaşı varsa 900 lira olacak. Bin liraya kadar bu 100 liralık artış da tamamlanacak. Bin 20-30 lira maaşı varsa, o da bin 100 liraya tamamlanacak. Aradaki denge de muhafaza edilecek. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 60'i istifade etmiş olacak. Yine bütün emeklilerimizi kapayacak şekilde, ticari faaliyette bulunan emeklilerimizden ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesiliyordu,  bunu da yüzde 10'a indiriyoruz. 628 binden fazla emeklimizin yararlanacağı bu düzenlemeyle emeklililerin aylıklarına ortalama en az 50 lira ayrıca bir artış sağlanacak.

Yine özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için önemi bir müjdeyi daha paylaşmak istiyorum; şu an ülkemizde 571 bin vatandaşımız  aylık 145 lira  65 yaş aylığı alıyordu. Biz iktidara geldiğimizde bu 20-25 liraydı, şimdi 145 lira. Bu 145 liralık aylığı, 200 liraya çıkarıyoruz. Emeklilerimiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla ilgili bu adımlarımız, kesinlikle bütçe dengelerini zorlayan adımlar değil. Aksine, bu teklif ilk olarak Kasım ayında gündeme geldiğinde ve arkadaşlarımızla tartıştığımızda, bütçeden sonra bu adımları atalım diye düşündük. Bütçe dengelerinde herhangi bir olumsuzluk olmayacak şekilde, aylardır bunun çalışması yürütülüyor, etki analizi yapılıyor. Biz hiçbir zaman seçim ekonomisi uygulamadık, uygulamayacağız. Popülizme düşmedik, düşmeyeceğiz. Buradan Kılıçdaroğlu'na hitaben de söylüyorum. Kılıçdaroğlu başkasının kesesinden saltanat kurmaya çalışıyor. Kendi dağıttığı,  bozduğu SSK dengelerini AK Parti  derleyip toparladı ve bu dengeyi bir yere getirdi. Şimdi onun üzerinden emeklilerimiz ve diğer sosyal kesim vatandaşlarımızı tahrik etmeye çalışıyor. İşte onun hayali... Buradan emeklilerimize sesleniyorum; bu hayallere kapılmayın, nasıl  onun başbakanlık hayali bu ülkede muhal ise onun verdiği bir takım vaatler de bu ülkede muhaldir. Olması mümkün değildir. Çünkü Başbakan olması da sadece hayaldir. sadece hayaldir. Geçmişini bildiği için noterden kağıt alıp getiriyor. Biz hiç notere gitmedik, biz sadece millete gittik. Bizim noterimiz de millettir."

Davutoğlu, ilgili bakanlarla son şeklini verdikleri üretim ve istihdamı artırarak reel sektörü büyütmeye dönük çalışmaları yarın kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, "Türkiye bir daha IMF'e borçlu ülke haline getirilemeyecek. Türkiye bir daha demokrasisi malul bir ülke haline getirilmeyecek. Türkiye bir daha Anayasası Meclis dışında yazılmış ülke haline gelmeyecek. 7 Haziran'dan sonra bu ülkenini Anayasasını da bu Meclis yazacak ve bu Meclis'in kalbindeki AK Parti Grubu yazacak. Anayasa içindeki Başkanlık düzenlemesini de bu Meclis içindeki AK Parti grubu belirleyecek. Bu çerçevede Türkiye'yi, 2023'e yine AK Parti kadroları taşıyacak" dedi. 

Başbakan Davutoğlu, 22, 23 ve 24. dönemlerde "davaya hizmet etmiş" tüm milletvekillerine teşekkür ederken,  yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diledi. Davutoğlu, "İnşallah 7 Haziran'da bulunduğunuz illerden güzel haberlerle yine beraber olmaya devam edeceğiz, Allah'a emanet olun" diyerek grup konuşmasını bitirdi.      

 

-AK Parti'ye katılan belediye başkanlarına rozet taktı

 

Davutoğlu, konuşmasının ardından, başka partilerden AK Parti'ye geçen Muş Bulanık Yoncalı Belediye Başkanı Sami Özdemir, Muş Hasköy Düzkışla Belediye Başkanı Göksel Kavçan ile Muş Merkeze bağlı Kılızılağaç Belediye Başkanı Burhan Öğüt, Yaygın Belediye Başkanı Selahattin Yalçın ile Yeşilova Belediye Başkanı İlhan Çiftçi'ye rozetlerini taktı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile emekliler derneği yöneticileri, esnaf ve emeklilere dönük düzenlemeler nedeniyle Davutoğlu'na teşekkür ederek çiçek sundu.

AK Parti'nin 24. Dönem'deki son grup toplantısına katılım yoğundu. İzleyicilerin yanı sıra eski milletvekilleri ve milletvekili aday adaylarının katılımı nedeniyle milletvekillerine  oturacak yer kalmadı. Toplantıyı yöneten AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş,grup öncesinde sık sık konukları uyararak milletvekillerine yer vermelerini istedi.

Eski Van Milletvekili Cüneyt Karabıyık, ceketiyle grupta ilgi odağı oldu. Kocabıyık, bazı milletvekillerine ceketini göstererek kendileriyle fotoğraf çektirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da grup toplantısına katıldı.

(Bitti) 

Kaynak:Haber Kaynağı