AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Yıldırım: (4)- "2018 yılı tasarruf yılı. Tasarrufa önce kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok, kapattık dükkanı"- "Daha birçok tasarruf tedbirini hayata geçireceğiz, önce kendimizden başlayacağız. Önce çuvaldız

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, 2018 yılının tasarruf yılı olacağını, yeni araç alımı yapılmayacağını belirterek, "Daha bir çok tasarruf tedbirini hayata geçireceğiz, önce kendimizden başlayacağız. Önce çuvaldızı kendimize batıralım ki iğneyi de vatandaşa yönelttiğimizde o da makul görsün. Şaşaa, debdebe bitiyor artık." dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, belediyelerin mücavir alanları içinde vatandaşın kullandığı tarım arazileri olduğunu, ancak vatandaşın o arazinin sahibi olmadığını ifade ederek, "Burası imara açılan bir yer değil. Halihazırda kullanılan arazi ama tarım arazisi. Şehir içinde binaları yıkıp tarım arazisi oluşturma şansımız olmadığına göre, bunların içinde bulunduğu bu yanlışı, fiili durumu düzeltmek gerekiyor." diye konuştu.

Vatandaşa bu yerlerle ilgili doğrudan satın alma hakkı verdiklerini vurgulayan Yıldırım, "10 sene önce yer yapmış şehrin içinde, fakat imarsız tarım arazisi gözüküyor. Tarım arazisinden eser kalmamış, şimdi bunlara diyoruz ki 'makul bir bedel üzerinden, - bu yer zaten senin - parasını ver al.' Bu şekilde vatandaşın bir sorununu daha çözmüş olacağız." ifadesini kullandı.

- "Otellerin kira süresini 49 yıllığına artırıyoruz"

Başbakan Yıldırım, turizm bölgelerinde yapılan oteller bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rahmetli Özal döneminde başladı bu iş. Sahillerde üst kullanım hakkı ile 49 yıllığına verildi. O günden bugüne zaman geçti, süre azaldı. Bu sefer, 'acaba bu süre dolunca biz ne yapacağız, elimizden mi alacaklar, devam edecek miyiz?' Bilmiyorlar, dolayısıyla yatırım yapmıyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar, böyle bekliyorlar. Bu da bizim turizmimize, ekonomimize zarar veriyor. Bu belirsizliği de ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz. Yani başa alıyoruz, 49 yıla tekrar çıkarıyoruz.

Bununla da yetinmiyoruz, burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek. 'Ben kira olarak uzatmıyorum, satın almak istiyorum' derse alabilecek. Cep telefonu görüşmesinde yüzde 25 olan vergiyi yüzde 7,5'a düşürüyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Ev telefonunda görüşmenin vergisi de yüzde 15, bunu da yüzde 7,5'a düşürüyoruz. Telefon şirketleri, vergiler düşmesine rağmen eğer düşürmezse biz de onları düşürürüz. Öyle yağma yok, biz düşüreceğiz, onlar düşürmeyecek. Düşüyorsak da beraber kalkıyorsak da beraber."

- "Vatandaş sürekli vergi memurları ile mi uğraşacak?"

Yıldırım, büyükşehirlerde köyden mahalleye dönüşen yerlerde esnaf muaflığı olduğunu, yani büyükşehirlerdeki köylerin mahalle olduğunu anımsattı.

''Eski köy" diye tabir edilen yerlerdeki esnaflara vergi muafiyeti tanındığını kaydeden Yıldırım, "O muaflığın süresi dolmuştu, 2020 yılına kadar tekrar uzatıyoruz. Bu nereden çıktı? Hadi gel vergi memuru geliyor, 'Sen beyanname verdin mi, vergi verdin mi, vermedin mi? Anan kim, baban kim?' Bunlar yok, tekrar uzatıyoruz. Vatandaş işine gücüne baksın, sürekli vergi memurları ile mi uğraşacak?" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Vekili Yıldırım, "Ağlasun size selam veriyor" sloganı ile kendisine sevgi gösterisinde bulunan partililere, "Ağlasun'a çok selam söyleyin, Ağlasun fazla ağlamasın, işler yolunda gidiyor, merak etme." karşılığını verdi.

Adıyaman tütününün renginin diğerlerinden farklı olduğunu belirten Yıldırım, "Ben hiç bilmiyorum. Sadece TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın iyi biliyor bu işi. Meclis Başkanvekili anlata anlata bitiremiyor ama bunu tatmadan anlaşılmaz, o da yasak olduğu için, hiçbir türlü anlayamayacağız, bu Adıyaman tütününü." dedi.

Binali Yıldırım, Adıyamanlı üreticilerin ürettikleri tütünü sorunsuz bir şekilde satmaları için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

- "Tütünü üretenler üretmeye devam edecek"

"Rahat olsunlar, bir sıkıntı yok." diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Sıkıntı nerede var? Bu tütünleri alıp ticarileştirenler var. Bir yerde fabrikada sigara yapılıyor, bu da bir atölye kurmuş orada sigara yapıyor. Arasında 2-3 kat fiyat farkı oluşmuş, bir kaçak ticaret alanı oluşmuş. Dolayısıyla üretenler üretmeye devam edecek, orada bir sorunumuz yok ama bunu yasal olmayan yollarla, seri üretimle sigaraya dönüştürenlere yönelik de tedbirlerimizi alacağız.

Tedbir babında başka düzenlemeler de var. Bunlardan bir tanesi. Bu sene tasarruf yapacağız, 2018 yılı tasarruf yılı. Ama tasarrufa biz önce kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok, kapattık dükkanı. Hiçbir şekilde güvenlik ve acil konular dışında devlete, belediyelere, oraya buraya yeni araç alımı yok. Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz. Daha birçok tasarruf tedbirini hayata geçireceğiz, önce kendimizden başlayacağız. Önce çuvaldızı kendimize batıralım ki iğneyi de vatandaşa yönelttiğimizde o da makul görsün. 'Ya bunlar önce kendinden başlıyor, onun için bu fedakarlığa biz de katkı verelim.' Şaşa, debdebe bitiyor artık. Herkes normal şartlarda işine gücüne bakacak, vatandaşın işleri ile daha fazla meşgul olacak."

Başbakan Yıldırım, kurumlar vergisini 3 yıllığına geçici olarak yüzde 20'den 22'ye getirdiklerini söyleyerek, "Buna ihtiyaç var, bütçe dengeleri bakımından buna ihtiyaç var, bunu yapıyoruz." dedi.

MTV'de yüzde 10'luk artış yaptıklarını kaydeden Yıldırım, "Bunu yaparken biraz fazlaydı, vatandaşın ikazı, Cumhurbaşkanımızın da bu yöndeki talimatı çerçevesinde normal bir seviyeye getirdik. Bunu yaparken de 1300 cc motor hacminde olan araçları muaf tuttuk. Böylece yüksek bedelli olmayan araçlarımızı da bu işin dışında tuttuk ki dar gelirli, orta gelirli vatandaşımız bundan fazla etkilenmesin." diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :