AK Parti TBMM Grup toplantısı

AK Parti TBMM Grup toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (3)-"Türkiye maliyesi sağlam temellere dayanıyor. Sermaye yeterlilik katsayıları Maastricht kriterlerinin çok çok üzerinde, yüzde 15'ler seviyesinde. Reel ekonomiye baktığımızda yatırımcıların Türkiye'den ayrılmasını ger

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye maliyesi sağlam temellere dayanıyor. Sermaye yeterlilik katsayıları Maastricht kriterlerinin çok çok üzerinde, yüzde 15'ler seviyesinde. Reel ekonomiye baktığımızda yatırımcıların Türkiye'den ayrılmasını gerektirecek hiçbir veri, hiçbir gösterge yok." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, partililerin "Fetullah gelecek, hesap verecek." tezahuratlarına "Gelecek, hesabını da verecek, hiç merak etmeyin." diye karşılık verdi.

Türkiye'nin kıskacına düştüğü IMF'den, yarım asır sonra AK Parti iktidarında kurtulduğunu belirten Yıldırım, dövizde yaşanan artışın Türkiye'ye özgü olmadığını, ABD'deki seçimlerin ardından dünyada bir faiz artırımı beklentisi başladığını ve bunun etkisiyle para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini anlattı.

Bütün para birimlerinin 8 Kasım'dan bugüne kadar yüzde 10 ile yüzde 3 arasında değer kaybına uğradığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bütün ülkeler, istisnası yok bir tek İngiltere... İngiltere'de önce değer kaybetti. Mesela Brezilya ve Kolombiya yüzde 8 değer kaybetti, Japon yeni değer kaybetti. Elle gelen düğün bayram. Hala birileri çıkmış, bunun üzerinden siyasi prim yapmaya çalışıyor. Anamuhalefetin ekonomi kurmayları felaket tellallığı yapmayı, döviz üzerinden siyasi rant kazanmayı bir kenara bıraksın, verilere baksınlar, dünyaya baksınlar. Dünyada ne oluyor, ne bitiyor bunları görsünler.

Bugün olan bitenler büyük ölçüde dünyada olan küresel bir olaydır. Türkiye'deki de bunun bir yansımasıdır. Türkiye maliyesi, sağlam temellere dayanıyor. Bankacılık sektörümüz Avrupa'daki oranların daha üzerinde. Sermaye yeterlilik katsayıları Maastricht kriterlerinin çok çok üzerinde, yüzde 15'ler seviyesinde. Reel ekonomiye baktığımızda yatırımcıların Türkiye'den ayrılmasını gerektirecek hiçbir veri, hiçbir gösterge yok."

-"Ar-Ge ve teknoloji alt yapısını güçlendireceğiz olacağız"

Başbakan Yıldırım, yerli ve uluslararası yatırımcının işini kolaylaştırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye gayret ettiklerini vurgulayarak, Ekonomi Bakanlığı tarafından yeni bir anlayışla hazırlanan proje bazlı teşvik sisteminin de yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Türkiye için katma değeri yüksek, stratejik önem arz eden projeler ve teknolojik dönüşüm sağlayacak yatırımların özel teşvikle destekleneceğini vurgulayan Yıldırım, "Ben bunu ısmarlama elbiseye benzetiyorum. Bir konfeksiyon usulü destekleme var, herkese yapılan destek; bir de özellik arz eden, Türkiye'ye farklılık sağlayacak yatırımlara olan destekler var. Bu sistemle sanayimizin uluslararası rekabet gücü daha da artacak. Ülkemizin Ar-Ge ve teknoloji alt yapısını güçlendirmiş olacağız." diye konuştu.

Yıldırım, vergi barışıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını, SSK ve Maliye Bakanlığının 112 milyarlık talep topladığına değinerek, borcunu yeniden yapılandıran vatandaşların, esnafın, yatırımcıların bundan sonra devletle kavgalı olmadan işine gücüne bakacağını ifade etti.

2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesinin bittiğini hatırlatan Yıldırım, bakanlıkların, kurumların bütçelerini aslanlar gibi anlattığını, savunduğunu, milletvekillerinin önerilerine, tenkitlerine cevap verdiklerine işaret etti.

Binali Yıldırım, bütçenin 5-16 Aralık'ta TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini belirterek, şöyle dedi:

"5 Aralık, 16 Aralık arası Genel Kurul oldukça renkli geçecek. Vatandaşlarımız burayı izlesinler. Kimin ne söylediğini, kimin ne yaptığını görme fırsatı olacak. İnsanı, insana hizmeti hedefleyen, önceleyen bir bütçeyle milletimizin 2017'de de karşısında olacağız."

Bütçede bu sene de en büyük payı 122 milyar lira ile eğitime, sonra da 107 milyar lira ile sağlığa ayırdıklarının altını çizen Yıldırım, 2017 yılı bütçesinde yatırımların yüzde 30 artırıldığını, 2017 yılında 70 milyar liranın üzerinde kamu yatırımı yapılacağını anlattı.

Yıldırım, yatırım ve teşvik düzenlemelerini birer birer hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yabancı yatırımcıların ülkemizden oturum alması, Türk vatandaşı olması için Yüce Meclis bir düzenleme yaptı. Uluslararası İş Gücü Kanununda değişiklik yaptık. Bu kanunda belirtilen şartları taşıyan yatırımcılar ülkemizde vatandaşlık alabilecekler. Bunun şartları ne? Belirli bir miktarda yatırım yapmak, belirli sayıda insan çalıştırmak veya gayrimenkul almak veya belirli bir miktarda parayı Türkiye'ye getirmek gibi şartlar var. Başka ülkelerde de benzer uygulamalar var. Yatırım yapanın her zaman yanındayız."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :