AK Parti seçim beyannamesini açıkladı

AK Parti seçim beyannamesini açıkladı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (7)- "Çözüm Süreci'nin de birlik ve kardeşliğimizin de mimarı, yürütücüsü ve lokomotifi AK Parti'dir, AK Parti olacaktır"- "Özgürlük-güvenlik dengesini mutlak anlamda sağlayacak kamu düzenini tehdit eden bütün odakları

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, "Çözüm Süreci'nin de birlik ve kardeşliğimizin de mimarı, yürütücüsü ve lokomotifi AK Parti'dir, AK Parti olacaktır" dedi.

Davutoğlu, ATO Congresiumda, partisinin "Seçim Beyannamesi Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de Kürt, Türk, Sünni, Alevi gibi ayrım yapmak isteyenlere karşı bütün kimliklerin serbestçe ifade edilmesinin AK Parti iktidarı döneminde mümkün olduğunu" ifade etti.

Davutoğlu, 2010 yılından bu yana yürütülen Alevi çalıştaylarında kanaat önderleriyle AK Parti hükümetleri arasında çok yoğun istişareler gerçekleştirildiğini söyledi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kendisinin birçok kere Alevi kanaat önderleriyle bir araya geldiğini belirterek, Hacı Bektaşi Veli ve Tunceli ziyaretlerinde de hep bu hususlara vurguda bulunduklarını anımsattı. Bundan sonra da Alevi toplum kesimlerinin sorunlarının çözümü için gereken her türlü adımı atacaklarına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu noktada, geleneksel İrfan Merkezleriyle cem evlerine hukuki statü tanıyacağız. aynı şekilde, geleneksel irfan merkezinin ve cem evlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve 6446 sayılı elektrik Piyasası Kanunu'nda gerekli değişiklikleri yapacağız.

Buradan Hacı Bektaşı-ı Veli'ye selam olsun. Onun yolunda yürüyen ehlibeyt ve Anadolu İslam'ı içinde geleneğini sürdüren bütün Alevi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması, bizim için vatandaşlık görevleri bağlamında bu kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması en önemli sorumluluk alanlarından biridir. Hacı Bektaş ta ve Tunceli'de vurguladığımız hususları, tek tek hayata geçireceğiz.

Önümüzdeki dönemde, bir başka toplum kesimiyle ilgili olarak başta istihdam ve iskan ve eğitim sorunları olmak üzere, bütün toplum kesimlerinin ve Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız vererek, her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız. Bu ülkede, hiçbir vatandaş, ait olduğu kültür, etnik ve mezhebi geçmişi dolayısıyla tahkir edilemeyecek, dışlanamayacak, ötekileştirilemeyecek, hepsi devletin başının üzerinde olan vatandaşlar olarak en saygın konuma oturtulacak."

- "Çözüm Süreci'nin mimarız da yürütücüsü de AK Parti'dir, AK Parti olacaktır"

Çözüm Süreci hakkında da açıklama yapan Davutoğlu, "Çözüm Süreci'ni güvence altına almak ve nihayete erdirmek, kalıcı huzuru tahsis etmek amacıyla çıkardığımız 6551 sayılı Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine dair Kanun ile silahın, şiddetin ve terörün tamamen gündemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için gereken her türlü tedbiri alacağız" dedi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin bu kanunu kaldıracağını söylediğini dile getiren Davutoğlu, "Buradan söylüyorum. Biz, iktidardayken bu kanunun gereği yapılacak ve Türkiye'de kardeşliği ebedi kılacak demokratikleşme adımlarının önüne de açılacak" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"AK Parti olarak, uzun yılların yaralarını sarmayı, eşit vatandaşlık temelinde birlik ve beraberlik tesis etmeyi amaçlayan ve hiçbir zaman dönemsel bir mesele olarak bakmadığımız milli birlik, kardeşlik perspektifimizi kesinlikle koruyacağız. Çözüm sürecinin muhatabı ve sahibi millet, taşıyıcısı ise başta AK Parti olmak üzere ülkemizde huzur, istikrar isteyen herkestir. 

Bu süreci sabote etmeye, akamete uğratmaya çalışan terör örgütü, kamu düzenini yok sayarak yeniden silaha sarılmıştır. 2013'te verilen sözlerin tam aksine, eylemsizlik yerine her türlü baskı ve şiddete başvuran bu terör örgütü ne Türkiye'yi terk etmiş ne de silahı bırakmıştır. Çözüm Süreci'ni varlığına tehdit gören bu örgüt, yeniden terör eylemlerine başlamış, 20 Temmuz'dan bu yana da bu eylemlerini sürdürmüştür. Terör örgütünün eylem ve sabotajları, süreci sürdürülebilir olmaktan çıkarmıştır.

Halkın, hakkını, hukukunu koruyabilmek için, kamu düzenin tahkim ederek, özgürlük-güvenlik dengesini mutlaka koruyacağız."

Yeni Türkiye Sözleşmesi'nde vurgulandığı gibi tekrar olarak kamu düzeninin olmadığı toplumlarda özgürlüklerin korunmasının da mümkün olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Her özgürlük, bir sorumluluk getirir. Basın ve ifade özgürlüğü, özel hayata saygılı basın ahlakını, gelişim özgürlüğü, meşru ve vergilendirilmiş kazanç anlayışını, inanç özgürlüğü de diğer inançlara saygıyı gerektirir" diye konuştu.

Davutoğlu, kamu düzenini, insan hak ve özgürlüklerinin hayat alanı olarak gördüklerini belirterek, "Bu çerçevede, özgürlük ve güvenlik kavramlarını birbirlerinin karşıtı değil, tamamlayıcı unsuru olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Özgürlüğü garanti edilmemiş insanın kendi onurunu koruması, güvenliği tehdit altında olan birinin kendi özgürlük alanını yaşaması mümkün değildir. Bu çerçevede, özgürlük-güvenlik dengesini mutlak anlamda sağlayacak kamu düzenini tehdit eden bütün odakları yerle bir edeceğiz. 

Güvenlik adına özgürlüklerin kısıtlanmasının insan onurunu yok eden dikta rejimlerine, özgürlük adına güvenliğin ihmal edilmesini ise kaosa ve iç çatışmalara yol açtığını hep beraber görüyoruz. Bundan hareketle, özgürlük-güvenlik dengesini koruyacağız. AK Parti reformlardan, hizmetlerden, yatırımlardan asla vazgeçmeyecek, geri adım atmayacaktır. Süreçte farklı sebeplerle oluşan güvenlik risklerini gidermek, bölge insanını ceberut ve zalim örgütün baskısından korumak, devletimizin öncelikli görevi arasındadır.

Çözüm Süreci'nin de birlik ve kardeşliğimizin de mimarı, yürütücüsü ve lokomotifi AK Parti'dir, AK Parti olacaktır. AK Parti'nin güçlü olması, sürecin neticeye ulaşması, şiddetin son bulması, terör örgütünün önce halka ve devlete yönelttiği silahların tümüyle yer altına gömülmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Süreci bozan, zehirleyen, sabote eden yapılara rağmen, biz kardeşliği, özgürlük ve güvenlik dengesi içinde, huzur içinde Türkiye'de gerçekleştirmeye, kadim birliğimizi kıyamete kadar sürdürmeye kararlıyız."

-"Yargı kapsamlı reform öngörüyoruz"

Başbakan Davutoğlu, TBMM insan Haklarını İncele Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nu da daha da etkin kılacaklarını bildirdi. Davutoğlu, bu kurumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler kapsamında Türkiye'nin üstlendiği sorumlulukları hayata geçirmesi için gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi. 

Davutoğlu, yargıda da yargı reformu bağlamında özellikle son dönemlerde yaşanılanlar çerçevesinde yargıda yaşanan gelişmeleri tam anlamıyla yargının saygın konuma gelmesi açısından tekrar gözden geçirdiklerini anlattı. Bu yıl içinde Yargı Reformu Stratejisi'ni açıkladıklarını anımsatan Davutoğlu, şöyle dedi:

"Beyannamemizde de yargı da kapsamlı reform öngörüyoruz. Yargıda etkinlik, hızlılık, hesap verebilirlik, ekonomiklik, şeffaflığı sağlayacağız. Anayasal değişikliklere bağlı olarak, yüksek yargıda içtihat düzeyinde dağınıklığı gidereceğiz. Bu çerçevede askeri yargı, Disiplin Mahkemeleri çerçevesinde faaliyet gösterecektir. Yeni yargı reformu belgesini, etkin bir biçimde uygulayarak hayata geçireceğiz. 

Yüksek yargıda bu anlamda, bir birliği sağlama yönünde adımlar atacağız. Bu çerçevede, Disiplin Mahkemeleri dışında askeri yargıya son vereceğiz. Temyiz mahkemelerinin alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan etkilerini azaltacağız ve temyizi hukuki denetim ile sınırlandıracağız. Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda milli iradeyi temsil eden TBMM'nin rolünü, etkinliğini artıracağız.

Yüksek Mahkemeler, bölge, adliye ve idare mahkemeleri ile ilk derece mahkemelerinin faaliyet raporlarını hazırlayıp, kamuoyuna duyurmalarını sağlayacağız. Yüksek Mahkeme üyeliklerini, ömür boyu kazanılmış hak olmaktan çıkarıp, Avrupa örneklerinde olduğu şekilde makul sürelerle sınırlayacağız. İhtisas mahkemelerinin sayılarını artıracağız. Ticaret ve iş mahkemesi gibi bazı ihtisas mahkemelerinde meslekten olmayan hekimlerin de yer almasını sağlayacağız. İhtisasa önem vereceğiz, doğru hükümler için ihtisas sahibi insanlara bu anlamda yargıda önemli bir rol vereceğiz."

-"HSYK'yı yeniden yapılandıracağız"

Davutoğlu, HSYK'yı yeniden yapılandıracaklarına dikkati çekerek, "Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu şeklinde iki kurulla yeniden yapılandırıp, daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Yargı mensuplarının mesleki etik ve davranış kurallarını, uluslararası ölçütlere göre belirleyeceklerine değinen Davutoğlu, "Bilirkişilik müessesesini yeniden yapılandırıp etkin kılacağız. Bilirkişilerin seçimi ve görevlendirilmesine yönelik standartlar belirleyerek, sertifikalandırma sürecine geçeceğiz. Hakimlerin, bilir kişiye müracaatlarını uyuşmazlıkların hukuki mahiyeti dışında tamamıyla teknik bir meselenin uzağa kavuşmasıyla sınırlandıracağız. Hukukun tüm dallarında, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına ağırlık verecek, yargıya ulaşılabilirliği artıracak, savunma hakkı ve adli yardımı güçlendireceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, koruyucu ve önleyici hukuk yaklaşımını, yaygınlaştıracaklarını vurgulayarak, "Ülke genelinde ideal yargılama sürelerini belirleyecek ve yargıda zaman yönetimini gerçekleştireceğiz. Bu son derece önemli bir adımdır, çünkü nihayetinde yargının gecikmiş bir adaletin adalet olmadığı aşikardır. Bu çerçevede de yargının en etkin ve en hızlı şekilde çalışmasına ağırlık vereceğiz" ifadesini kullandı.

-"Eğitimde niteliksel bir dönemin önünü açacağız"

Davutoğlu, eğitim alanında da yapılacak reformlar hakkında bilgi verdi. Bu alanda, geçmişte de önemli reformlar gerçekleştirildiğini hatırlatan Davutoğlu, şimdi de bu reformları artırarak ve derinleştirerek sürdüreceklerini bildirdi.

Davutoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Bütçeden en fazla payı eğitime ayırmış bir iktidar olarak, eğitim sisteminin fiziki alt yapısı kadar niteliğine de odaklanacak, eğitimde niteliksel bir dönemin önünü açacağız. Bu kapsamda, Milli Eğitim Sistemi'nde okul yönetimlerini güçlendirecek, yetkileri merkezden yerele ve okullara vereceğiz.

Eğitim fakültelerini yeniden yapılandırıp, özellikle öğretmenlerimizin en iyi şekilde yetişmesi ve hak ettikleri konumlara gelebilmesi için eğitim alma imkanlarını güçlendireceğiz. Her alanda, dijital içerikle zenginleştirilmiş etkileşimli bir eğitim öğretim sistemi ve mobil öğrenme modellerini yaygınlaştıracağız. 

Eğitim-istihdam bağını güçlendirecek iş gücü piyasasındaki arz ve talebe göre, bu anlamda eğitim müesseselerinin bu talebe cevap verebilecek arzı sağlamalarını mümkün kılacağız. Üniversite özerkliğine esas alan yeni bir yüksek öğretim çerçeve yasası hazırlayacağız."

Davutoğlu, kamu yönetimi reformu bağlamında da insan odaklı bir yönetim anlayışını benimsediklerinin altını çizerek, "Bu anlayışı benimseyen iktidarlar olarak, kamunun vatandaşımıza sunduğu her türlü hizmetin kalitesini artırıyoruz ve artırmaya devam edeceğiz. Kamu yönetiminde, reformcu kimliğimizi önümüzdeki dönemde de etkin bir şekilde devam ettireceğiz" diye konuştu.

Bu çerçevede kamu yönetimi reform gücü oluşturulacağını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir Başbakan Yardımcımızın koordinasyonunda kamu reformunu gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede, yine kamu maliyesi reformu bağlamında da önemli adımlar atacağız. AK Parti iktidarları döneminde, kamu maliyesi konusunda ortaya koyduğumuz performans, Türkiye içinde ve dışında büyük takdir toplamıştır.

Bu yöndeki reform çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Kamu mali yönetim ve kontrol sistemine ilişkin yasal çerçeveyi, şeffaflığı ve hesap verebilirliği daha da geliştirecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Bu çerçevede, Avrupa Birliği'nin kamu alımları düzenlemelerine uygun olarak kamu ihale sistemini reform edeceğiz.

Kamuda etkin, verimli ve ekonomik taşıt kullanımı amacıyla yeni bir taşıt kanununu çıkaracağız. Halen dağınık bir şekilde düzenlenen kamu özel işbirliği mevzuatını tek bir çerçeve kanunda yeniden düzenleyeceğiz. Kurumlar vergisi kanunlarını birleştirerek, yeni gelir vergisi kanunu çıkaracağız."

(Sürecek) 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı