AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti Seçim Beyannamesi

Beyannameden: (11)

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri "Çeyiz Hesabı" geliştirileceği bildirildi. 

AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıkladığı seçim beyannamesinde "Aile, Çocuk ve Dinamik Nüfus" başlığında, "AK Parti olarak, aile kurumunu güçlendirmeyi, çocuklarımızın sayısını artırarak nitelikli bir biçimde yetişmelerini sağlamayı insan merkezli kalkınma politikalarımızın ana ekseni olarak kabul ediyoruz" ifadesine yer verildi. 

AK Parti'nin iktidara geldiği ilk günden sağlam bir aile yapısına sahip olmak için politikalar ürettiği ifade edilerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2011'de kurulduğu, aileye yönelik sunulan özel danışmanlık hizmetlerinin etkililiğinin artırılması amacıyla gerekli düzenlemelerin yapıldığı aktarıldı. 

Aile Eğitim Programının hazırlandığı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programının ülke genelinde uygulandığı anlatılarak, sosyal desteklerle aileyi odağa alarak, bütüncül bir perspektifle yeni programlar geliştirildiği belirtildi. Bu kapsamda Aile Sosyal Destek Programının başlatıldığı, Kırıkkale ve Karabük illerinde pilot çalışmaların yapıldığı kaydedildi. 

Evlat edinme, işçi annenin ölümü ve prematüre doğumlarda izin haklarının genişletilmesinin sağlandığı, eşi doğum yapan işçiye babalık izni verilmesinin düzenlendiği, gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modellerinin geliştirildiği anlatıldı. 

Yetiştirme yurtlarında kalmış olup 2828 sayılı kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen kişi sayısının 2015 yılı Ekim ayı itibarıyla 40 bini geçtiği, 2015 yılında da bin 876 kişinin atamasının gerçekleştirildiği ifade edildi. 

Kurum bakımından aile bakımına dönen çocuk sayısının ise 2002 yılında 268 iken, 2015 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla 10 bin 762’ye ulaştığı bildirildi. 2002 yılında koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısının 520 iken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla bu sayının 4 bini aştığı kaydedildi. 

Koruyucu ailelere çocuk başına harçlık dahil ortalama aylık 908 lira ödeme yapıldığı belirtildi. 

- 14 bin çocuk evlat edindirildi

2002 yılına kadar toplam yaklaşık 7 bin çocuk evlat edindirilmişken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla toplam yaklaşık 14 bin çocuğun evlat edindirildiği duyuruldu. Hizmet dönüşümü kapsamında, yurt ve yuvalardaki çocukların yüzde 90’ının sevgi evi, çocuk evi gibi ev tipi bakım birimlerine yerleştirildiği açıklandı. 

2002 yılında 3 sevgi evinde 250 çocuğa hizmet sağlanırken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla 77 sevgi evi sitesinde toplam 4 bin 610 çocuğa hizmet sağlandığı, 2005 yılında açılan 4 çocuk evinde hizmet verilen çocuk sayısının 21 iken 2015 yılında çocuk evi sayısının bin 15’e, hizmet verilen çocuk sayısının ise 5 bin 251’e ulaştığı aktarıldı. 

Beyannamede, "TÜİK’in yaptığı uzun dönem nüfus projeksiyonlarına göre, tedbir alınmaması halinde, doğurganlık hızının 2050 yılına kadar 1,65 çocuk seviyelerine kadar gerileyeceği tahmin edilmektedir" bilgisi paylaşılarak, bu kapsamda nüfus politikasında değişikliğe gidildiği ve 2000’li yıllara kadar uygulanan doğurganlığı azaltmaya yönelik politikalar yerine doğurganlığı artırmaya yönelik politikalara geçişin sağlandığı kaydedildi. 

- ASDEP aşamalı olarak hayata geçirilecek

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, önümüzdeki dönemde de ailenin bütünlüğünün korunmasına, güçlendirilmesine ve sosyal refahının artırılmasına yönelik aile eğitimi programları çalışmalarının yaygınlaştırılarak devam ettirileceği bildirildi. 

Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) alt yapısının tamamlanacağı, bir bilişim altyapısının kurulacağı ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP’in aşamalı olarak hayata geçirileceği belirtildi. 

Aile bazında eğitim, sağlık, istihdam, gelir gibi alanları içeren sosyal risk haritasının çıkarılacağı bildirilen beyannamede şunlar yer aldı:

"Aile, bebek ve çocuk dostu kültürel ortam ve mekanlar oluşturacağız. Konut, eğitim, sosyal güvenlik ve gelir dağılımı politikaları ile aile bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesi politikalarımızı birbirini tamamlayıcı bir anlayışla uygulayacağız. Genel olarak toplumsal değerlerin, özel olarak aile değerlerinin geliştirilmesi, korunması, sürdürülmesine dönük faaliyetlere öncelik vereceğiz, aile değerlerini öne çıkaran kültür, sanat, eğitim, TV programları gibi çalışmaları teşvik edeceğiz.

Aile içi şiddet, ihmal ve istismarın önlenmesi, kötü alışkanlıkların ve bağımlılıkların azaltılmasına yönelik hizmetlerin geliştirilmesini sağlayacağız.

Sokakta yaşayan, çalışan, çalıştırılan ve risk altında olduğu tespit edilen çocuklar ile koruma altında olup uyuşturucu bağımlılığı tedavisi tamamlanan çocuklar ve ailelerine yönelik psikolojik ve sosyal destek programları oluşturacağız. Belediyelere kreş açma zorunluluğu getireceğiz."

Çocuk hizmetlerinde toplumun tüm kesimlerinin katıldığı ve sorumluluk üstlendiği toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın oluştuğu, çocuğa karşı ihmal, şiddet ve istismarın olmadığı bir ortam oluşturulacağı, çocuk haklarının ulusal bir strateji olarak benimsendiği ve tüm kamu kurum ve kuruluşları ile uygulamaya geçirildiği bir Türkiye’nin hedeflendiği vurgulandı. 

- Suç mağduru çocuklar topluma kazandırılacak

Beyannamede, "Önümüzdeki dönemde de koruma ve bakım altındaki çocuklar, uygunsa ailesinin yanına bu mümkün değilse, akrabalarından bir ailenin yanına, bu da mümkün olmuyorsa, koruyucu ailenin yanına yerleştirilmek suretiyle kuruluş bakımının kapsamını en aza indireceğiz. Çocuk hizmetlerinde yapısal dönüşümle, kurum bakımından aile yanına bakıma, koğuş sisteminden ev ortamına geçişi sağlayacağız. Hizmet dönüşümü kapsamında halihazırda hizmet vermekte olan yurt ve yuvalar kapatılacak, çocuk bakım hizmetleri sadece ev tipi kuruluşlar aracılığıyla devam ettirilecektir" bilgileri paylaşıldı. 

Uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavi ve psiko-sosyal rehabilitasyonunu içeren kurumsal yapıların hayata geçirileceği, çocuklar için ihtisaslaştırılmış rehabilitasyon sistemine geçilerek, suçun mağduru ya da suça sürüklenen çocukların en süratli şekilde topluma kazandırılmalarının sağlanacağı kaydedildi. 

Çocukların insani ve ahlaki değerlere sahip, bilinçli, iyi eğitimli, saygılı ve kendine güvenen fertler olarak yetiştirilmelerinin sağlanacağı, her bir çocuğun fırsat eşitliği çerçevesinde eğitim almalarına imkan verileceği belirtildi. 

- Doğum hediyeleri geliyor

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesini desteklemek üzere dinamik nüfus yapısının korunması, aile kurumunun güçlendirilmesi ve böylece sosyal refah ve sosyal sermayenin artırılması amacıyla, "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Öncelikli Dönüşüm Programı"nın hazırlandığı bildirilen beyannameye şöyle devam edildi:

"Program kapsamında, çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirmek üzere Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda gerekli değişiklikleri yapacağız. Bütün annelerimize 'Doğum Hediyesi' programı kapsamında, ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üç ve üzerinde çocuklar için 600 lira ödemenin yapılmasına imkan verecek hukuki ve kurumsal düzenlemeleri yerine getireceğiz.

Memurlarımızın sahip olduğu doğuma bağlı izin ve hakların İş Kanununa tabi çalışanlarla uyumlulaştırılmasını sağlayacak düzenlemeler yapacağız. Kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş imkanlarının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak kreşleri teşvik edecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) geliştireceğiz. Mevcut çocuk ve anne dostu sağlık uygulamalarını geliştireceğiz. Yerel yönetimlerde çocuk dostu şehirler modeli oluşturacak ve yaygınlaştıracağız. Çocuk dostu sosyal ve kültürel bir ortamın oluşturulmasına yönelik destek programları hazırlayacağız. Aile ve iş hayatının uyumunun güçlendirilmesi için farkındalığın artırılmasını sağlayacağız. Okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumunu sağlayacağız. Nüfus kayıt sistemini iyileştireceğiz. Yaşlılarımızın ekonomik ve sosyal hayata daha aktif olarak katılmaları için Yaşlanma Ulusal Uygulama Programımızın daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacağız. Göç alanında güvenilir bir veri sistemi oluşturacağız. Göç ve uluslararası koruma alanında hukuki ve kurumsal düzenleme eksikliklerini tamamlayacağız. Uluslararası korumadan faydalananlar için sağlık, barınma ve eğitim sorunlarının giderilmesi için uyum politikaları ve uygulamalarını planlayarak, gönüllü geri dönüşler için özel programlar hazırlayacağız."

- Sosyal koruma ve yoksullukla mücadele

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan "Sosyal Koruma ve Yoksullukla Mücadele" başlığında, yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunulmasını ve sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılmasının temel görevler arasında görüldüğü kaydedildi.  

AK Parti iktidarları döneminde Türkiye'nin, ekonomisini büyütürken eş zamanlı olarak sosyal dengeleri iyileştirebilen ender ülkelerden biri olduğuna işaret edilerek, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Küresel kriz ortamında birçok ülkede gelir dağılımı bozulurken ülkemiz istihdam üretmeye ve sosyal politikaları güçlendirmeye devam etti. İzlediğimiz politikaların sonucu olarak, Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’de orta sınıfın payı 2002-2011 döneminde ikiye katlandı. Türkiye, bu dönemde OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını iyileştirebilen tek ülke oldu.

UNDP tarafından açıklanan İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında ise Türkiye 2000 yılında 158 ülke arasında 80. sırada iken, 2014 yılında 187 ülke arasında 69. sıraya ilerlemiştir. Bu sıralamayla Türkiye “yüksek insani gelişmişlik” kategorisinde yer almaktadır. Önümüzdeki dönemde 'çok yüksek insani gelişmişlik' grubunda yer almayı hedeflemekteyiz."

AK Parti'nin iktidara geldiği ilk günden itibaren sosyal olarak korunma ihtiyacı olan tüm vatandaşlara el uzattığı ve uzatmaya da devam edeceği kaydedilerek, "İktidarımız döneminde kamu çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, bilakis gelirlerini reel bazda artırdık" denildi. 

2002 yılı sonundan 2015 yılı Ocak ayı sonuna kadar enflasyonun yüzde 185 oranında artarken, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının yüzde 435 artarak 2 bin 97 TL’ye yükseldiği ve reel olarak yüzde 88 arttığına işaret edildi. 

Sosyal yardım harcamaları için 2002 yılında 825 milyon lira kaynak aktarılmışken, bu miktarın 2015 yılında 33 milyar liraya ulaştığı bildirilerek, sosyal hizmet uygulamalarına ayrılan kaynaklara ilişkin rakamlara yer verildi. 

2 milyon kişiye sosyal yardım kartının dağıtıldığı, 2014 yılında 9,4 milyon vatandaşın 6,13 milyar liralık genel sağlık sigortası priminin karşılandığı anlatıldı.  

- Neler taahhüt edildi?

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, önümüzdeki dönemde de yoksullukla hızlı bir biçimde mücadele ve sosyal koruma politikalarının sürdürüleceği açıklandı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde birleştirilen sosyal hizmet ve yardım kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğinin arttırılacağı, bu kapsamda Aile Bilgi Sistemi'nin kurulacağı bidirildi. 

Sosyal transferler ve vergi düzenlemelerinde en yoksul kesimi gözeten anlayışın sürdürüleceğinin bildirildiği beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Sosyal yardım alanında hak temelli bir anlayış içinde etkinliğin artırılmasına yönelik olarak Sosyal Yardım Kanunu çıkaracağız. Sosyal yardım istihdam bağının kurulması hususunda sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama katılımı konusunda geliştirdiğimiz mekanizmaları güçlendireceğiz. Ayrıca İŞKUR’un bu alandaki kurumsal kapasitesini artıracağız. Kurum bakım hizmetlerinde standartları geliştirerek, denetim sistemimizi etkinleştireceğiz. Sosyal yardımlarda aile büyüklüğünü esas alacak, ailenin bütünlüğünü koruyan bir modeli hayata geçireceğiz. Sosyal destek ve hizmetlerin hak temelli olarak bütünleşik bir şekilde sunulduğu bir sosyal destek sistemi kuracağız.

Sosyal Hizmet Merkezlerinde yürütülen hizmetlerimizin çeşitliliği ve etkinliğini artıracağız. Erişilebilirlik konusunda uygulamayı güçlendirerek, toplumda farkındalık yaratmaya yönelik kampanyalar düzenleyeceğiz. Evde bakım hizmetlerinin sosyal hizmeti de kapsayacak şekilde yeniden tasarlanmasını sağlayacağız. Engelli genç ve çocukların kısa süreli gündüz ve yatılı bakımı için güvenli bir biçimde bırakılabilecekleri Engelli Yaşam Merkezleri kuracağız.

Engelli genç ve çocukların gün içerisinde sosyal faaliyet yapabilmelerine imkan verecek şekilde gençlik merkezlerinde ortam oluşturacağız. Yaşlıların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almalarına ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Huzurevlerine daha fazla destek sağlayacağız."

(sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı