AK Parti Samsun Milletvekili Kurt:

AK Parti Samsun Milletvekili Kurt:

"Romanya, 15 Temmuz'dan hemen sonra, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında Türkiye'ye en hızlı destek açıklayan ülkelerden bir tanesiydi"

TBMM (AA) - AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Romanya'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından, Avrupa Birliği üyeleri arasında Türkiye'ye en hızlı destek açıklayan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Kurt, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak ve parlamentolar arası diplomasiyi geliştirmek adına TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri olarak 17 Ekim'de Romanya'yı ziyaret ettiklerini anımsattı.

Romanya parlamentosundaki üst düzey yetkililerle temaslarda bulunduklarını ve 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşananları birinci ağızdan anlatma imkanı bulduklarını belirten Kurt, "Romanya, 15 Temmuz'dan hemen sonra Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında Türkiye'ye en hızlı destek açıklayan ülkelerden bir tanesiydi. Türkiye'yi çok iyi tanıyorlar. Türkiye'deki gelişmeleri de o yüzden çok yakın takip ediyorlar. Onlardan çok ciddi bir destek aldık. Daha önce de 15 Temmuz konusunda Türkiye parlamentosunun, demokrasisinin arkasında oldukları yönündeki beyanatları da çok güçlüydü." diye konuştu.

Kurt, temasları kapsamında, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Florin Iordache'nin yanı sıra Romanya Senatosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Petru Filip, Romanya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ile görüştüklerini söyledi.

Romanya'da Tatar Türklerinin ağırlıklı olarak yaşadığı Köstence bölgesinde ziyaretlerde bulunduklarını ve TİKA'nın çalışmaları hakkında bilgi aldıklarını vurgulayan Kurt, TİKA'nın sadece Türklere dönük çalışmalar yapmadığını, oradaki Romanya halkına karşı da duyarlı olduğunu dile getirdi. Kurt, Romanya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde de en büyük destekçilerinden birisi olduğunu anımsattı.

Kurt, "Ziyaretimiz neticesinde, 15 Temmuz sonrası hemen ilk başta Dışişleri Komisyonu olarak yapmış olduğumuz görüşmelerin ötesinde, artık 15 Temmuz'u Avrupa'nın çok daha iyi anladığını, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu süreçleri çok daha iyi anladığını, bu süreçlerle ilgili kafalarında ilk anda oluşturulan dezenformasyonun veya soru işaretinin büyük ölçüde kalktığını ve Türkiye'nin demokrasisine, bölgedeki gücüne gerçekten inandıklarını görmüş olduk." diye konuştu.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi AK Parti Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti ise oradaki büyükelçinin çok özverili çalıştığını ve TİKA temsilciliğinin çok başarılı işler yaptığını söyledi. Serdengeçti, Romanya'nın Türkiye'ye kendini çok yakın hissettiğini belirterek, Romanya'da çok iyi karşılandıklarını ve iyi izlenimlerle ayrıldıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, "Orada, Ömer Halisdemir Spor Kompleksi'ni ziyaret etmişsiniz. Kim tarafından verildi bu isim?" sorusu üzerine Kurt, salonun TİKA tarafından yapıldığını, ismin Köstence Belediyesi tarafından verildiğini ve Türkiye'de olduğu gibi belediye meclis kararı ile ismin verildiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :