AK Parti sakin, CHP endişeli Yeni parti muhalefeti korkuttu

AK Parti sakin, CHP endişeli Yeni parti muhalefeti korkuttu

Yerel seçimlerde alınan emanet oyların, yeni partiye kayma ihtimali CHP’yi korkutuyor. Ali Babacan’ın kurması beklenen partinin, farklı kesimlerden oy almayı hedefleyen CHP’ye darbe vuracağı iddia ediliyor.

Ankara’da gündemi en çok meşgul eden konuların başında Ali Babacan’ın kurmayı planladığı yeni parti yer alıyor. AK Parti, Babacan’ın kuracağı yeni partiyi kendisi için tehlikeli görmüyor. Daha önce de ayrılıkların yaşandığı AK Parti, Ali Babacan’ın girişiminin de parti tabanında bir kaymaya neden olmayacağını hesaplıyor.

SORSAM İSİMLERİNİ HATIRLAMAZSINIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni parti girişiminin AK Parti’ye büyük bir darbe vurmayacağından emin. Konuyla ilgili sorulara daha önce yeni parti kuran isimleri hatırlatarak yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben yalnız değilim, biz hep beraberiz. Bugüne kadar pek çok parti kuran oldu. Şimdi sorsam isimlerini hatırlamazsınız. Parti kuranların başarısız olduğunu da gördük. Biz yolumuza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

SEÇİME KADAR ETKİSİNİ YİTİRİR

Eski bakan Ali Babacan ve ekibinin AK Parti’den ayrılarak yeni parti kurma girişimleri MHP’de, MHP’deki olağanüstü kurultay sürecine ve İYİ Parti’nin kuruluşuna benzetiliyor. Bu süreçten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın güçlenerek çıkabileceği, kurulacak yeni partinin AK Parti’nin gölgesinde bir parti olarak siyasi tarihte yerini alabileceği ve AK Parti seçmeninin kendi partisine sahip çıkacağı belirtiliyor. Ayrıca Türkiye’de bir sonraki seçimlerin 2023’te yapılacağı belirtilerek, kurulacak bir partinin seçime kadar kamuoyunda etkisini yitirebileceği de ifade ediliyor.

CHP’DE EMANET OY KORKUSU

Son yerel seçimde muhafazakar seçmenden de oy alan CHP ise yeni parti kurulmasından endişeli. Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; CHP içinde, yerel seçimlerde alınan emanet oyların, yeni partiye kayma ihtimali dillendiriliyor. Parti kulislerinde, CHP’nin yerel seçimlerde sağladığı başarıda önemli bir katkısı olan emanet oyların da Babacan’ın kuracağı ifade edilen partiye kayabileceği değerlendiriliyor. Bu durumun CHP’nin farklı kesimlerden oy alan parti hedefine zarar vereceği, bunun engellenmesi için farklı kesimlere yönelik çalışmaların yapılması gerektiği ifade ediliyor.

İTTİFAKLAR YENİDEN ŞEKİLLENECEK

CHP kaynakları kurulacak yeni partiyle birlikte mevcut ittifak bloklarının da yeniden şekilleneceğini ifade ediyor. Yeni partinin Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı olmak üzere iki ana ekseni değiştirmeyeceği ancak ittifak cephelerinden birine girmesi durumunda gireceği tarafı kuvvetlendireceği vurgulanıyor.

İYİ PARTİ VE SAADET DE OY KAYBEDEBİLİR

Ankara kulislerinde, AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın karşısında yer alan cephede yer alan İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin de oy kaybedebileceği konuşuluyor. Milliyetçi ve muhafazakar seçmenin oylarına talip olan iki partinin Ali Babacan’a oy kaptırmama hesapları yaptığı ileri sürülüyor.