AK Parti MYK Toplantısı

AK Parti MYK Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (3)- "Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. Son MKYK Toplantısı'nda yaşanan gelişmeler çerçevesinde yaptığımız istişarelerle ve son olarak da bugün MYK'da arkadaşlarımla istişare ettikten sonra, 22 Mayıs 2016

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin 22 Mayıs'ta olağanüstü kongreye gitmesi yönünde karar aldığını ve kendisinin bu kongrede aday olmayı düşünmediğini açıkladı.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı'nın ardından, basın toplantısı düzenledi.

Bu dönemde Türkiye'de G20 Zirvesi, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi gibi önemli zirveler gerçekleştirildiğini hatırlatan Davutoğlu, bu ay da Dünya İnsani Zirvesine ev sahipliği yapılacağını belirterek, her cephede, her veçhede üzerilerine düşeni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Davutoğlu, "Bütün bunları yaparken temel saikim, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak taşıdığım ağır sorumluluğun hakkını vermekti. Olağanüstü Kongre'de Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı konuşmada da vurguladığı gibi, bu dönem güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan dönemiydi. Ben o gün, Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı prensibi hayata geçirmeye gayret ettim. O gün Sayın Cumhurbaşkanımız 'Emanetçi bir başbakan istemiyorum' demişti. Doğru bir tavırdı, doğru bir tavsiyeydi. Ben emaneti üstlendim ama Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık koltuğunun da hakkını vermek için gece gündüz çalıştım. Buna da milletimiz şahittir." diye konuştu.

Bu dönemde temel ilkelerinin başında AK Parti'nin güçlü yapısının korunmasının geldiğini vurgulayan Davutoğlu, "Hiçbir yerde, son tartışmalardan bahisle de söylüyorum, herhangi bir ilçe teşkilatı veya il teşkilatı atamasında dahi, şahsi bir müdahalem olmamıştır. Teşkilat başkanımızın kullandığı yetkiler kurullarımızın normal işleyişi içinde 12 yıl içinde nasıl olmuşsa öyle olmuştur." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, partilerin gelenekleriyle yaşadığını belirterek, AK Parti'nin geleneklerinin yaşatılmasını asli unsur olarak gördüğünü ve buna sadık kaldığını söyledi.

Bu dönemde 81 vilayete gittiğini, adım atmadığı il kalmadığını anlatan Davutoğlu, bütün bu illerdeki vatandaşlara gösterdikleri misafirperverlik dolayısıyla teşekkür etti.

- "Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir"

Başbakanlığı süresince gerçekleştirdiği faaliyetlerin kısa bir özetini yaptığını dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. Son MKYK Toplantısı'nda yaşanan gelişmeler çerçevesinde yaptığımız istişarelerle ve son olarak da bugün MYK'da arkadaşlarımla istişare ettikten sonra, 22 Mayıs 2016 günü tüzüğün 70. maddesi gereğince partimizin olağanüstü kongreye gitmesi kararı aldım. Tüzüğün 70. maddesi bu yetkiyi Genel Başkana veriyor. Ben de Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olarak 22 Mayıs 2016 gününde inşallah olağanüstü kongremizi yapacağımızı buradan ilan ediyorum."

Davutoğlu, bütün bu tabloya, çalışmalara rağmen, seçimleri 1 Kasım'da kaybeden muhalefet liderleri genel başkanlık koltuğunu muhafaza ederken, kendisi yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenin desteğini almışken kongrede aday olmayı neden düşünmediği sorusunun akıllara geleceğini ve bunu cevaplamanın boynunun borcu olduğunu söyledi.

Bunun haklı bir soru olduğunu dile getiren Davutoğlu, yüzde 49,5 oy oranının son kamuoyu anketlerinde yüzde 52'yi aştığını, yüzde 53-54'e varan bir orana yükseldiğini de belirtti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Milletimizin huzurunda şunu ifade edelim, bizim dönemlerimiz bir başarı dönemidir. Benim bu kararı almamda herhangi bir şekilde hissettiğim başarısızlık duygusu ya da tarafımca atılmış bir adımdan duyulmuş pişmanlık söz konusu değildir. Yaptığım görevi hakkıyla ve onurumla yaptım. Peki neden böyle bir karar aldım? Hayat insana bir çok şey öğretiyor ama benim akademik hayattan bu yana hiç terk etmediğim prensiplerim var. Birisi, doktora yaparken profesör olmayı hedefledim ama hiçbir zaman hak ettiğim an gelmedikçe de peşinde koşmadım. Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim. Başbakan başdanışmanlığı ve büyükelçilik, dışişleri bakanlığı ve başbakanlık görevleri onurlu, büyük görevlerdi, herkes bilir yaşayanlar ve şahit olanlar, bunların hiçbirisini ben talep etmedim. Hiçbirisi için bir an dahi lobi yapmak ya da bir şekilde talepte bulunmak niyetinde bulunmadım. Bugün de böyle bir talebim olmadı. Elhamdülillah, kongre üyelerimize teşekkür ediyorum, her iki olağan ve olağanüstü kongrede mutabakatla genel başkan seçildim. Mutabakatın olmadığı bir yerde de genel başkanlığa aday olmayı düşünmem."

- "İnanmadığım hiçbir şeyi savunmadım"

En güçlü insanın, kendisiyle barışık, yaptığından emin, kalbiyle yüreğiyle yüzleştiğinde yüreğiyle barışık insan olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım, inandığım hiçbir yerden de geri adım atmadım. Kimseyle pazarlık yapmadım. İnandığım değerler ve ilkeler uğruna pazarlık esasına dayalı bir mevki, makam hesabı, vizyonu içinde de olmadım." dedi.

Yola çıktığı arkadaşlarının birlikte oldukları inancıyla omuz omuza kendisiyle olduğundan emin olmak istediğini dile getiren Davutoğlu, kendisiyle olmadıkları anda da bunu söylemelerini arzu ettiğini aktardı. Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu bağlamda son MKYK'da yaşananlar ve önergenin kendisi parti usulleri bakımından benim açımdan çok büyük bir önem ittihaz etmiyor. Onun için de ilk imzayı kendim attım ama takip edilen yöntemi refik olma özelliğiyle bağdaştırmadım, bağdaştıramadım. Dolayısıyla eğer refik önemliyse ve hedef önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Refiklerimin de benim de. Bu anlamda yaptığım muhasebe, bütün arkadaşlarımla yaptığım istişareler Cumhurbaşkanımız dahil siyasi tecrübesine güvendiğim ve sorumluluk hissettiğim bütün dostlarımızla yaptığım istişare neticesinde AK Parti'nin birliğinin, beraberliğinin devamı için refik değişmesindense bir genel başkan değişiminin daha doğru olacağı kanaati bende hasıl oldu. Çünkü herhangi bir şekilde MKYK yenilenmesi partimiz içinde gereksiz tartışmalara sebebiyet verecekti. Bu bağlamda önümüzdeki olağanüstü kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum."

- "AK Parti'nin kaderi artık Türkiye'nin kaderidir"

AK Parti'nin kongreyi birlik ve beraberlik içinde yapması, hiçbir şekilde tartışma konusu yapılmaması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, "Çünkü, AK Parti'nin kaderi artık Türkiye'nin kaderidir, gönül coğrafyamızın kaderidir." diye konuştu.

Grup konuşmasında, "Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam. Dünya mazlumlarının tek umudu olan bu ak hareketin zarar görmesine, bu ak yürekli kadroların üzülmesine izin vermem" dediğini anımsatan Davutoğlu, "Ben grup konuşmasında kendimi bağladım. Bu bağlılık çerçevesinde de bundan sonra adımlarımı atacağım." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :